Passa al contingut principal

Any 1956


José Julio Tato Cumming (Foto familiar publicada per Abilio Reig-Ferrer) 


L'ornitòleg alacantí José Julio Tato Cumming fou un dels 71 socis fundadors de SEO, la seua professió era aviador militar i aquest any l'havien destinat a Mallorca. En arribar va entrar en contacte amb els naturalistes locals i tots junts fundaren a finals d’aquell mateix any el Centre d'Estudis Ornitològics de Balears (CEOB). Aquesta iniciativa va ser prou mal rebuda al si de la direcció en SEO, a Madrid, ells hagueren volgut crear una Secció de SEO a les Illes Balears com la que tenien a Catalunya, de fet feren gestions amb els catalans perquè ells mitjançaren fórmules de col·laboració amb els Illencs. Sens dubte el CEOB va ser l'antecedent del Grup Balear d'Ornitologia fundat l'any 1973. El CEOB tragué la revista Baleàrica tot i que sols eixiren dos números, l’associació és dissolgué l'any 1960.


Portada de la revista del Centre d'Estudis Grup Ornitològics de Balears 


En SEO hi havia molts caçadors i taxidermistes, eixe era el nivell dels naturalistes d’aquells anys de foscor. A l'ARDEOLA núm. 3 el caçador català Carlos d'Albert Muntadas publicà una nota explicant que el mes de novembre d'aquest any havia caçat tres exemplars de Rosseta (Marmaronetta angustirostris) al Fondo d'Elx i després el dugué un a naturalitzar per ampliar la seua col·lecció. Això que el mateix "amant de les aus" afirmava que aquesta espècie era prou escassa, l’autor afirmava que en les diverses voltes que havia anat a caçar al Fondo no l'havia vist mai.


Benidorm en 1958


Pedro Zaragoza Orts, alcalde de Benidorm, va aconseguir redactar el primer Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), va ser el primer document d'aquestes característiques a Espanya i una premonició de l’expansió urbana de la vila els anys vinents.


Navascués explica a Franco el día de la inauguración de la JEN (1951) Filmoteca Española


En 1948 s'havia creat la Junta d'Investigacions Atòmiques mitjançant un decret secret promulgat per Franco. L'any 1951 es va fer la Junta d'Energia Nuclear (JEN), un organisme amb la missió d'impulsar de la tecnologia nuclear a Espanya i substituir a l'anterior Junta, acabant amb el seu secretisme. Justament en aquest any 1956 es va produir una reunió a Bilbao a la qual assistiren l'aleshores president d'Hiberdrola Jose María Oriol i Urquijo, un Carlista Tradicionalista que havia sigut alcalde de Bilbao, fill d'empresaris que va assitir en qualitat de representant de les companyies elèctriques. D’altra banda anà el catedràtic i director de la nova Escola d'Enginyers Leandro José Torrontegui i per part de l'administració José María Otero de Navascués, Físic i Contraalmirall-enginyer de l'Armada, principal científic impulsor d'aquest projecte. Van acordar l'anomenat Pacte d'Olaveaga per espentar definitivament el projecte de producció d'electricitat amb energia nuclear espanyol.


Guy Mountfort a Doñana, foto de WWF


El conservacionista britànic Guy Mountfort, cofundador del WWF anys després, organitzà la primera de les tres expedicions a Doñana, aquest any li acompanyaren el doctor Roger Tory Peterson, ambdós són coautors de les primeres guies d'aus modernes i el fotògraf Erci Hosking que filmà per primera volta una àguila imperial (Aquila adalberti) al seu niu.L’Institut Forestal d’Investigacions i Experiències del Ministeri d’Agricultura espanyol va triar a SEO com entitat col·laboradora i li va donar una subvenció de 24.000 pessetes per fer anellament científic d’aus. El mes de novembre SEO amb eixos fons va crear el Centre de Migració d’Aus (CMA) per impulsar i regular l’anellament científic d’aus. L’any següent es va redactar el reglament i es va fer una comissió exclusivament dedicada a l’anellament amb Francisco Bernis i Sáez-Royuela i Díez.


Tramvia de les Torres de Serrans 1956


Francisco Bernis va fer un viatge el mes de març a l'Albufera de València i contactà amb el  Pare Ignasi Sala de Castellarnau que li va acompanyar a les societats de caçadors i a l'institut Lluís Vives de València on el professor Emilio Rodríguez López-Neyra li mostrà la col·lecció d'aus naturalitzades i a la Universitat de València. El caçador Eduardo Ferrer li va donar còpia del registre de totes les aus abatudes al seu tancat i amb totes aquestes dades va publicar un article en la revista ARDEOLA 3. Aquest any el caçador català Carlos d'Albert membre de SEO va publicar en observacions de la revista ARDEOLA 3 (2) que havia matat dues rossetes (Marmaronetta angustirostris) i Fotja banyuda (fulica cristata) al Fondo d’Elx.
Es va publicar el llibre "Els ocells de les terres catalanes" de Joaquim Maluquer i Sostres, va ser el primer estudi ornitològic referit al Principat, al País Valencià i a les Illes Balears. Intentà escatir les espècies d'aus pròpies i l'estatus que tenien: sedentàries, migrants, hivernants o estivals. Presentà el que es coneixia dels ocells agrupats pels hàbitats que freqüentaven. També assignà noms catalans a totes les espècies en un intent d'unificar una llista entre la gran varietat de denominacions locals. L'any 1973 es va fer la segona edició que entre altres novetats comptava amb fotografies i en 1981 va eixir la tercera edició. En els agraïments als fotògrafs el primer esmentat per Maluquer va ser el valencià Lluís Pechuán Albiñana.


Comentaris