Passa al contingut principal

Desastre d’Azanalcóllar

 

Collage RMiB

El 25 d’abril de 1998 es va produir un dels pitjors desastres ecològics en un parc nacional a l’estat espanyol. A la localitat sevillana d’Azanalcóllar es va trencar un mur d’una gran bassa de 200 ha de superfície plena de residus que pertanyia a la mina els Frares, propietat de la multinacional sueca New Boliden. Aquest trencament escampà 5,5 milions de metres cúbics de llots tòxics i 1,9 milions de metres cúbics d’aigües àcides formades per una dissolució en aigua d’altes concentracions d’arsènic, cobalt, crom, coure, mercuri, manganés, níquel, plom, estany, urani i zinc. Aquesta sopa tenia un pH de 5,5, una acidesa incompatible amb qualsevol forma de vida.
El marejol tòxic baixà 62 km pel llit del riu Agrio, però es va desbordar inundant una amplària mitjana de 500 metres. Va entrar al riu Guadiamar arribant fins a Entremuros, en el límit nord-est del parc nacional de Doñana, allí aconseguiren aturar el vessament, el 27 d’abril. Aquesta allau de fang contaminà 4.634 ha de cultius: d’arrossars, cotó, gira-sol, tarongers o fruiters. Va matar tota la fauna piscícola, aus i tota la vegetació que entrà en contacte amb eixe còctel mortal. De fet, aparegueren centenars de carpes mortes, foren tantes que sols el dia 9 de maig es van recollir 24.240 quilos. Ecologistes en Acció retiraren 7 milions de metres cúbics de llims i 30 tones d’animals morts 2001 (INFOLIBRE, 13/8/2020). En els treballs de neteja participaren 800 voluntaris. Un any després de l’accident un mostreig del llit del Guadiamar mostraren que hi havia nivells molt elevats d’arsènic un 73% més del permés i un 85% més per al cinc.

La ràpida actuació de les brigades d’emergències va alçar dics de contenció i en sols dos dies aconseguí aturar la marea d'aigua i fangs tòxics. Finalment, amb la construcció de basses per al tractament in situ dels contaminants i mitjançant una canonada desviaren el gruix del marejol tòxic al Braç de la Torre i d’allí fins al Guadalquivir, enfront de Sanlúcar de Barrameda, evitant més afeccions al parc de Doñana.

El dia 27 d’abril els tècnics de la Junta autoritzaren el desembassament de la resta de residus que quedaven a la bassa que es va trencar per a poder segellar-la. El 3 de maig la maquinària pesant començà a extraure els fangs tòxics. Per a rentar els llits de les rieres contaminades i els conreus que entraren en contacte amb els tòxics, hagueren de retirar 6 milions de metres cúbics de terra.


Zona contaminda pel trencament de la bassa, Arxiu RMiB

Per a fer front a les despeses de control del marejol tòxic Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir va demanar un crèdit extraordinari de 4.500 milions de pessetes, i la Junta d’Andalusia un altre de 8.000 milions més. El sinistre provocà la pèrdua de 5.000 llocs de treball, provocant al voltant de 1.800 milions de pessetes. Molts espais naturals valuosos i nombrosos aqüífers es van contaminar, a més de la brutícia que arribà al mar. Fins aleshores fou el vessament de residus miners més gran d’Europa i el segon dels pitjors accidents de la mineria al món.

La Junta d’Andalusia va reclamar les seues despeses de neteja de les terres contaminades que valorà en 89.867.545 euros, tot i que cost total de la descontaminació es va valorar en 133 milions d’euros.

Quan començaren les investigacions es va conéixer que en 1996 el periodista de Canal Sud José María Montero va parlar amb un antic tècnic anònim que va advertir sobre la deficient estructura de la presa, avisant que podia rebentar i suposar una greu amenaça per a Doñana, però ningú no va fer res. En 2001, una volta transcorregut un temps prudencial, l’empresa Boliden clausurar la mina i tancà la seua filial a Espanya (INFOLIBRE, 13/8/2020).

 


Després del desastre

Com les desgràcies mai venen a soles, un altre cas versemblant es va produir a la localitat gaditana de San José del Valle. Es va trencar un dels murs d’una bassa de residus miners de l’empresa Asirosa SA que provocà un vessament de 30.000 m³ de fangs al riu Guadalentín (El País, 3/07/1998).

Tal volta el més sorprenent és que en 2014 la Junta convocà un concurs públic per a reobrir la mina que guanyà Magtel i el Grup Mèxic, però l’altra empresa que es presentà a l’adjudicació va denunciar irregularitats en el procés de resolució.

Una multinacional va traure sucosos beneficis d’una mina sense prendre les mesures de seguretat adequades, es va produir un greu accident que afecta el medi ambient i ningú es va fer responsable. L’empastre l’acabarem pagant els contribuents i al cap d’uns anyets, com no se’n recorden de res, puix li la donem a una altra empresa!

Ecologistes en Acció denuncià que, potser també hi havia un negoci ocult de tràfic de residus tòxics. Algunes mines reben residus d’altres empreses per a emmagatzemar-los en les seues instal·lacions, elles obtenen ingressos extres i els productors de tòxics s’estalvien molts diners evitant enviar-los a un gestor autoritzat (El Ecologista, núm. 116).

 


El procés interminable

El recorregut processal de la via penal es va tancar en 2002 amb l’absolució dels 21 tècnics de Boliden implicats. Llavors la Junta d’Andalusia va demandar per la via civil a l’empresa minera per a recuperar les despeses que provoca l’allau tòxica. El jutjat que va rebre el cas es va declarar incompetent, això mateix va opinar l’Audiència de Sevilla en 2003, així com el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia en 2007. Però el Tribunal Suprem dictaminà que sí que era competent el primer tribunal i li tornà la trompa al xic, en 2012. Aleshores, vint-i-cinc anys després començà la tramitació del procés en primera instància.

En el judici la defensa de l'empresa assegurà que la Junta es va gastar la meitat dels diners que li reclamava en fer el corredor verd, i no en pal·liar les conseqüències de l'abocament. Al·legà que ella es va gastar 90 milions d’euros rentant el primer tram del riu, un 10% del total afectat, i això era suficient. El mes de juliol de 2023 es va dictar sentència declarant innocent a Boliden i afirmant que no havia de pagar res! La justificació fou que la Llei de Mines 2994/1982 no obliga a reparar els desperfectes provocats, que sols es podrien reclamar mitjançant una acció per danys i perjudicis, cosa que no havia iniciat la Junta. El jutge ho argumentà basant-se en l'article 81 de la Llei de Mines (El País, 28/07/2023).

La Junta ben segur que recorrerà contra la sentència al·legant que el jutge no va tindre en compte ni el llibre verd de la Comissió Europea sobre reparació del mal ecològic, ni el llibre blanc sobre responsabilitat ambiental ni unes altres resolucions del Parlament Europeu. A hores d’ara el procés continua el tortuós camí de la via civil sense avançar gaire. Mentre l’empresa Boliden veu tan clar que no haurà de pagar res més, que no ha pressupostat cap partida per al pagament d’indemnitzacions.

Les bones notícies són que hui el riu Guadiamar s’ha convertit en un corredor verd, tot i que un 7% del sòl encara té nivells elevats de metalls pesants i que la legislació espanyola va incorporar la responsabilitat ambiental amb la Llei 26/2007, de 23 d’octubre.

 

Collage RMiB

Fonts i referències:

https://elpais.com/clima-y-medio-ambiente/2023-07-28/un-juzgado-de-sevilla-exime-a-boliden-de-pagar-los-89-millones-de-la-limpieza-del-vertido-en-aznalcollar.html

https://elpais.com/diario/1998/04/26/sociedad/893541602_850215.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Desastre_natural_d%27Aznalc%C3%B3lla

https://www.infolibre.es/veranolibre/aznalcollar-catastrofe-medioambiental-pudo-haberse-evitado_1_1186374.html

https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2007-18475

https://www.ecologistasenaccion.org/297658/25-anos-del-desastre-ambiental-de-aznalcollar/

ARENAS, J. M.ª, CARRERO, G., GALACHE, J., MEDIAVILLA, C., SILGADO, A., VÁZQUEZ, E. M. (2001). “Actuaciones realizadas tras el accidente de Aznalcóllar”. Boletín Geológico y Minero. Vol. Especial, 35-56. ISSN 0366-0176

https://www.igme.es/boletin/2001/112_esp_2-2001/2-ACONTECIMIENTO.pdf

Comentaris