Passa al contingut principal

Ciència Ciutadana

 

Collage RMiB

Hi ha discrepàncies sobre la primera volta que es va encunyar el terme “ciència ciutadana”. En 1979 es va fer servir per a parlar dels aficionats que investigaven el fenomen OVNI (Oberg, 1989). Uns altres descarten eixa dada i afirmen la primera cita “seriosa” va ser en el número de gener de 1989, de la revista MIT Technology Review, en un article que descrivia la utilització de 225 voluntaris nord-americans per a recollir mostres de pluja, per a fer un mapa dels nivells de pluja àcida que va realitzar Greenpeace amb la col·laboració de l’Audubon Society (Kerson, 1989).

En 1995 Alan Irwin va definir per primera volta el terme “ciència ciutadana”, proposà que era la col·laboració entre la ciutadania i les persones dedicades professionalment a la ciència, que implica una democratització i obertura de la ciència a la resta de la població (Curtis, 2018).


Whewell i les marees, 1835


Respecte de la primera publicació científica que va poder fer-se gràcies a la participació de voluntaris no científics, cal endarrerir-se molt en el temps. Va ser un treball que explicava les marees oceàniques (Whewell, 1835), que per a poder realitzar-lo utilitzaren un milió d’observacions de gent no acadèmica que vivia al costat del mar o eren mariners que confeccionaren taules de marees locals diàries l’any 1834 (Nowell, 2016)

En el Llibre blanc de la ciència ciutadana a Europa (Serrano-Sanz et al., 2014) associen aquest terme a la participació de la ciutadania en activitats d’investigació científica. Especifiquen que la població pot col·laborar de moltes maneres, amb l’esforç intel·lectual, aportant coneixements propis o contribuir amb les eines o recursos dels voluntaris. Generalment, la població participa treballant sota la direcció d’equips científics en tasques molt específiques com són la recollida de dades o la seua anàlisi o en la difusió dels resultats. A més d’afegir valor als estudis, els voluntaris adquireixen nous aprenentatges i habilitats, tot mentre obtenen una comprensió més profunda del treball en el qual participen. (Bonney et al., 2016).


Collage RMiB


En 2014 va aparéixer per primera volta la definició de Ciència Ciutadana en un diccionari, en  l’Oxford English Dictionary. La van definir com "la recollida i anàlisi de dades procedents del món natural per part del públic en general, normalment com a part d'un projecte col·laboratiu amb científics professionals”. Malgrat que aquesta definició deixava fora el fet que hi ha molts projectes participatius en moltes altres branques de la ciència o que ciutadans no científics també encapçalen projectes propis que fan ús de la resta de la ciutadania.

La participació voluntaris aliens al món acadèmic en projectes científics genera un flux bidireccional que permet a amplificar la repercussió i, generalment, facilita l’entesa dels treballs. Llavors es converteix en una mena de democratització de la ciència i una tasca d’educació de la ciutadania. Facilita que els investigadors puguen conéixer abans de la publicació la sensibilitat de la població, tot mentre s’obliguen a utilitzar llenguatges més comprensibles. A més la ciència ciutadana s’ha demostrat com una poderosa eina en l’educació del jovent, en generar-los interés en les tasques científiques.


Collage RMiB


Tal volta en el camp on més s’ha utilitzat la ciència ciutadana és en la biologia, perquè la unió de les noves tecnologies i la participació ciutadana ha permés multiplicar exponencialment la presa de dades, per tant, l’ús de mostres molt nombroses i obtingudes en àmplies zones geogràfiques amb baixos costos. Un dels projectes més espectaculars per la gran base de dades que genera cada dia és la plataforma en línia: “eBird”, que recull observacions d’aus de tot el món. La van crear el Laboratori d’Ornitologia de Cornell (EUA) i la National Audubon Society en 2002, es va obrir a les aportacions d’ornitòlegs de tot el món en 2010.

En 2011 va aparéixer la plataforma “SciStarter” que permet assabentar-se i participar en milers de projectes ciència ciutadana. Es poden cercar per ubicació, tema, nivell, edat, etc. Té programes inclosos per líders individuals, també per entitats públiques, ONG, universitats o, fins i tot, governs. Ciutats com Barcelona han obert oficines de Ciència Ciutadana que fan difusió de projectes com “Mosquito Alert” per a fer seguiments dels mosquits potencialment perillosos. Amb “Microplastic Watchers” es fa una anàlisi dels microplàstics presents al Mediterrani. “Beepath” promou un seguiment de la mobilitat de la ciutadania per part de joves alumnes. “RiuNet” fa un seguiment de la qualitat de l’aigua dels rius. Amb la plataforma “Jocs pel canvi social” es pretén utilitzar als mateixos alumnes en el desenvolupament d’eines educatives, mitjançant la ciència ciutadana.

Uns altres projectes destacades a l’estat són: “uBMS” que té per objectiu recopilar dades sobre l'existència i evolució de grups de papallones diürnes als nuclis urbans de Barcelona, Madrid o Sabadell. En “PlantAlert” es vol implicar als aficionats a la botànica i la jardineria en l’observació i detecció de plantes invasores no autòctones. En “X-Polli:Nation” es promou la creació i conservació d'hàbitats per a fer seguiment de les poblacions d’insectes pol·linitzadors. “Observadors del Mar” és una plataforma dedicada a l'observació de la biodiversitat marina i les seues problemàtiques ambientals. En “Liquencity” es dediquen a cercar i identificar els líquens als entorns urbans, els utilitzen com a bioindicadors de la qualitat ambiental de les ciutats. Amb “ConBici” faciliten a un mesurador mòbil dels nivells de partícules PM2,5 que fan servir voluntaris mentre es desplacen en bici, l’objectiu és conéixer la qualitat de l’aire i la relació amb la salut. També les universitats tenen projectes de ciència ciutadana, per eixample la Universitat Jaume I té una unitat de divulgació científica que promou projectes que necessiten col·laboració, com el desenvolupament d’un robot conversador per a detectar la soledat no desitjada.

 

Fonts i referències:

Barcelona Ciència Ciutadana:

https://www.barcelona.cat/barcelonaciencia/sites/default/files/2022-07/guia-ciencia-ciutadana-aprenentatge-servei.pdf

Bonney, R., Cooper, C., Ballard, H. (2016). The Theory and Practice of Citizen Science: Launching a New Journal. Citizen Science: Theory and Practice 1:1.

ConBici:

https://conbici.org/noticias/iniciamos-un-proyecto-de-ciencia-ciudadana-en-14-ciudades

Cooper, C. (2018). “Ciencia ciudadana: Cómo podemos todos contribuir al conocimiento científico.” Ed. Grano de Sal.

Curtis, V. (2018). “Online citizen science and the widening of academia”. Palgrave Macmillan. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-77664-4

Llibre Blanc de la Ciència Ciutadana:

https://ec.europa.eu/futurium/en/system/files/ged/socientize_white_paper_on_citizen_science.pdf

Irwin, A. (1995) “Citizen science: A study of people, excercise and sustainable development”. London: Routledge 1995, 216 p. (Environment and Society) Book.

¿Qué es la ciencia ciudadana y cuál es su objetivo?:

https://www.icatalist.eu/blog/que-es-ciencia-ciudadana-cual-es-su-objetivo

Kerson, R. (1989). "Lab for the Environment". MIT Technology Review. Vol. 92, no. 1. pp. 11–12.

LiquenCity: https://liquencity.org/

Martí Domínguez Romero, [dir.] (2021). Mètode, 108. “Ciència ciutadana. La societat entra a escena”. Universitat de València.

Mosquit Alert: http://www.mosquitoalert.com/

Microplàstic watchers:

http://mmbobservadorsdelaplatja.blogspot.com/2019/09/iniciem-el-nou-curs-dobservadors-del.html

https://www.evgirona.cat/index.php/compartim/blog-professorat/ad/microplastics-watchers,399

Novell, R. (2016). “A 1st Use of the term Citizen Science”. Zooniverse Talk: https://www.zooniverse.org/talk/15/58862?comment=116136

Oberg, J. (1979). “The Failure of the ‘Science’ of Ufology”. New Scientist.

RiuNet: https://www.ub.edu/fem/index.php/ca/inici-riunet

Scistarter: https://scistarter.org/

Serrano, F., Holocher-Ertl, T., Kieslinger, B., Sanz-García, F., Silva, C.G. (2014). “White paper on citizen science for europe”. Socientize consortium. Comissió Europea.

Whewell, W. (1835). On the results of tide observations made in June 1834 at thecoast guard stations in Great Britain and Ireland. Philosophical Transactions of theRoyal Society of London, 125, 83–90.

PlantAlert: https://plantalert.org/

Univ. Jaume I. Ciència Ciutadana:

https://www.uji.es/investigacio/base/cultura-cientifica/pc4/

Observatori de papallones urbanes:

https://www.catalanbms.org/es/noticies/es-crea-una-plataforma-per-observar-papallones-a-barcelona-i-madrid/

https://ubms.creaf.cat/

Deu projectes de ciència ciutadana:

https://xarxanet.org/ambiental/noticies/10-projectes-de-ciencia-ciutadana-participar-en-la-recerca-cientifica

Xpollination: https://xpollination.org/

 

Text Rafa Muñoz i Bastit

Comentaris