Passa al contingut principal

Any 1956


José Julio Tato Cumming (Foto familiar publicada per Abilio Reig-Ferrer) 


“El Neoliberalisme oculta realitats com que l'Estat del Benestar descansa en un sistema amb funcionament antidemocràtic, molt més pròxim al Despotisme Il·lustrat “tot per al poble, però sense el poble” que a l'ideal d'una societat participativa i autogestionada”.

 

Charles Wright Mills (Waco, 1916-1962). 

“L’élit del poder” (1956)

 



NATURALISTES


Pioner alacantí, José Julio Tato Cumming 

L'ornitòleg alacantí José Julio Tato Cumming (Alacant, 1918-1989) fou un dels 71 socis fundadors de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO). Era aviador militar i aquest any el van destinar a Mallorca, en arribar va entrar en contacte amb els naturalistes locals i tots junts decidiren fundar el Centre d'Estudis Ornitològics de Balears (CEOB). El CEOB va ser l'antecedent del Grup Balear d'Ornitologia fundat l'any 1973. Tragueren la revista Baleàrica tot i que sols eixiren dos números perquè l’associació es dissolgué l'any 1960.


Portada de la revista del Centre d'Estudis Ornitològics de Balears 

El centralisme de SEO

Aquesta iniciativa va ser prou mal rebuda al si de la direcció en SEO, a Madrid. José Antonio Valverde Gómez (Valladolid, 1926-2003) mostrà el seu disgust i va criticar a Tato Cumming, ell preferia que hagueren fet una Secció de SEO a les Illes Balears, com la que tenien a Catalunya, de fet enceta contactes amb els catalans perquè mitjançaren fórmules de col·laboració amb els illencs. Valverde fins i tot arribà elogiar l’interés del règim per la natura, l’any que va morir Franco li recordà públicament com el salvador de Doñana (Valverde, 1975).


Rosseta (Marmaronetta angustirostris), Arxiu RMiB


SEO, caçadors i taxidermistes

En SEO hi havia molts caçadors i taxidermistes, eren majoria entre els naturalistes d'aquells anys de foscor i exili. A la revista ARDEOLA 3 (2) el caçador Carlos d'Albert Muntadas (Barcelona, 1914-2010) publicà una nota explicant que el mes de novembre d'aquest 1956 havia caçat exemplars de rosseta (Marmaronetta angustirostris) fotja banyuda (fulica cristata) al Fondo d'Elx. Els dugué a naturalitzar per ampliar la seua col·lecció, tot i que el mateix "amant de les aus" sabia que aquesta espècie era prou escassa, perquè va afegir que en les voltes que havia caçat al Fondo, mai no l'havia vist.


Bernis a València

Francisco Bernis Madrazo (Salamanca, 1916-2003) va fer un viatge el mes de març l'Albufera de València i contactà amb el  Pare Ignasi Sala de Castellarnau (Esterri d'Àneu, 1903-1973) que li va acompanyar a les societats de caçadors i l'institut Lluís Vives de València on el professor Emilio Rodríguez López-Neyra de Gorgot (Córdoba, 1890-?) li mostrà la seua col·lecció d'aus naturalitzades. També anaren la Universitat de València. El caçador Eduardo Ferrer que llogava un dels vedats de l’Albufera li va donar còpia del registre de totes les aus abatudes al seu tancat, amb totes aquestes dades va publicar un article en la revista ARDEOLA 3. 


Anellament Científic d'Aus

L’Institut Forestal d’Investigacions i Experiències del Ministeri d’Agricultura espanyol va triar SEO com entitat col·laboradora i li va donar una subvenció de 24.000 pessetes per organitzar l'anellament científic d’aus, això va permetre començar a conéixer la migració de les aus. El mes de novembre amb eixos fons crearen el Centre de Migració d’Aus (CMA). L’any següent es va redactar el reglament i es va fer una comissió de SEO exclusivament dedicada a l’anellament científic. Estava encapçalada per Bernis, fou l'impulsor d'aquesta ciència amb l'ajut de Ramón Sáez-Royuela Gómez (Burgos, 1932-2011). Tot i que cal recordar que els pioners de l’anellament a l’estat foren els bascos de la Societat de Ciències Naturals Aranzadi, però SEO estava a Madrid, molt més prop. 


Guy Mountfort a Doñana, foto de WWF

Expedicions naturalistes a Doñana

El conservacionista Guy Mountfort (Londres, 1905-2003), cofundador del WWF anys després, organitzà aquest any la primera de les tres expedicions a Doñana que feren els principals naturalistes europeus. Li acompanyà el doctor Roger Tory Peterson (Jamestown, 1908-1996), ambdós foren coautors de les primeres guies d'aus modernes. Els acompanyà el fotògraf Eric Hosking (Londres, 1909-1991) que aconseguí filmar per primera volta una àguila imperial (Aquila adalberti) al seu niu.


Roger Tory Peterson


CRÒNICA DE 1956




Onada de fred siberià

El mes de febrer afectaren tot el país tres onades de fred siberià que provocaren baixades dels termòmetres, vora la mar arribaren fins als -7,2 graus, a Castelló València, mentre a Alacant tingueren més sort, sols arribaren als -4,2. 


Foto de las PROVINCIAS, 1965

La gelada del 12 de febrer a la plana de València provocà la mort de 52 persones en tota la província, tot i que segons els diaris les víctimes superaren el centenar. Es van perdre 4.000 habitatges que deixaren 7.300 ciutadans al carrer, la indústria, el transport i l'agricultura sofriren danys valorats en més de 4.400 milions de pessetes. Les canonades d'aigua rebentaren, es va tallar el subministrament d'electricitat i les telecomunicacions quedaren interrompudes molts dies. La monumental glaçada va fer mal bé tota la collita de la taronja i provocà la mort de molts arbres. S’hagueren de tancar els ports i, fins i tot, s’arribà a gelar el riu Túria al seu pas pel cap i casal.




A Castelló la gelada siberiana junt amb les fortes nevades generalitzades acabaren amb tota la collita de taronja, d'ametlla, amb les garrofes i olives. Bona part de la població hagué de deixar de pensar en l’agricultura, molts jornalers començaren a cercar treball en la indústria de la ceràmica que començava a desenvolupar-se, eixe any obria l’empresa Azuvi.


Benidorm 1956


Pedro Zaragoza i Benidorm

L’alcalde Pedro Zaragoza Orts (Benidorm, 1922-2008) va aprovar el primer Pla General d’Ordenació Urbana que abastia tot un terme municipal de Benidorm. Ell volgué fer-ho tot urbanitzable, amb amples avingudes perquè pogueren vindre molts cotxes. Entre 1956 i 1963 va construir més de 8.000 apartaments, 1.200 habitatges nous i 100 hotels. Amb els anys es va convertir en el Manhattan del Mediterrani, va esdevindre en un paradís per a l’estiueig de les classes populars. Una altra peculiaritat és que la major part dels establiments hostalers pertanyen als veïns o a empreses nacionals.

Benidorm té a hores d'ara l'hotel més alt d'Europa, l'edifici Bali amb 186 metres, 52 pisos i 776 habitacions. També acull la Torre Lugano, que compta amb 42 pisos, 158 metros d'alçada i 204 habitatges que va ser l'edifici residencial més alt d'Espanya fins a l'any 2013, quan ben prop acabaren el primer gratacel que passa dels 200 metres, l'edifici Intempo, amb 204,5 metres. La vila acull 62 edificis amb més de 100 metres d'alçada, dels cent immobles més alts de l'estat, 23 es troben en aquesta metròpolis. 


Mercat de Mossen Sorell, València 1956

Precarietat a València

A València hi havia greus problemes amb el subministrament elèctric que provocaven llargues i freqüents apagades. La falta d'energia paralitzava la vida econòmica i arribà a deixar sense pa alguns barris de la ciutat. La premsa no va poder mirar cap a un altre lloc i s’animà a exigir un ràpid remei. El mes de desembre la ciutat es va quedar reserves d’oli, l'escassetat provocà més alarma i el governador civil, Jesús Posada Cacho (Sòria, 1910-1981) degué anar a Madrid per a reclamar l’enviament urgent de mil tones d'oli. El 17 de novembre caigueren 214 lm² en vint-i-quatre hores el que provocà una forta avinguda al barri marítim de València.




CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL


 El dia de la inauguració de la JEN (1951), Navascués parlant a Franco. Filmoteca Española

Franco volia la bomba nuclear

En 1948 s'havia creat la Junta d'Investigacions Atòmiques mitjançant un decret secret promulgat per  Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, 1892-1975). L'any 1951 es va fer la Junta d'Energia Nuclear (JEN), un organisme amb la missió d'impulsar el desenvolupament de la tecnologia nuclear a Espanya i per substituir l'anterior Junta, acabant amb el seu secretisme.


Pacte d'Olaveaga

Aquest any 1956 es va fer una reunió a Bilbao a la qual assistiren, l'aleshores president d'Hiberdrola Jose María Oriol i Urquijo (Santurtzi, 1905-1985), era un Carlista Tradicionalista que fou alcalde de Bilbao i anà com a representant de les companyies elèctriques. D’altra banda estigué el catedràtic i director de la nova Escola d'Enginyers Leandro José Torrontegui Ibarra (Bilbao, 1888-1977) i per part de l'administració estigué José María Otero de Navascués (Madrid, 1907-1983) físic i Contraalmirall-enginyer de l'Armada, principal científic impulsor d'aquest projecte. Acordaren l'anomenat Pacte d'Olaveaga per espentar definitivament el projecte espanyol de producció d'electricitat mitjançant l'energia nuclear.


Assassinat d'Alfons de Borbó?

El Dijous Sant a Estoril, a la casa on estiuejaven els borbons, Alfons de Borbó (Roma 1941-1956) va morir d'un tir amb una pistola del calibre 22 a boca de canó, amb entrada des dels nassos cap al servei, quan sols tenia 14 anys. En eixe moment sols estava acompanyat pel seu germà major Juan Carlos I d'Espanya (Roma, 1938) que aleshores tenia 18 anys. Llavors el príncep Joan Carles ja feia més de sis mesos que estava a l'acadèmia militar de Saragossa, per la qual cosa coneixia perfectament el funcionament de tota mena d'armes curtes. A més eixe calibre no té prou potència per traspassar els ossos del crani a més de 2 metres de distància. Es va reconéixer que en el moment de l'accident, la pistola estava en la mà Joan Carles, per tant, l'incident només pogué ocórrer per homicidi imprudent o per assassinat, l'arma desaparegué convenientment per a esborrar proves. 


Collage RMiB


Llei del Règim del Sòl i l’Ordenació Urbana, dessecació i colonització d’aiguamolls

Es va promulgar la Llei de 12 de maig sobre el Règim del Sòl i l’Ordenació Urbana, substituïa a la llei de l’Eixample i Extensió de 1892. Considerava que l'acció urbanística havia de precedir al fenomen demogràfic, devia canalitzar-ho cap a llocs adequats i limitar-lo. Va ser la primera llei amb la consideració d'urbanística de l'estat. Intentava imitar les de la resta d'Europa. Mitjançant aquesta norma les decisions sobre el destí del sòl i la seua potencial transformació urbanística passaven a ser, des de llavors, públiques, per tant, es pretenia racionalitzar l'ús del territori. El legislador volgué obrir la iniciativa urbanística a la propietat privada del sòl. Sols els propietaris del sòl podien convertir-se en agents públics col·laboradors de l'administració, tot i que els obligava assumir les càrregues de la urbanització dels elements comuns, com eren l'asfaltat de carrers, clavegueres, enllumenaments, o el subministrament d'aigües. Després de la publicació d’aquesta llei, l’any següent, es va crear el ministeri de vivenda. 

El de 17 de juliol es va promulgar una llei per al sanejament i la colonització dels aiguamolls que hi havia a la Manxa, a la vora del riu Guadiana i dels seus afluents, el Záncara i el Cigüela. Pretenia assecar les llacunes i els marges de les rieres per a ficar en conreu una àrea potencial de 30.000 hectàrees.


Foto publicada per Catéter Doble Jota @cateterdoblej a Twitter

Vessament de mercuri a Minamata

A la localitat japonesa de Minamata, la companyia Chisso Corporation havia vessat metil mercuri a la badia entre 1932 i 1968. En 1956 s'alçà la veu d'alarma quan els metges informaren d'una epidèmia desconeguda que afectava el sistema nerviós central de la població. Fins a 1963 no s'adonaren que aquesta malaltia la provocava el mercuri abocat per la fàbrica. Els afectats denunciaren la companyia en 1969 i aquesta per estalviar-se indemnitzacions començà una guerra bruta contra els demandants en la que fins i tot contractà els serveis de la yakuza perquè feren callar als malalts. 

El metil mercuri és molt agressiu contra els teixits vius, aquest compost es va transmetre mitjançant la cadena alimentària, passant dels peixos i mariscs als humans. 2.945 persones patiren desfiguracions i paràlisi, dels quals moriren 1.350, el total d’afectats fou de 20.000 persones i els efectes han continuat afectant la població fins a 1983. Quelcom versemblant tornà a ocórrer Niigat, en 1965 on el mercuri afectà 14.186 persones. 


Collage RMiB

Accidents nuclears militars

El 10 de març un B-47 nord-americà que portava dues càpsules nuclears, en un vol sense escales des d’una base aèria a Florida fins a la base aèria Ben Guerir, va desaparéixer. Sols completà el primer dels dos avituallaments aeris que tenia planificats, poc abans de fer el segon repostatge prop d’Orà va perdre contacte amb l’avió de nodriment. Una agència de notícies francesa informà que l’avió va explotar en l’aire, prop de la localitat de Saïdia, de l’aleshores Protectorat Francés del Marroc. El bombarder transportava dues càpsules de material nuclear en maletes de transport. Fonts militars asseguraren que donat el tipus d’enviament, una detonació nuclear era impossible.


Collage RMiB

El 27 de juliol un bombarder B-47 nord-americà va caure damunt d’una instal·lació d'emmagatzematge d'armes nuclears a la base aèria de Lakenheath a Suffolk, Anglaterra. Dins de la sitja nuclear hi havia tres bombes Mark 6, a conseqüència de l’impacte l’avió va explotar i les seues restes arrossegaren les bombes entre les flames que provocà el combustible, no van detonar per ben poc. 



Comuna Yamagishi

Al Japó, l’anarco-budista i comunalista Miyoso Yamagishi (1901-1961) i un grup de seguidors van agrupar els seus recursos econòmics i fundaren el Moviment Yamagishi. És una xarxa de comunitats igualitàries, cada una s'anomena jikkenji. Els seus membres viuen sense diners i amb possessions personals mínimes, la col·lectivitat els proveeïx de les seues necessitats. No tenen caps ni horaris, es dediquen a l'agricultura i la ramaderia. Es consideren una societat espiritualment superior perquè es dediquen en viure en harmonia ecològica, aconseguir la felicitat personal mentre canvien la societat. L'organització social es basa en principis democràtics, comprensió, suport mutu i salut. El 2008, el grup tenia uns 1.200 membres al Japó i es va estendre per la resta del món, fundaren més de trenta comunitats a Austràlia, Brasil, Tailàndia, Corea del Sud, Suïssa i els Estats Units. El moviment ha tingut denúncies judicials de membres que volgueren eixir-se i volgueren recuperar els seus actius financers, també han rebut crítiques periodístiques acusant-los de manca de benestar infantil.

 

PUBLICACIONS

Arxiu RMiB


Es va publicar el llibre "Els ocells de les terres catalanes" de Joaquim Maluquer i Sostres (Barcelona, 1930-2011), va ser el primer estudi ornitològic referit al Principat, al País Valencià i a les Illes Balears. Intentà escatir les espècies d'aus pròpies i l'estatus que tenien: sedentàries, migrants, hivernants o estivals. Presentà el que es coneixia dels ocells agrupats pels hàbitats que freqüentaven. També assignà noms catalans a totes les espècies en un intent d'unificar una llista entre la gran varietat de denominacions locals. L'any 1973 es va fer la segona edició que entre altres novetats comptava amb fotografies i en 1981 va eixir la tercera edició. En els agraïments als fotògrafs el primer esmentat per Maluquer va ser el valencià Lluís Pechuán Albiñana


Fonts i referències:

Butlletí de l’Estat Núm. 135, maig de 1956.

https://www.boe.es/gazeta/dias/1956/05/14/pdfs/BOE-1956-135.pdf

Accidents Militars Nuclears dels EUA (1950-1980)

https://web.archive.org/web/20140113030431/http://www.dod.mil/pubs/foi/operation_and_plans/NuclearChemicalBiologicalMatters/21.pdf

Assassinat d’Alfons de Borbó?

https://www.publico.es/politica/militar-republicano-martinez-ingles-denuncia.html


Tramvia a les Torres de Serrans, València, 1956


Música i pel·lícules recomanades:  




Jorge Sepúlveda (Luis Sancho Monleón) cantant de boleros (València, 1917-1983)






Comentaris