Passa al contingut principal

Any 1997

 


 

“Dels anarquistes els ecologistes agafem gairebé tot: el ser antiautoritari, anti jeràrquic, defensar l'espontaneïtat, la festa, l'autogestió, l'autonomia.

Mario Gaviria Labarta (Cortes, 1938-2018)​

  

NATURALISTES 

GER de Castelló

Del 14 al 18 d’abril van organitzar la setmana cultural del Medi Ambient de Vila-real, on convidaren destacats naturalistes i ecologistes com Joaquín Araujo Ponciano (Madrid, 1947), José Luis Yustos Gutiérrez de Greenpeace, Vicente Solana expert en agricultura biològica, Mariano Bueno Bosch de l’Associació de Voluntariat (GEA) i l’arquitecte Javier Segarra, especialista en bioconstrucció. Van enviar un escrit al batle de Peníscola per a demanar la protecció de la seua marjal, així com les obres de “regeneració” de les platges, que sols amagaven una neteja a mata-rasa, acabant amb dunes i vegetació per a humanitzar-les. Van encetar l’estudi de les poblacions reproductores de l’arpellot cendrós (Circus pygargus). En 1996 van descobrir que el pas migratori postnupcial de les aus era molt intens seguint la línia costanera, llavors era susceptible de fer-ne un seguiment que encetaren en 1996 i aquest any publicaren un article al respecte a la revista de la SVO, el Serenet, volum 2.


APNAL contra la caça

L’Associació Protectora de la Naturalesa Llevantina (APNAL) estigueren molt centrats en la denúncia de les pràctiques dolentes de la cacera. 


Societat Valenciana d’Ornitologia

Vuit membres de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO): Pepe Lluch, Antonio Cabrera Serrano (Medina Sidònia, 1958-2019), Pedro A. Del Baño Moreno, Javier Armero Iranzo, Fran Lloris, Ximo Arévalo Hurtado, Manu Polo Aparisi i Toni Polo Aparisi, van anar al primer Simposi Sobre la Migració d’Aus al Mediterrani celebrat del 28 de febrer al 2 de març a Deltebre, Baix Ebre.

Enrique Murgui Pérez (València, 1966) anà a les primeres Jornades Ornitològiques dels Països Catalans que es van celebrar al Palau Montcada de Mequinensa, al Baix Cinca. També va assistir el castellonenc Marcelino Orà Safont que fou designat com a coordinador per a les campanyes en contra del Parany. Mugui també anà al primer congrés de la Unió Ornitològica Europea (EOU) celebrat a la ciutat de Bolonya (Itàlia).

En desembre membres del Grup SVO-Marjal del Moro van participar al “X Encuentro de Anilladores” celebrat a Màlaga. Eixe exercici la SVO va anellar al riu Mundo, el Grup SVO-Marjal del Moro treballà a la marjal. Es va fer el cens Hivernal d’Arpellot de Marjal, una activitat que s’ha repetit al llarg del temps, fins aleshores.

Els naturalistes de la SVO denunciaren que a finals d’agost uns vessaments d’aigües contaminades que entraren per una séquia a la marjal dels Moros, provocaren una gran mortalitat d’aus i demanaren a la Generalitat una protecció efectiva d’aquest important aiguamoll.               

 


Anelladors veterans

Entre els ornitòlegs més veterans en actiu aquest exercici hi estaven José Antonio Perís Lozano i Antonio Cabrera de la SVO, Joan Castany i Àlvaro del Grup Au d’Anellament de Castelló i Germán Manuel López Iborra de La Universitat d’Alacant. Un altre que començà a anellar fou Toni Zaragozi Llanes, que centrà el seu treball al riu Algar, des d’aleshores ha continuat ininterrompudament, per allí han passat bona part dels naturalistes de les comarques del sud. 

SEO/BirdLife

El grup local SEO-Castelló estava format per Ramón Prades Bataller, Ana Llopis Raimundo, Jacint Cerdà Moles, César Colomer Tena i Martí Surroca Royo (Ⴕ 2022), més tard s’incorporaren José Luis Greño i Carles Fabregat. Des d’aquest exercici fins a 2016 realitzaren un seguiment continuat de l’avifauna dels Ports, els resultats els publicaren en l’article “Les aus de la comarca dels Ports: 20 anys d’observacions”, a la revista Papers dels Ports, l’any 2018.



S’iniciava el programa Noctua de SEO/BirdLife, que pretenia obtenir informació de l'evolució de les poblacions de les diferents espècies d'aus nocturnes en tot l’estat, per a poder establir estratègies adequades per a la seua conservació. En la primera edició d’aquest programa, 44 ornitòlegs van censar mitjançant el mètode de recorreguts en transsectes, un total de 33 quadrícules UTM 10x10. Això va permetre detectar un total de 402 rapinyaires nocturns. Del País Valencià aquest any hi participaren Rafael Albiñana i G. Molina.

 

Foto de l’Associació Nacional de Criadors de la Raça Guirra

Associació Nacional de Criadors de la Raça Guirra

Es va crear l’Associació Nacional de Criadors de la Raça Guirra, aquesta espècie de bestiar es tracta de l’únic boví autòcton valencià, també anomenat com a ovella sudat o rogenca que sols mantenen 25 ramaders que compten amb 3.600 femelles reproductores i 168 mascles distribuïts per la Vall d’Albaida, Vall d’Aiora, Camp del Túria, Canal de Navarrés, la Marina Alta i la Plana de Castelló.

 


CODA, reunió a la Nucia

Els dies 22 i 23 de novembre la Coordinadora d'Organitzacions de Defensa Ambiental (CODA) organitzà unes jornades per a estudiar l’estat dels parcs nacionals i com els afectarien les reformes jurídiques que estaven a punt d’aprovar-se. 


GECEN protecció dels espais dunars, premi pel projecte de l’Arenal de Borriana

El Grup per a l’Estudi i Conservació dels Espais Naturals (GECEN) després de comprovar que el 95% dels espais dunars del País Valencià s’havien perdut per la pressió urbanitzadora de les costes i que això havia provocat una dramàtica reducció de les poblacions reproductores del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Van proposar la creació d’una xarxa de reserves dels darrers arenals valencians. Començaren per fer un catàleg dels espais dunars que hi quedaven en els 114 km de les costes de Castelló. També es destacaren en la lluita contra el parany.

Trobaren nou trams valuosos i van fer un informe de l’estat de conservació de cadascun. Aquesta documentació la van facilitar als ajuntaments que encara tenien espais dunars per a demanar-los que els declararen Paratges Naturals Municipals. Aquest projecte el va liderar Miguel Angel Gómez Serrano. L’estudi que van fer de la platja de l’Arenal de Borriana va guanyar el concurs “Naturaleza en Vivo” que atorgava la “Federación de Clubes Conocer y Proteger la Naturaleza”. Gràcies a la realització d’aquest catàleg pogueren comprovar de primera mà afeccions i degradació d’espais valuosos. Un eixample fou la platja sud de Moncofa, en concret una microreserva de flora on creixia una bona població de Silene cambessedesii, que patia el trànsit de vehicles de motor i la pastura per part de ramats. 

Roncadell denuncià obres a l’N-420 a Ademús sense estudi d’impacte ambiental.

Francisco Cervera i Ana García de Roncadell van denunciar a la Generalitat que les obres de l’N-420 de Salvacañete a Torre Baixa, estaven provocant la tala indiscriminada de peus vells de carrasques  (Quercus ilex), de roures valencians (Quercus faginea) i savines turíferes (Juniperus thurifera). Conselleria va contestar-los que havien reclamat al ministeri de Foment que calia fer un estudi d’impacte ambiental, però les obres continuaven sense complir la legislació ambiental, i mentrestant la Generalitat no actuava d’ofici per aturar les obres!


AHSA en Internet

L’Associació d’Amics dels Aiguamolls del Sud d’Alcant (AHSA) va obrir la seua primera web. El mes d’agost entregaren més de 3.000 signatures demanant la prohibició definitiva de la caça al Fondo d’Elx i a les Salines de Santa Pola. Ho justificaren en la importància d’aquests espais per a espècies molt amenaçades com eren la rosseta (Marmaronetta angustirostris) que aquí tenia el gruix de les seues poblacions europees amb 108 parelles reproductores aquest mateix any. A més per primera volta s’havien reproduït els flamencs (Phoenicopterus roseus) al Fondo, on cuidaven de 400 pollets, tot mentre a Santa Pola es va reproduir per primera volta al País Valencià, el picaport (Plegadis falcinellus).

El 26 de setembre es va detectar una mortalitat massiva d’ocells al Fondo d’Elx que provocà l’entrada d’aigües contaminades amb el pesticida diazinol. Aquest producte organofosforat es gastava per a combatre els mosquits. Aquest incident que afectà especialment a les espècies més amenaçades va dur l’administració a estendre la veda que declararen en 1996.

  

ECOLOGISTES



Els ecologistes de Vilallonga.

El Col·lectiu Bresca de Vilallonga encetà camí denunciat totes les agressions urbanístiques en aquesta localitat de la Safor, han participat en totes les plataformes reivindicatives comarcals. En 1980 començaren a publicar una revista sota el nom de Bresca i després d’un parèntesi, mamprengueren les edicions en 1998. Hui el col·lectiu Baladre continua mantenint la flama de l’ecologia a Vilallonga. Entre els membres encarregats de la revista en aquesta segona etapa trobem Alfred Giner, Miquel Camarena, Vicent Ferrer i Romà Calafat.

 

Plataforma Rural del País Valencià

Es va legalitzar la Plataforma Rural del País Valencià que ja treballava en 1995 quan organitzaren les Jornades d’Agricultura Ecològic a Mas Noguera, Caudiel. El seu principal objectiu era afavorir el desenvolupament del món rural, també participaren en les coordinadores contra el pla eòlic valencià i van promoure l'agricultura ecològica. La plataforma estatal es va crear l'any 1992 impulsada per CARITAS, entre els seus eixos programàtics estava el medi ambient però massa centrat en una explotació racional dels boscos com una font de riquesa per al món rural. Aquest any van fer una “Jornada sobre desenvolupament rural" organitzada per la Plataforma Rural i el Grup d'Amics de la Natura, a Cocentaina. 


Crítiques a la gestió forestal

Col·lectius ecologistes del País Valencià publicaren un tríptic criticant la gestió pública dels boscos amb el títol "Fora màquines del bosc".

 

Oposició al Tractat de Maastricht

Com a mostra d’oposició al tractat de la Unió Europea, al País Valencià es va organitzar un seminari contra l'Europa de Maastricht al Mas del Teularet, amb la participació com a ponent d’Héctor Gravina, d'AEDENAT, així com representants del Moviment contra l'Europa de Maastricht i la globalització econòmica. El mes de juny es va fer el primer Encontre Comarcal de l’Horta per a tractar temes com "Globalització econòmica i globalització militar", "Alternatives al neoliberalisme: l'economia social", "l'alliberament nacional i la crisi socioecològica al País Valencià". Entre molts més hi participaren Cristina Piris, Ernest García, Andreu Mas, Gonzalo Anaya, Alejandro Bello i Josep-Lluís González. A més dels grups: Col·lectiu de Joves del Parc Alcosa, Col·lectiu de Joves de la Malva-rosa, el Cuc (col·lectiu de reciclatge), CEDSALA, l’Associació d'Amistat amb Cuba "José Martí", l’Associaicó de Solidaritat amb els pobles de Mèxic, So de Pau, EntrePobles, Salam, Escola-2, Moviment de Renovació Pedagògica.

 


Residus

Comissions Obreres organitzà unes jornades sobre els residus a Xàtiva.

 

V Aplec Excursionista

Els dies 30, 31 de maig i d’1 juny es va celebrar el "V Aplec Excursionista" que organitzà l'Institut Valencià d'Excursionisme i Natura del Centre Excursionista de València. Entre les activitats habituals va destacar la celebració una taula redona sobre la protecció de Mariola i una concentració excursionista junt la Cava Gran d'Agres on es va reclamar la protecció de la serra. El 5 d’octubre es va organitzar el Dia de la Muntanya Neta i grups excursionistes i ecologistes ensorraren la caseta en ruïnes que hi havia al cim del Montcabrer. 


Colla Ecologista la Carrasca d’Alcoi

Aquest any la Colla treballà de valent, van presentar al·legacions sobre la serra de Mariola, contra una pista a la Font Roja, així com va encetar una campanya d’arreplegada de signatures per a demanar que la Generalitat declararà la protecció de Mariola. Es reuniren amb l'alcalde de Benifato per a explicar-li la necessitat de protecció per a la serra d'Aitana. Feren una repoblació forestal al paratge de sant Cristòfol tot mentre continuaven mantenint el viver d'espècies autòctones de l'associació. Van fer un comunicat de premsa criticant el projecte de Llei d'envasos i pintaren un mural sobre aquesta problemàtica. Participaren en activitats per a conscienciar en contra de la celebració de  corregudes de bous a Alcoi. Van publicar el pamflet "Les contractacions als Parcs Naturals Valencians: Una Vergonya". En ell criticaven que el principal criteri per a atorgar-les era la pertinença a Unió Valenciana. Aquestes denúncies ajudaren al cessament del director-conservador del Parc de la Font-Roja. Van editar un tríptic demanant el boicot als envasos de PVC.

 

Amics de l’Horta, el Carraixet i el Corredor Sud.

Després de guanyar el recurs en contra la canalització del barranc del Carraixet que no va servir per a res, perquè ja s’havien acabat les obres, Amics de l’Horta s’enfrontaren contra el nou intent de fer el Distribuïdor Comarcal Nord per les vores del barranc, fins a Alboraia. Tot mentre aquest any s’acabava el tram Albal/Torrent del Corredor Sud que unia mitjançant una autovia de baixa velocitat les localitats de Quart, Alaquàs, Aldaia, Torrent, Picanya i Catarroja, un recorregut total de 39.700 km que costà 4.500 milions de pessetes. Bona part d’aquesta distribució venia dels dissenys de la Gran València que es van dissenyar en 1966. 

València en Bici

L’associació València en Bici organitzà el 18 de gener una manifestació en bici sota el lema “Ciutat Vella sense trànsit”. Feren campanyes per a demostrar a la ciutadania els avantatges que havia suposat la conversió de trenta vies en  ciclocarrers o en carrers de vianants. Publicaren un “Mapa del carril bici i les rutes alternatives per a circular amb bici per València”. L’1 de juny van convocar una altra “bicifestació” per a demanar una racionalització del trànsit al cap i casal. Tot mentre l’estat publicava el nou reglament de circulació que obligà els ciclistes a dur el casc en trajectes interurbans i roba reflectant.

 

Primera marxa en bici per l’antiga via fèrria Alcoi-Gandia

Els col·lectius de les comarques centrals i la Safor van organitzar la primera marxa en bici per a recórrer el que havia estat l’antiga via fèrria Alcoi-Gandia.

 


Ciutat Vella Sense Trànsit

La coordinadora Ciutat Vella Sense Trànsit aprofità la finalització de les obres de reurbanització com les del carrer Serrans per a defensar la seua conversió en carrer de vianants. Els comerciants es negaven radicalment, després de patir les molèsties de les obres, però un mes després d’obrir-se al trànsit rodat, els obrers hagueren de tornar a canviar el ferm que s’havia fet malbé, perquè els vehicles havien destrossat els llambordins de luxe del paviment de Serrans i de la plaça Manises. Rita Barberà Nolla (València, 1948-2016) va organitzar a València una reunió internacional sota el lema de “Els desafiaments de l'III Mil·lenni”. Aquesta trobada l’aprofità Ciutat Vella Sense Trànsit per a desplegar una sèrie de pancartes reivindicatives que associaven la racionalitat de l'III Mil·lenni amb un centre limitat al trànsit particular, els cotxes tenien mànega ampla, aparcaven on volien. 

Acció Ecologista AGRÒ

L’Ajuntament de València va desallotjar Acció Ecologista-Agró del seu local que l’havia cedit el consistori, al Portal de Valldigna en el barri del Carme, amb l’excusa d’executar unes obres de reforma de l'estructura de l'edifici.

Acció Ecologista Agró, CCOO i UGT van aprofitar el dia del Medi Ambient per a presentar el document “Línies mestres per a un pla energètic sostenible per al País Valencià 1997-2007”. En ell es feia una exhaustiva descripció de la situació energètica i es proposaven alternatives concretes, tant d’estalvi com d’eficiència en el consum. Entre altres mesures es recomanava el tancament de la nuclear de Cofrents, i com a alternativa seua suggerien la gasificació de la central tèrmica de Castelló.

AE-Agró del Camp de Morvedre i la Societat Valenciana d’Ornitologia convocaren una jornada reivindicativa el 5 d’octubre per a demanar la protecció de la Marjal dels Moros que convocà tres-cents ciutadans.

 

Natzaret, bases de contenidors

Bases de contenidors il·legals a canvi de la ZAL

El Col·lectiu Marfull-Agró de Natzaret va continuar amb les campanyes de denúncia de les bases il·legals de contenidors que envoltaven el barri des de 1979, ocupant l'horta. Això provocava un intens trànsit al barri de camions pesats, amb contaminació, l'excés de sorolls, desfeien l'asfaltatge i omplien els solars del voltant de deixalles. El més curiós és que cap d'aquestes empreses disposava de llicència, i ningú en l'ajuntament els reclamava el compliment de la legislació. Front aquest problema l'autoritat portuària negava qualsevol responsabilitat.

Com si parlarem de bufes de pato, en la tardor es va conéixer que la solució per a llevar les bases de contenidors il·legals que van pensar, era fer una Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) de 500.000 m². Llavors signaren un acord entre el ministre de Foment Rafael Arias Salgado Montalvo (Madrid, 1942), l’alcaldessa Rita Barberà i el president de la Generalitat, Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro (Cartagena, 1956), en el qual acordaven la cessió de la dàrsena interior del port a la ciutat a canvi de sòl per a la creació de la ZAL a la Punta i d’un accés nord a les instal·lacions portuàries.

 

Jornades sobre els residus a la Costera

Del 23 al 25 de maig  es van realitzar unes jornades sobre residus de la Costera, la Ribera i l’Horta que va organitzar la delegació de medi ambient de Comissions Obreres del País Valencià.

 

Salvar els valls d’Aigües Vives i la Valldigna

Mitjançant el Decret 23/1995, de 6 de febrer, s'aprovà el II Pla de Carreteres de la Comunitat Valenciana i el Catàleg del sistema viari de la Comunitat Valenciana. Entre les ampliacions de carreteres figurava la conversió en autovia de baixa velocitat el tram l’Alcúdia-Alzira-Tavernes de la Valldigna, la CV-50. Per a evitar aquest desgavell que afectava greument els valuosos valls d’Aigües Vives i la Valldigna, es va formar una Coordinadora Antiautovia. La pressió que exerciren sobre el conseller Luis Fernando Cartagena Travesedo (Oriola, 1954) tingué èxit i no es va fer.

 

Federació Ecologista de Castelló

La Federació Ecologista de Castelló amb la resta d’associacions de les comarques del nord van constituir la Plataforma per a la Defensa de la Serra d’Irta, amb l’objectiu que la Generalitat declararà la seua protecció. També treballaren per a denunciar la regeneració de la platja de Peníscola i Benicarló.

  


Pacifistes i Objectors

Hi havia tres membres del MOC empresonats a la presó de Picassent i uns altres quatre insubmisos, de Mili-KK, que romanien en tercer grau. Entre els mesos de juny i setembre obtingueren tots la llibertat condicional. Tot mentre els col·lectius d’objectors preparaven les estratègies per a poder objectar els soldats que ja estaven fent el servei militar. Va preparar un document explicant l’estratègia a seguir pels insubmisos com dels desertors.

Organitzaren striptease davant el govern militar i una simulació de l’inici d’obres de demolició de la caserna del passeig de l'Albereda. Van detenir a l’activista Carlos Pérez i el dugueren a la presó militar d'Alcalà, on estigué en règim preventiu des del mes de maig fins a setembre. La Generalitat va cedir un local al MOC. Continuaren amb un espai setmanal en Ràdio Klara.

El 29 d'abril entrà en vigor el Conveni Internacional sobre Prohibició d'Armes Químiques, ratificat per 87 dels 165 estats signants. Rússia i Cuba no ho van ratificar. El sis de maig es va crear l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques.

A final de juliol es va conéixer que els jutges estaven eximint de fer la prestació social substitutòria (PSS) als insubmisos que al·legaven que s’havia excedit el termini legal d’un any per a exigir-los la seua incorporació. Llavors 130.000 objectors es van estalviar fer la PSS. L’estat espanyol es va convertir el país que tenia més objectors en funció de la seua població.


Collage RMiB


Es va fer públic que de l'1 des de gener fins al 31 d'agost s'havien enregistrat 80.000 nous objectors, que a finals d'octubre es van convertir en 110.000 joves objectors. Un dels fets que impulsà aquesta negativa a fer el servei militar fou el conegut com a Cas Miravete, ocorregut el 19 d'abril, en el que un sergent bufat que matà d'un tret a un caporal de reemplaçament, a la caserna de Candanchu.

El ministre de defensa anuncià l’1 d’octubre que tornaven a habilitar la figura de l’excedent de cup, mitjançant la qual 15.000 joves es deslliurarien de fer la mili, un 10% dels 170.000 joves no tindrien tanta sort i haurien d’anar a files.

Els nyaps de l'exèrcit no tenien fi, Francisco Michavila, catedràtic de la U. Politècnica de Madrid i Javier Portela, professor d’Estadística de la Universitat Complutense, asseguraven que el sorteig per als excedents de cup no eren igualitaris, tot mentre un portaveu del Ministeri de Defensa reconeixia que tot i que el sistema podia tindre imperfeccions, actuaven de bona fe! Dies després el ministre Serra va reconéixer que el sorteig estava mal fer, però que seria molt pitjor tornar a repetir-lo.




CRÒNICA DE 1997

Al País Valencià es van generalitzar els primers fòrums digitals que utilitzaven internet per a conéixer gent i socialitzar, els popularment coneguts com a xats o web de xats. Aviat guanyaren membres i començaren a convocar trobades o “quedades” que duien cartellets adhesius amb el seu usuari. Els naturalistes i ecologistes començaren a gastar internet i les xarxes socials, tal volta, en un primer moment els que més partit van traure d’elles fou el GER de Castelló.

El 3 de juliol es va produir un greu accident laboral que provocà la mort de 18 treballadors de les drassanes de València, en explotar carregar un dipòsit de combustible mentre es feien soldadures en el vaixell Proof Spirit, que estava construint la Unió Naval de Llevant.

Amb el Partit Popular assegut a la Generalitat van consolidar els seus projectes més cridaners. Continuaven les obres de la Ciutat de les Ciències a València, anunciaren la construcció del parc Temàtic Terra Mítica i encetaren el projecte de Castelló Cultural amb un capital de 500 milions de pessetes. Van intentar cicatritzar el conflicte lingüístic encarregant un informe al Consell Valencià de Cultura que encapçalava Santiago Grisolía García (València, 1923-2022).

 

Transvasament Xúquer Vinalopó

El Consell de l’Aigua de la Conca del Xúquer després d’aprovar el Pla de Conca, va acordar la construcció d’un canal per a permetre els transvasaments d’aigües del riu Xúquer cap al Vinalopó. L’objectiu era portar aigua per al consum de boca i per al rec a les comarques del Vinalopó, l’Alacantí i la Marina Baixa. En principi el dissenyaren perquè s’agafaren les aigües des de Cortes de Pallars (la Vall de Cofrents), llavors començà un nou conflicte per l’aigua que anirem tractant any rere any.

 

Portada de Francisco Ibáñez

Sabotatges i negligències, amb repercussions en Cofrents

El mes d’octubre es va conéixer un intent de sabotatge, la planta d’enriquiment d’urani de la localitat castellana de Juzbado, en l’Empresa Nacional d’Urani (ENUSA) van enviar vint-i-quatre varetes contenidores d’urani enriquit per a nodrir el reactor de Cofrents. El mes de juny, en el procés de recàrrega, els tècnics s’adonaren que cinc de les barres contenidores estaven foradades per quelcom semblant a un punxó. Tingueren sort, si no les hagueren detectat, haurien provocat una greu avaria. En escapar-se l’urani hauria provocat la pujada de la radioactivitat del refrigerant primari, obligant a una aturada d’emergència de la central, durant un període mínim d’un mes. Aquesta mateixa empresa i aquest mateix any, acomiadaren quatre treballadors i dos caps de servei per ser responsables de l’enviament als Estats Units 150 bidons que devien arribar buits, però els arribaren tres carregats amb 100 quilos d’òxid d’urani. Després de tantes incidències l’empresa va encarregar una auditoria on detectaren que havien perdut diversos bidons amb material radioactiu. Llavors la Direcció General d’Energia va imposar a ENUSA cinc sancions greus pels incompliments normatius. Finalment, en 2007 l’empresa trobà part de les pastilles radioactives perdudes, estaven escampades dins de les seues instal·lacions.

D’altra banda, en el procés de recàrrega del nucli del reactor de Cofrents es va detectar una pèrdua de grossor en les soldadures del barrilet. El CSN va concedir dos anys de termini perquè s’arreglaren eixes deficiències, no exigiren la reparació immediata perquè consideraven que el barrilet no era un element de seguretat. L’explicació va sorprendre els ecologistes, perquè el barrilet es tracta d’un element fonamental per al funcionament del nucli del reactor, és l’element que permet controlar la reacció del nucli, llavors exigiren l’aturada del reactor i la seua reparació definitiva, sense massa èxit.

 


Reintroducció del falconet de campanar a Villena

La Generalitat va encetar un exitós projecte de reintroducció del falconet de campanar (Falco naumanni) a Villena, on fins a la dècada dels anys setanta del segle XX es reproduïen a la plaça de bous d’aquesta localitat. Després el projecte de reintroducció es va estendre a Fontanars dels Alforins i més tard a Aiora i a Camporrobles. El 2000 després de molts anys sense presència reproductora,  van fer niu unes parelles a Fontanars. Aquest projecte ha estat encapçalat per Mercedes Alberdi Pozurama, i en l’any 2006 van aconseguir que s’assegueren més de 30 parelles i que tiraren endavant més de 90 polls.

 


Inundacions a Alacant i València

El 30 de setembre caigueren a Alacant 267 l/m² en només cinc hores que provocaren la mort de cinc persones, la capital de l’Alacantí quedà aïllada. També van traspassar dos ciutadans que anaven en una barca a Santa Pola. Les pluges foren especialment intenses i destructives a Torrevella i Oriola. Els rius Xúquer i Serpis es van desbordar i hagueren d’evacuar 400 veïns d’Alberic.

 

Incendis

Aquest fou un bon any amb molt poca superfície cremada. El total d’incendis per província foren: 67 a Alacant que cremaren un total de 269,6 hectàrees, a Castelló hi hagué 91 focs que afectaren un total 451,1 ha, mentre que a València es van produir 123 sinistres que van consumir 177,5 ha. L’incendi més gros fou el que es va declarar el 12 d’agost a Canet lo Roig que cremà un total de 320 ha, i el provocà una negligència. A Serra es cremaren 98 ha en un foc intencionat el 21 de juliol i a l’Orxa un que afectà 90 ha que es va encendre el 28 d’agost, ambdós foren intencionats. A casa nostra sols teníem dos avions d’extinció del model CL-215 T amb seu a Manises, a més de 14 aeronaus contractades distribuïdes al cim del Cocoll, a l’aeroclub de Castelló, Vistabella, Énguera i Set Aigües.

 

Lleis i tribunals

En l’àmbit legislatiu es pot destacar que mitjançant la llei 2/1997, de 13 de juny, es va modificar la Llei 4/1992 del sòl no urbanitzable. L’objectiu era alleugerar els requisits per a poder construir habitatges aïllats en el medi rural. Una altra fita important fou el decret pel qual es creava la Universitat Miguel Hernández d’Elx. El Decret 202/1997 va consolidar les normes europees sobre la gestió de residus. Amb el Decret 219/1997 es van declarar zones protegides d’interés pesquer, les que foren rellevants per a cria i reproducció natural de les espècies. L’estat va publicar la Llei de Foment de la Producció Forestal, 5/1997.



El 17 d’octubre, el Tribunal Superior de Justícia valencià va dictaminar que la instrucció de la Direcció del Medi Natural que atorgava concessions administratives d’autorització per a la cacera del tord amb parany era nul·la. El procés arrencà en 1994 gràcies a un recurs contenció administratiu que interposà AE-AGRÓ al·legant que no es podia autoritzar la caça d’aus per ser massiva i no selectiva. Malgrat el dictamen, Conselleria anuncia que recorrerien contra la sentència.

 


Torrevella i la bombolla immobiliària

Entre els anys 1997 i 2007 es va unflar la coneguda com la bombolla immobiliària d’Espanya que provocà la construcció accelerada de més de cinc milions d’habitatges a tot l’estat. En eixe període el preu de l’habitatge pujà un 44%, una altra conseqüència fou que es va disparar el nombre d’accidents laborals en el sector de la construcció. Llavors Torrevella es va convertir en la vila on més es va construir per habitant, feren 1,4 habitatges nous per habitant. Les malifetes foren tantes que en 2005 s’obriren més 1.100 expedients sancionadors per irregularitats immobiliàries. El negoci s’enfonsà en 2008 i això provocà que tancaren bona part de les xicotetes empreses del sector de construcció a Torrevella, traduint-se en un augment desproporcionat de l’atur. Com a conseqüència en 2015, la ciutat de la Vega Baixa es va convertir en la vila que tenia l’ingrés més baix per família d’Espanya, amb 7.986 €/any.

 


Centre d’Investigació Piscícola del Palmar

El Centre d’Investigació Piscícola (CIP) del Palmar va encetar un programa de producció i plantació de plantes aquàtiques amenaçades i la posterior reintroducció al medi natural 160.000 exemplars. Començaren treballant amb 17 espècies, més tard ampliaren a un total 130. També s’encarreguen de les tasques de seguiment i control de les espècies invasores exòtiques.

 

El Palmerar d'Alacant, 1956, vol Nord-americà

La pèrdua del palmerar d’Alacant a canvi d’un parc menut

Segons l’escriptor i arxiver municipal Rafael Viravens i Pastor (Alacant, 1836-1908), a la fi del segle XIX aquest bosc situat en la partida de Babel, just a la vora del mar, en l’antiga finca de la Granja del Carmen. Aquest bosc valuosíssim que comptava amb set mil palmeres, era propietat de Mariano de las Mercedes Roca de Togores i Carrasco (Albacete, 1812-1889), el Marqués de Molins. Primer l’afectà la construcció del ferrocarril a Múrcia en 1884, després l’ampliació del port i les naus industrials que s’alçaren en el seu entorn. Entre 1910 i 1930 es va construir el barri de Sant Gabriel a costa del palmerar. Quan es va fer el vol americà (1956-57) per a traure les primeres fotos aèries del territori, sols quedava una tercera part de les palmeres originals. Llavors el consistori va decidir convertir el que quedava en un parc, però a costa de menjar-se més palmerar, desfer la trama tradicional d’horts i séquies, a més fer nous edificis amb dotacions diverses. En 1997 es va inaugurar el nou Parc del Palmerar que resultà ser una caricatura del bosc singular que fou, en cas d’existir hui seria un dels principals atractius turístics del Mediterrani.

 

Usurpació de sòl protegit al parc del Montgó

Una comissió de l’Ajuntament de Dénia va reconéixer que s’havia espoliat sòl públic dins de l’espai protegit del Montgó. El president de la comissió va agrair a Acció Ecologista AGRÓ que facilitaren dades concloents per a facilitar les investigacions. Malgrat el reconeixement, la corporació reconeixia que combatre aquest problema excedia les seues competències, que corresponien a la Generalitat. Els especuladors immobiliaris de les zones de Marquesa III i V pretenien solucionar la usurpació amb una permuta, llavors volien excloure dels límits del parc els terrenys ocupats, a canvi d’uns altres que tenien molt menys valor ecològic.

 

Obres en séquies a Peníscola plenes de samarucs

L’ecologista del Baix Maestrat Vicente José Romero va denunciar que estaven urbanitzant una zona humida amb séquies, en les quals hi havia bones poblacions de samaruc (Valencia hispànica) i pot ser que quedaren alguns del molt amenaçat punxoset (Gasterosteus aculeatus).

 

Platja del pinar, postal anys setanta

Agressions a la platja del Pinar

Una de les platges millor conservades al Grau de Castelló, la del Pinar va patir l’entrada de maquinària pesant per a furtar l’arena per a millorar les platges turístiques de Benicàssim. Els operaris deixaren darrer uns cartells que avisaven: “perill, fons irregulars”.

 

Juan Genovés, fragment

CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL

Dades breus

La població mundial pujava a 5.900 milions d’éssers humans, tot mentre els espais que restaven en estat natural ja ocupaven menys de la meitat de la superfície terrestre, sols el 46%. La concentració de CO₂ en l'atmosfera era de 360 ppm quan abans de la Revolució industrial teníem 280 ppm, per tant, havien pujat un 28,57%.

La temperatura atmosfèrica global havia romàs relativament estable fins als anys noranta, això es devia al fet que l'oceà havia moderat la pujada en absorbir gran part de l'excés de calor, emmascarant el nostre impacte, però la Terra començava a perdre el seu equilibri.

 


El desmantellament de la nuclear de Vandellòs

L’Empresa Nacional de Residus (ENRESA) va fer públic que anaven a desmantellar el reactor 1 de la nuclear de Vandellòs i desmuntar-lo tenia un pressupost de 100.000 milions de pessetes. Eixe reactor va ser el mateix que va patir un greu accident en octubre de 1989 i que des d’aleshores restava aturat. Després de l’accident, l’empresa propietària va intentar que el govern pagarà la reparació del reactor mitjançant recàrrecs en el rebut elèctric. Com l’estat es va negar, l’empresa anuncià que renunciava a reparar les instal·lacions i el mes de maig, l’estat els va llevar la llicència d’explotació. A l’estat no hi havia experiència en el desmantellament de nuclears, era una tasca molt complexa perquè calia sepultar tot el reactor dins d’un sepulcre, de fet els tècnics van calcular que els treballs trigarien al voltant de trenta anys. Els negocis nuclears sempre han tingut el mateix problema, els beneficis són per a les empreses propietàries, però les pèrdues, la resolució dels accidents i la gestió dels residus, han de pagar-les els ciutadans.

 


Reconversió de nuclears envellides en gasístiques

El 24 de febrer el ministeri d’Indústria del govern del Partit Popular va fer públic que volia reconvertir la nuclear de Valdecaballeros que s’havia tancat i la de Lemóniz que s’havia paralitzat sense acabar la seua construcció per la pressió d’ETA, en centrals gasítiques.

 


Científics clonaren ovelles, mentre els voltors se les menjaven vives!

El 22 de febrer, a Roslin (Escòcia) un grup de científics anunciava que havien clonat amb èxit una ovella adulta: Dolly. El 24 de juliol el mateix grup de científics aconseguiren el naixement d'una segona ovella clònica que produïa una proteïna humana en la seua llet. El 4 d'abril, com a resposta legislativa vint-i-un països del Consell d'Europa van subscriure un conveni sobre drets humans i biomedicina, que incloïa la prohibició de clonar éssers humans.



Els diaris de Navarra començaren a parlar dels atacs dels voltors a ovelles vives, tot i que tots els experts ho negaven rotundament. Començava una de les faules que més es van estendre i que tingué molt ressò en el sector ramader i la premsa poc seriosa.

 


La “beautiful people” a presó

Després d’anys d’espera perquè els tribunals dictaren sentència, el 20 de març condemnaven a l’expresident de Banesto, Mario Antonio Conde Conde (Tui, 1948), a sis anys de presó per apropiació indeguda i falsedat de document mercantil, en relació amb el cas Argentia Trust


Collage RMiB

Un altre cas que finalitzava fou el cas Filesa, en el qual s’acusava de finançament il·legal al PSOE que provocà l’entrada en presó de diversos dirigents socialistes.

 

Arxiu RMiB

Primeres dades de producció de les fotovoltaiques

La veterana Associació Ecologista de Defensa de la Naturalesa (AEDENAT) va fer públic que segons dades de 1995, a tot l’estat hi havia instal·lats 6,5 MW de potència fotovoltaica, quan el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica (PAEE) havia previst que per a l’any 2000 caldria tindre 5,6 MW en producció. Això implicava que les previsions oficials havien sigut massa conservadores. Per a impulsar la transició energètica, els ecologistes proposaren al govern la inclusió en el càlcul dels preus, els costos ambientals i socials de cada una de les fonts de producció elèctrica. També demanaren l’elaboració d’un pla estatal de desenvolupament fotovoltaic, mitjançant el qual l’administració sufragarà instal·lacions de demostració per demostrar la viabilitat de les tecnologies verdes. Els ecologistes creien possible que si el govern i els inversors privats invertien 66.000 milions de pessetes, en sis anys es podrien produir 45 MW fotovoltaics.

 

Atapuerca, Collage RMiB

Atapuerca, l’Homo antecessor

A la serra d’Atapuerca, els arqueòlegs trobaren 86 restes fòssils de, com a mínim a sis homínids. Davant la impossibilitat d’adjudicar a cap de les espècies conegudes fins aleshores, publicaren en la revista Science que pertanyien a una nova espècie que va viure a Europa, feia 900.000 anys, a la qual batejaren com a Homo antecessor.

 

Brot de Turalèmia de les llebres

Es va detectar un brot d’una malaltia produïda pel microorganisme (Francisella tularensis) que afectava principalment el conill o la llebre, però també als rosegadors. En l’estiu i la tardor, a Castella i Lleó començaren a morir milers de llebres. Sols en la comarca de Terra de Campos moriren entre 15.000 i 20.000 llebres. Els individus infectats presentaven un quadre de feblesa, aprimament i tumefaccions que amb freqüència els provocaven la mort. Es transmetia mitjançant la intervenció d'insectes succionadors, com són les caparres, mosquits i puces. Van descobrir que es podia transmetre als humans, el primer cas s’havia detectat en 1914. En 2007 tornà a declarar-se un altre brot a Castella associat als talpons.

 

Crisi financera, puix desmantellem l’estat del benestar.

Aquest exercici esclataren una sèrie de crisis financeres que afectaren en particular els anomenats “mercats emergents”, els països que s’acostaven a l’estàndard del primer món, mentrestant s’alçaven veus d’alarma sobre els riscos que estava generant la “bombolla especulativa”. Aquestes circumstàncies econòmiques adverses eren senyals evidents que s’acostava un canvi de fase econòmica. La resposta dels poders econòmics fou afavorir el desmantellament de l'estat de benestar de les democràcies occidentals i exigir “teràpies de xoc” com el pagament del Deute Extern. Sols aconseguiren desencadenar una greu crisi social als països del Sud, que anà agreujant-se any rere any. (Pastor, 2007).

 

Cimera del Microcrèdit

El mes de febrer, als Estats Units inauguraven la Cimera del Microcrèdit, es tractava d’un moviment internacional destinat a impulsar la concessió de xicotets crèdits o ajudes econòmiques per als més pobres del món, perquè els dedicaren a activitats productives concretes que significaren la seua eixida de la pobresa.

 

Accident Nuclear de Tokaimura

L’11 de març, una planta de processament de deixalles nuclears de baixa activitat es va cremar al Japó. Els operaris intentaren apagar el foc llançant aigua, però provocaren una explosió que afectà greument 37 treballadors. Una volta sufocat l’incendi, les autoritats prohibiren la pesca, beure de les aigües pròximes, així com collir els conreus dels voltants.

 


II Cimera de la Terra a Nova York

El mes de juny es va celebrar la II Cimera de la Terra a Nova York. Aquesta trobada va significar  la constatació que en cinc anys no s’havia millorat gens en la reducció dels gasos d’efecte hivernacle. Sols s’havia guanyat en la conscienciació generalitzada, però s’havien agreujat els vessaments de gasos d’efectes hivernacle, mentre s’accelerava la pèrdua de biodiversitat i ecosistemes i sense millorar el desenvolupament de la major part dels països més endarrerits. Els països desenvolupats s’acusaren entre ells de ser els més contaminants, els europeus recordaren als Estats Units que amb el 4% de la població del món, eren responsables del vessament del 20% dels gasos d’efecte hivernacle. Però el president Clinton no acceptà comprometre’s a una reducció del 15% en 2010.

 

Collage RMiB

Protocol de Kyoto i les conseqüències

Sis mesos després tornaren a reunir-se per a intentar complir el manat de la Convenció de Rio de Janeiro sobre el canvi climàtic. L’ONU va proposar un document per a promoure el desenvolupament sostenible, que reduirà les emissions de gasos que d’efecte hivernacle, principalment el CO₂. Pretenien potenciar els embornals de CO₂ i l’estalvi energètic, mitjançant un protocol vinculant. Finalment, l’11 de desembre van acordar el Protocol de Kyoto, un compromís legalment vinculant sobre la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) per als països industrialitzats que s’adheriren. Els signants es van comprometre assolir una reducció del 5,2% per a l'any 2010, sobre els nivells de vessaments de 1990. Uns altres països assumiren el compromís d'estabilitzar les seues emissions, com foren Nova Zelanda, Rússia o Ucraïna, mentre uns altres podrien incrementar-les, com Noruega en un 1% o Austràlia en un 8%. Però no totes les nacions acceptaren, els EUA sols es van comprometre a estabilitzar les seues emissions. Finalment, aquest Protocol el van ratificar per 160 països, la Unió Europea el va ratificar en 2002 i per a implantar-lo aprovà la Directiva 2003/87/CE. Aquest desficaci de compromisos desiguals va semblar als ecologistes que era una farsa, sols una capa de maquillatge per fer creure que es prenien mesures, però en realitat no es feia res.

 


Proves nuclears soviètiques en zones poblades.

Aquest any, Alexéi Yáblokov, membre de l'Acadèmia de Ciències i un dels ecòlegs més destacats de Rússia, va fer públic que la Unió Soviètica havia realitzat 150 explosions nuclears en zones habitades o rius, sense advertir a la població. Una de les viles afectades fou Gálkino, al qual en 1971 arribaren uns tècnics amb l’excusa de fer prospeccions petrolieres estigueren treballant un temps en els voltants del poble. Soterraren un artefacte nuclear que el van detonar, just després que desaparegueren els visitants, abandonant tota la maquinària que tenien. Els veïns sols sentiren un fort terratrémol, sense donar-li massa importància es dedicaren a aprofitar tot l’equip que havien abandonat els forasters. Sobtadament, bona part dels 200 veïns començaren a morir, hui sols queden cinc vius. La radiació també afectà la ciutat veïna de Kineshma, que llavors tenia 100.000 habitants. De resultes d’aquestes proves, la província d’Ivánovo l'índex de malalties oncològiques supera un 15% la mitjana nacional. Una altra de les explosions la feren els anys setanta, al costat del riu Volga, prop de límit amb la província de Kostromá, a 350 quilòmetres de Moscou.

 


Conflictes antinuclears a Alemanya

El mes de març els antinuclears alemanys intentaren aturar un transport de sis contenidors amb residus radioactius cap al cementeri provisional de Gorleben. Els activistes intentaren boicotejar l’enviament, però es trobaren amb la violència dels antiavalots que aconseguiren dispersar-los.

 


Mort de Cousteau

Va traspassar el Comandant Jacques-Yves Cousteau (Sent Andriu de Cupçac, 1910-1997), pioner en la divulgació de la natura marina. No va descuidar el vessant reivindicatiu com en 1960, quan va denunciar les deixalles radioactives que s’enfonsaven al Mediterrani les autoritats franceses.

 

Protecció del Bosc

Un dels congressos assenyalats fou el primer Congrés Nacional per a la protecció del Bosc, al qual li seguiren uns altres els anys 1999 i 2001. Tot mentre que es feia a Lisboa la Conferència Ministerial Europea per a la protecció dels boscos.

 

 PUBLICACIONS



Atles dels Ocells d’Espanya

SEO/BirdLife publicà “Atlas de las Aves de España 1975-1995”, editat per Lynx Edicions de Barcelona, coordinat per Francisco José Purroy Iraizoz (Pamplona, 1946). Aquest treball anava referenciat en les fulles 1.50.000 del mapa topogràfic. L’estudi agradà molt al ministeri de Medi Ambient i eixe mateix any, la Direcció General de Conservació de la Naturalesa va encarregar a SEO/BirdLife l'elaboració d'un nou atles ornitològic nacional, tot i que basat en quadrícules UTM 10x10 km, com a unitat de referència.

 


Catàleg de les plantes del Racó d’Ademús

Gonzalo Mateo Sanz (Valladolid, 1953), professor del departament de Biologia Vegetal de la Universitat de València va publicar “Catálogo de la plantas vasculares del Rincón de Ademuz (Valencia)”. L’obra va ser una actualització d’un estudi realitzat entre 1986 i 1988. Aquest sols és una xicoteta mostra del treball d’aquest científic, sens dubte un dels més destacats especialistes en la flora del Sistema Ibèric, que ha publicat més de 400 treballs i dirigit nombroses tesis i tesines.

 


Serveis ecosistèmics, la dependència dels ecosistemes naturals

Gretchen C. Daily en la seua obra “Nature's Services: Societal Dependence on Natural Ecosystems” (Serveis ecosistèmics: dependència de la societat dels ecosistemes naturals) va reunir científics de renom mundial de diverses disciplines per examinar el caràcter i el valor dels serveis dels ecosistemes, el dany que se'ls havia fet i les conseqüents implicacions per a la societat humana. Els serveis ecosistèmics són el beneficis que aporta l’ecosistema als éssers humans. Fins i tot eixos beneficis es poden computar, aquest mateix any, Robert Constanza va calcular que els ecosistemes tenen un valor econòmic pels 17 serveis que ens aporten els 16 biomes del planeta, en total 33 bilions de dòlars/any.

 

Cites i referències:

Activitat de la Colla E. La Carrasca:

https://www.carrasca-ecologistesenaccio.org/_antiga/resum-97.html

Ademús, obres en la N-420:

Quercus Núm. 133. Pp, 5.

Alacant, el Palmerar:

http://www.alicantevivo.org/2007/10/alicante-en-el-recuerdo-el-palmeral.html

Alacant, fortes pluges:

https://www.chsegura.es/es/confederacion/unpocodehistoria/cronologia-de-riadas-en-la-cuenca-del-Segura/

http://www.alicantevivo.org/search?q=1987&updated-max=2008-01-12T23:59:00%2B01:00&max-results=20&start=10&by-date=false

http://www.alicantevivo.org/search?q=1997&x=6&y=14

AHSA en Internet:

Quercus núm. 134. Pp, 11.

AHSA, prohibició de la caça als aiguamolls del sud d’Alacant

Quercus, núm. 140. Pp. 45.

ATTAC:

RAMONET, I. (1997) “Desarmar els mercats financers”. Le Monde diplomatique, edició espanyola). Editorial del núm. 26, desembre de 1997.

https://pv.attac.es/desarmar-els-mercats-financers/

Antiglobalització:

PASTOR, J. (2007) “El Movimiento “Antiglobalización” y sus particularidades en el caso espanyol”. Revista de Estudios de Juventud. Núm 76. Pp. 39-54.

https://www.injuve.es/sites/default/files/Revista-76-capitulo-2.pdf

Butlletins de la Casa Verda d’AE-AGRÓ:

https://issuu.com/faximil/docs/1997-bcv-088

https://issuu.com/faximil/docs/1997-bcv-089

II Cimera de la Terra a Nova York

https://elpais.com/diario/1997/06/23/sociedad/867016801_850215.html

Ciutat Vella Sense Trànsit:

https://valenciaenbici.org/historia-de-una-peatonalizacion/

Fondo d’Elx contaminat:

Quercus núm. 141, Pp. 47.

GECEN:

Quercus núm. 131, Pp 9.

Quercus núm. 136, Pp 6.

Quercus núm. 138, Pp 45.

Informe Comunidades Autónomas 1997:

https://idpbarcelona.net/docs/public/iccaa/1997/cvalenciana_1997.pdf

Obres a València:

Alfonso Pérez Oñate. LEVANTE EMV 14/11/97.

Obres en sèquies a Peníscola amenacen al samaruc:

Quercus núm. 136. Pag. 5.

Ovella Guirra:

https://www.anguirra.com/

Agressions a la platja del Pinar:

Quercus, núm. 140, p. 4.

Rubbiatró, el projecte fallit d’una energia nuclear sense residus.

https://francis.naukas.com/2010/08/11/el-ascenso-y-la-caida-del-rubbiatron-en-zaragoza-laesa-y-el-acelerador-de-energia-propuesto-por-carlo-rubbia/

Sabotatge a la nuclear de Cofrents:

https://elpais.com/diario/1997/10/11/sociedad/876520801_850215.html

https://elpais.com/diario/1997/03/21/sociedad/858898806_850215.html

Salvar els valls d’Aigües Vives i la Valldigna

Quercus núm. 139. Pp 13.

SEO-Castelló, Avifauna dels Ports:

PRADES-BATALLER, R., LLOPIS-RAIMUNDO, A., CERDÀ-MOLES, J. COLOMER-TENA, C., i SURROCA-ROYO, M. (2018). “Les aus de la comarca dels Ports: 20 anys d’observacions”. Papers dels Ports. Núm. 44.

https://www.cedelsports.cat/wp-content/uploads/Libro-Papers-dels-Ports-3-44-77.pdf

Serveis ecosistèmics

BALVANERA, P., COTLER H. (2007) “Acercamiento al estudio de los servicios ecosistémicos”. Gaceta Ecológica, núm. 84-85: pp 8-45. Instituto Nacional de Ecologia, México

file:///E:/00%20hist%20ecol/1997/Dialnet-AcercamientosAlEstudioDeLosServiciosEcosistemicos-2873776.pdf

CONSTANZA, R., D’ARGE, R.S., DE GROOT, S., FARBER, M., GRASSO, B., HANNON, K., LIMBURG, S., NAEEM, R.V., O’NEILL, J., PARUELO, R., RASKIN, G., SUTTON, P. (1997) “The value of the world’s ecosystem services and natural capital. Nature, 387: 253-260.

DAILY, G.C. (1997) “Nature's Services: Societal Dependence on Natural Ecosystems”. Island Press, Washington, DC.

SVO, mortalitat als Moros:

Quercus, núm. 140. Pp. 43.

Torrevella i la bombolla immobiliària:

Documental “Páradais” de Daniel Muñoz Alcaraz, maig de 2022.

https://m.youtube.com/watch?v=O8nM2l7ylIY

Transvasament Xúquer Vinalopó:

https://www.youtube.com/watch?v=JH9JgDMRbcw

https://xuquerviu.net/qui-som/

Turalemia de les llebres

http://tematico8.asturias.es/seguridadAlimentaria/seguridad-alimentaria-imagenes/html_turalemia/turalemia.htm

http://www.colvema.org/PDF/tularemia.pdf

Reintroducció del falconet de campanar (Falco naumanni):

https://bdb.gva.es/documents/164684863/167273959/Folleto+Primilla.pdf/cac5bcce-ca7f-4bba-9699-4c03b74aa2eb?t=1545299742875

 

Música i pel·lícula recomanades: 

 



Comentaris