Passa al contingut principal

Any 1967

 
Postal de Xàbia, 1967

El ministre d'Informació i Turisme, Manuel Fraga Iribarne (Vilalba, 1922-2012), va inaugurar el Parador Nacional de Turisme de Xàbia, començava el turisme de masses a la Marina Alta. El lloc que triaren per fer-ho era un pantà dessecat en un dels extrems de la platja de l'Arenal, estava just al costat del xalet de Mariano Navarro Rubio (Burbáguena, 1913-2001), llavors exministre i governador del Banc d'Espanya. En 1959 havia comprat per 10.000 pessetes aquestes terres on hi havia un jaciment arqueològic, una piscifactoria d'època romana.
L'any 1961 fondejà en la badia de Xàbia el vaixell de Franco, l'Azor, que visità el xalet del ministre, com anomenaven la casa del governador del Banc d'Espanya. Aviat començaren a alçar-se més xalets, altres dirigents franquistes com el del falangista i ministre d'educació, Cruz Martínez Esteruelas (Hospitalet de Llobregat, 1932-2000).

Guillermo Pons Ibáñez (Xàbia ?-1997), propietari del Portitxol feu una fortuna venent-lo a trossets per a la construcció de xalets de luxe tot i que sempre volgué mantindre l’illa del Portitxol lliure d’edificacions. Pons fundà un llinatge lligat a la gestió del territori a casa nostra, entre els descendents es troben l'arquitecte Sandro Pons que participà en el disseny el model de ciutat de l'alcalde socialista de València, Ricard Pérez Casado (València, 1945), o el dirigent del Partit Popular, Esteban González Pons (València, 1964) que fou conseller de Territori amb el PP. 


Parador de Xàbia, foto de Paradors Nacionals

De 1967 a 1968 es va fer un cens d’aus aquàtiques organitzat per la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO) amb la pretensió d’abastir tot l’estat. Gràcies als resultats obtinguts, tant l’Albufera de València com el Fondo d’Elx demostraren que tenien molta riquesa ornítica.

El Moviment Obrer a València es va sentir amb la força suficient per a organitzar al carrer de la Pau de València la primera manifestació obrera en commemoració de l'1 de maig, després de la guerra civil. Els manifestants llançaren pedres i trencaren el vidre de l'aparador de la botiga d'IBERIA, la policia assegurà als mitjans de comunicació que alguns dels seus agents resultaren ferits en els enfrontaments.


Castell d'Onda, foto d'Onda Turisme


Declararen el Castell i el Centre Històric d’Onda com Conjunt Històric, Artístic i Bé d'Interés Cultural (BIC)


Inauguració de l'aeroport d'Elx-Alacant, foto de Càtedra Pedro Iborra, Universitas Miguel Hernández


Es va inaugurar l’aeroport d’Elx-Alacant per impulsar el turisme de les comarques del sud. 
El Palau de Ripalda dels arquitectes Vicente Monmeneu que va dissenyar els plans i Joaquín Maria Arnau Miramón que va executar les obres. Fou seu del Ministeri de Comerç en la II República, en 1936. El van enderrocar en 1967 per especular amb el sòl i fer un gran edifici d'apartaments, la lletja Pagoda.


Anunci de 1967


Aquest any hi hagué eleccions per triar a 104 Procuradors en Corts, en representació dels "caps de família" i de les “dones casades”! Segons la premsa: era una lliçó del que era la “Democràcia directa" que devia aprendre la ciutadania. Mentre es devaluava la pesseta un 16% respecte del dòlar, perquè segons la publicitat estatal, els espanyols havien viscut per damunt de les seues possibilitats.


Detector d'Alerta Radioactivitat, fabricat per MARCONI ESPANYOLA S.A. segons el prototip de JEN-INE

Després de l'accident d'un avió combat nord-americà a Palomares, que provocà la caiguda de 3 bombes nuclears en terra i una més al mar, la Direcció General de Protecció Civil va crear una Xarxa d'Estacions d'Alerta de Radioactivitat, el 20 de juny de 1967 instal·laren una estació fixa del model JEN-INE a Elda.

Espanya des del moment que va acceptar la instal·lació de les bases militars dels EUA, es convertia en un dels principals escenaris de la Guerra Freda durant un parell de dècades, en cas d'un atac de l’URSS seríem un objectiu prioritari. Eixos anys els Estats Units tenien previstes tres rutes simultànies d'atac al bloc comunista, una pel Canadà, altra per Alaska i una altra per Europa a través d'Espanya. Els avions amb armament nuclear devien subministrar-los carburant en vol, sobre l'espai aeri espanyol. La ruta d’anada estava prevista per Saragossa i la de tornada per Morón, Barajas i Torrejón. 
El català Ramon Margalef López (Barcelona, 1919-2004), va obtenir la primera càtedra d’Ecologia de l’estat espanyol, creada per la Universitat de Barcelona. Entre les seues obres cal destacar la publicació l’any 1974 del llibre “Ecologia”, de l’Editorial Omega de Barcelona.
En 1964 Muhammad Ali-Haj (Louisville, 1942-2016) el campió del món de boxa de pes pesant s'havia convertit a l’islam. Aquest any 1967 no va voler allistar-se en les Forces Armades dels Estats Units, justificant-ho en les seues creences religioses i en el rebuig a la Guerra de Vietnam. El ressò de la seua acció ajudà al creixement del Moviment Pacifista, fou un dels primers Objectors de Consciència.
La Desobediència Civil consisteix en un refús i una dissidència política activa a certes lleis perquè es consideren moralment inapropiades, deu ser no violent o com a molt utilitzar la resistència no-violenta. Aquesta eina de lluita política la va proposar en 1849 el nord-americà Henry David Thoreau (Concord, 1917-1862) en l'obra: "La desobediència civil".El gran impulsor d'aquesta tècnica d'activisme fou Mahatma Gandhi, Mohandas Karamchand Gandhi (Porbandar, 1869-1948). Durant la lluita per la independència de l'Índia, va utilitzar la no-violència activa "satyagraha". Després l'emprà Desmond Mpilo Tutu (Klerksdorp, 1931) a Sud-àfrica o Martin Luther King (Atlanta, 1929-1968) amb els boicots als racistes als EUA. D'aquesta eina han fet ús els Anarco-pacifistes i el Moviment d'Objecció de Consciència, contra el servei militar obligatori, la mili.

"El Llibre de la Selva" de Walt Disney Productions

Es va estrenar el “Llibre de la selva”, dirigit per Wolfgang Reitherman (Munic, 1909-1985), de Walt Disney Productions. Estava basat en una novel·la de Joseph Rudyard Kipling (Bombai, 1865-1936). Aquesta pel·lícula va obrir els ulls a moltes xiquetes i xiquets dels anys seixanta, en descobrir-los una natura fascinant que fins a eixe moment l’havien presentat com un lloc salvatge ple de perills, com els llops o l’home del sac. Tot i que presentava una realitat molt deformada, convidava a descobrir un món natural colorit i divers, a joves criats en barris i col·legis grisos, que rebien una educació encara més fosca, de la mà de la religió i d’assignatures com la Formació de l’Esperit Nacional (FEN).
Aquest any començaren els grans vessaments de petroli al mar a conseqüència de grans accidents marítims. El petrolier Torrey Canyon encallà al Canal de la Manxa, per culpa d’un error de navegació que provocà el vessament més gran de petroli, fins aleshores. Contaminà 180 km de costes angleses i 80 franceses, moriren més 15.000 aus marines. Per combatre la contaminació amollaren més de 10.000 Tm de detergents que foren més perjudicials que el mateix cru.  El Hawaian Patriot s’enfonsà al mig de l’Oceà Pacífic quan duia 99.000 tones de cru a conseqüència d’una explosió, el posterior vessament no es va combatre en ocórrer lluny de les costes.


Al voltant del 1400, Sant Vicent Ferrer intentant posar pau entre les famílies Vilaragut i Centelles


Lynn Townsend White (San Francisco, 1907-1987) professor d’Història Medieval a la Universitat de Princeton, va afirmar aquest any a la revista Science, Vol 155 (núm. 3767) en l'article "The Historical Roots of Our Ecologic Crisis", que l'origen de la crisi mediambiental del segle XX estava en l'edat mitjana Cristiana, era conseqüència de la ideologia jueu-cristiana occidental que impulsa a l’home al domini de la naturalesa.


Moraira 1967, foto de Sanguango @TramusAmbDatils

Comentaris