Passa al contingut principal

Salvar Rafalell i Vistabella

 

Marjal de Rafalell i Vistabella, Arxiu RMiB

La marjal Rafalell i Vistabella és un xicotet aiguamoll que té una superfície de sols 102,92 hectàrees que s’estén al nord del terme de València i per l’estreta franja costanera del de Massamagrell. Amb la marjal del Puig i la dels Moros (Sagunt) és una de les restes del que fou gran aigüerol ininterromput que s’estenia per tota la franja costanera entre València i Puçol (PARDO, 1996). A partir dels anys setanta, bona part dels pobles de l’Horta Nord van anar urbanitzant les seues costes, com Alboraia, la Pobla de Farnals, el Puig i Puçol.

L’aigua és la principal característica d’un mareny, a Rafalell i Vistabella li la proporcionen dos ullals dels quals brolla un cabal de 2,5 l/s, són les fonts de Rafalell que fan una descàrrega lleugerament inferior a un 1 hm³/any. També hi arriben recursos hídrics per escorrentia de les séquies i canals provinents dels cultius i polígons industrials que l’envolten. Un altre dels seus valors destacats és que encara conserva 1,66 km de platges verges. Per tant, aquest oasi ha patit molts intents d’urbanització, puix farem un repàs dels diferents processos urbanitzadors que s’han intentat, així com dels freqüents atemptats ecològics que ha patit aquesta joia natural.


Aiguamolls de l'Horta Nord (Pardo et al. 1996)


Tradicionalment, les marjals eren considerades terres ermes, tenien massa salinitat, sovint s’inundaven, necessitaven una lluita constant contra el creixement dels senillars i estaven plens de mosquits que provocaven malalties. Les utilitzaven per a vessar enderrocs i fems, sovint patien focs provocats per alguns llauradors empobrits o sense terres que pretenien ficar en conreu algun racó perdut. A més estaven lluny dels pobles la qual cosa dificultava encara més el treball dels camps. Les poblacions s’alçaren a l’interior per qüestions de seguretat, prop de la costa hi havia perill d’atacs per part de pirates. Les platges restaven brutes, plenes de brossa, els gossos gaudien corrent darrere de gavines o atrapant corriolets, tot i que això encara hui continua fent-se. Per si no n’hi havia prou, Rafalell era un dels llocs favorits per a fer “cruising”, era un punt de trobada per a practicar sexe amb desconeguts entre els canyars, principalment per part d’homes. Recorde intentar anar a observar aus i haver d’allunyar-me en trobar parelles enganxades o voluntaris ansiosos que em demanaven sexe.

A partir de meitat del segle XX canviaren les tornes, Rafalell i Vistabella es va convertir en  quelcom cobdiciat que estava en primera línia d’una ampla platja i molt prop de València. Els promotors tenien eixamples propers del negoci que els esperava si aconseguien requalificar el sòl, la veïna platja de la Pobla de Farnals o Port Saplatja. Doncs fem un repàs dels intents urbanitzadors i de les agressions que hagué de suportar aquest indret salvatge, enmig de l’àrea metropolitana de València.

 

Terme de Massamagrell 2008, Arxiu RMiB

1982. MASSAMAGRELL VOL URBANITZAR

Es va aprovar el Pla General d’Ordenació Urbana de Massamagrell, en el qual es reconeixia que la marjal de Rafalell era un aiguamoll, tot i que requalificaven els seus 73.900 m² per transformar-los en sòl urbanitzable. Per a guanyar la votació al ple, van recórrer al vot de dos regidors trànsfugues d'Esquerra Unida/Els Verds. Comprar voluntats de dos regidors “progressistes” demostrava els grans interessos especulatius que esperaven obtenir els agents urbanitzadors.

 

1990-1992. MASSAMAGRELL ENCETA EL PROCÉS URBANITZADOR

 

El 27 de setembre de 1990 van intentar desenvolupar el Pla General de Massamagrell, llavors demanaren a la Comissió Territorial d'Urbanisme de València que aprovarà definitivament el Pla Parcial del Sector Platja.

L’any següent, el 30 d'octubre atorgaren el poder urbanitzador a l’empresa Marina Mas de Grell S.L. Per sort els intents urbanitzadors de Massamagrell van ser molt posteriors als de la veïna Pobla de Farnals que està pegat al nord de la marjal de Rafalell. A finals dels anys cinquanta del segle passat van començar els tràmits per a requalificar la seua franja costanera, els primers gratacels començaren a fer-los en la dècada dels setanta i el seu port esportiu s’inaugurava en 1974.

En 1992 Massamagrell publicà en el BOP del 4 de juliol el pla de requalificació de la seua part de marjal. En ell reconeixia que les 12 hectàrees de sòl afectades eren el mateix que la veïna la marjal del terme de València, per tant, també eren un aiguamoll. Aquest detall fou molt important de cara als complexos processos judicials que no trigarien massa a obrir-se per a intentar aturar o impulsar el projecte urbanístic.

 

1993. ATERRAMENTS CONTRA PROTECCIÓ

La part de la marjal que pertanyia al terme de València continuava sent sòl no urbanitzable gràcies a la presentació d’un recurs per part d’Esquerra Unida (EU) i d’Unitat del Poble Valencià (UPV) davant el Tribunal Suprem. En ell reclamaren contra la Conselleria d’Obres Públiques i Urbanisme (COPUT) que aleshores dirigia Rafael Blasco Castany (Alzira, 1945), que en eixe moment pertanyia al PSOE. Blasco estava d’acord en la conversió del sòl a urbanitzable, però els grups d’esquerres de l’ajuntament del cap i casal argumentaren que no es podia requalificar un aiguamoll,  i més tenint en compte els seus importants valors naturals.

Malgrat que no era sòl urbanitzable, el llavors propietari José María Lladró, començà a aterrir la marjal. Degué pensar que si l’omplia d’enderrocs, en perdre els valors naturals, li autoritzarien la requalificació i podria fer una ciutat marítima, semblant a la propera urbanització de Port Saplatja, d’Alboraia. Donà permís diverses empreses perquè es desferen debades de tones de residus i enderrocs, amollant-los per assecar la marjal. Les empreses agraciades foren Excavaciones Samop, Nivel Construcciones i la Societat d’Agricultors de la Vega.

 

Rafalell i Vistabella, Arxiu RMiB

1994. LES CORTS DEMANEN LA PROTECCIÓ

Davant l’abandó que patia el mareny per part de l’Ajuntament de València, i les agressions dels propietaris, el mes de maig el Grup d’Esquerra Unida va aconseguir que les Corts Valencianes aprovaren demanar a la Conselleria de Medi Ambient que protegirà Rafalell i Vistabella.

 

1995. QUERELLA D’AE-AGRÓ

Acció Ecologista AGRÓ (AE-AGRÓ) va presentar una querella pels aterraments il·legals de la marjal i aconseguiren que s’aturaren els vessaments d’enderrocs. Els ecologistes descobriren que els conductors tenien permís del propietari, l’empresa ZARBOSA de Rosa Lladró Sala, la filla dels empresaris d’Almàssera que fundaren porcellanes Lladró. No contents amb els enrunaments il·legals, eixe mateix any algú botà foc la marjal per a intentar acabar de desfer-la.

 

1996. COORDINADORA DEFENSA DE LA MARJAL DE MASSAMAGRELL

El diputat autonòmic Joan Ribó i Canut (Manresa, 1947) i l’alcalde de Massamagrell van anunciar que paralitzaven el procés urbanitzador de la marjal i sol·licitaren a la Generalitat que declararà la protecció de l’aiguamoll. Això provocà una allau de pressions per part dels propietaris, el 25 d'abril aconseguiren que l’ajuntament rectificarà i traguera a exposició pública el projecte d’un pla especial que transformava 280 m² com a urbanitzable.

Els ciutadans de Massamagrell que volien conservar l’aiguamoll, van formar la Coordinadora de Defensa de la Marjal que tingué com a portaveu a Juan José Iborra. Comptaren, entre altres grups, amb el suport d’Acció Ecologista AGRÓ. Una de les seues primeres actuacions va ser replegar milers de signatures per aturar la requalificació. Gràcies a les protestes ciutadanes, l’1 d’octubre, les Corts Valencianes aprovaven la resolució 114/IV per la qual instaven a la Generalitat a encetar el procés de protecció de Rafalell i Vistabella sota la figura de paratge natural Municipal.

 

1997. EL PARLAMENT ESTATAL A FAVOR DE LA PROTECCIÓ

Les reclamacions ecologistes arribaren al parlament espanyol, que va aprovar l’expedient 161/000303, mitjançant el qual demanaven la salvaguarda de la marjal a proposta de la portaveu del Grup Parlamentari Federal d’Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya, Presentación Urán González (Madrid, 1956) i que comptà amb el suport del PSOE. El portaveu del PP i diputat per Castelló Juan José Ortiz Pérez (Fontcobèrta, 1945) va votar en contra justificant-se en què l’aiguamoll no estava inclòs com a zona humida en l’esborrany del Pla Hidrològic del Xúquer.

 

Arxiu RMiB

1998. MASSAMAGRELL INTENTA ASSECAR LA MARJAL

Malauradament, continuava la manca d’interés de la Generalitat a substanciar la protecció. El mes d’octubre impulsà que el consistori massamagrellenc, encapçalat pel regidor Enrique Senent (PP), autoritzarà la construcció d’una rasa per a dessecar la seua part de la marjal que provocà que es buidaren 10.000 litres d’aigua per minut al mar. Darrere d’aquest atemptat estava la constructora Mediterránea de Urbanizaciones que presentà el projecte per a edificar 46.000 m² d’habitatges i un passeig marítim. Alfredo Abornoz, portaveu de l’Institut de Defensa i Estudi Ambiental (IDEA) va denunciar que per assecar la marjal calia fer un estudi d’impacte ambiental, per tant, estaven infringint alhora la Llei d’Aigües i la d’Espais Naturals.

El mes de novembre, IDEA presentà una denúncia contra el regidor de Medi Ambient de València, Silvestre Senent (PP), per permetre l’assecament de l’aiguamoll amb l’excusa de fer una neteja de les séquies, perquè aprofitaren i reobriren la rasa que els mateixos ecologistes havien tapat amb pics i pales per a retenir les aigües. Mentrestant el seu familiar, Enrique Senent (Massamagrell), va declarar que tantes voltes com els ecologistes taparen la rasa, ell la tornaria a obrir!

 

1999. AE-AGRÓ CONTRA LES EXCAVADORES

El 15 de gener una vintena d’ecologistes es van encadenar a les màquines excavadores per a exigir que el SEPRONA alçarà acta de l’inici dels treballs urbanitzadors il·legals. Llavors la marjal estava inclosa en l’esborrany del Catàleg de Zones Humides, tot i que encara no estava aprovat. El 30 de gener es va declarar un incendi que va cremar una hectàrea de la marjal. El 18 de juliol d’aquest any va aprovar el catàleg, tot i que no incloïa la marjal de Rafalell i Vistabella, que hagué d’esperar fins al DOGV del 17 de setembre de 2002.

 

Rafalell i Vistabella, Arxiu RMiB

2001. PROCESSOS JUDICIALS

El 3 de juny la Coordinadora de Defensa de la Marjal de Massamagrell i IDEA aconseguiren que el tribunal suprem reobrirà el cas per presumpte delicte ambiental contra Fernando Álvarez-Ossorio, el promotor, i per presumpta prevaricació contra l’alcalde de Massamagrell Miguel Trujillo, contra el secretari, l’arquitecte i l’advocat municipals.

 

2004. RECURSOS I SENTÈNCIES JUDICIALS

Davant l’amenaça per als interessos urbanitzadors que significava la protecció de la marjal, l’empresa promotora va interposar un recurs contenciós administratiu que va desestimar la sentència núm. 1538/2004 de 29 de setembre. Prèviament, el 5 de maig, el Tribunal Suprem va pronunciar-se sobre el recurs de cassació 507/2001 i va confirmar que calia protegir la marjal, prohibia la seua urbanització en reconéixer que era una zona humida. Es va basar en els incompliments de la Llei 7/1989, de 7 de juliol, d’Ordenació del Territori; en la 4/1992, de 5 de juny, de Sòl No Urbanitzable; i en l’11/1994, de 27 de desembre sobre Espais Naturals Protegits. Aquesta victòria es va aconseguir gràcies al recurs elaborat pel lletrat José Luis Ramos de la Coordinadora de Defensa de la Marjal de Massamagrell. A partir d’eixe moment i fins a 2011, la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí van signar diversos convenis per a invertir en la recuperació dels aiguamolls. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer sufragava un 70% i el 30% restant els Fons FEDER. En total es van gastar 273.708,71 € en la regeneració i conservació de Rafalell i Vistabella.

 

2007-2011. INCENDIS I REGENERACIÓ

El mes de març es va cremar la marjal, i curiosament, el mateix mes de març, però de l’any següent es tornà a declarar un altre incendi provocat que va desfer 4,5 Ha. El foc de 2007 fou el detonant perquè la Generalitat invertirà 300.000 € en la restauració de la marjal, amb suport dels Fons Europeus FEDER. Amb ells retiraren residus sòlids, netejaren l’arena i les séquies, van construir motes amb els materials sobrants i van repoblar-les amb xops (Populus alba), tarais (Tamarix gallica), salzes (Salix alba) i oms (Ulmus ssp) amb els quals feren una separació entre l'entorn urbà de la platja de la Pobla de Farnals i la marjal.

 

Corriol camanegre, Arxiu RMiB

2011-2012. PROJECTE EMYS I LIFE-TRACHEMYS

També impulsaren el projecte Emys, que conduïa Jorge Bonet (d’AE-AGRÓ) mitjançant el qual van reintroduir tortugues d’aigua europees (Emys orbicularis) fins a 2009. En 2011 van comprovar per primera volta la seua reproducció. El mes de novembre de 2010 la Generalitat va reintroduir 2.500 exemplars de peixos autòctons, de samaruc (Valencia hispànica) i fartet (Aphanius iberus).

Mitjançant la Resolució de 9 de març de 2011, de la Direcció General de Medi natural i Política Forestal es va incloure la marjal en l'Inventari Nacional de Zones Humides. La Conselleria de Medi Ambient gràcies al programa LIFE-Trachemys encetà un projecte de seguiment de la biodiversitat de la marjal. Estava conduït pels membres d’Acció Ecologista-AGRÓ Horta Nord, Rafael Marquina, Jorge Bonet i Juanjo Iborra. Feren un cens d'aus aquàtiques eixe mateix 2011 i comprovaren la presència de fins a 54 espècies, a més de la reproducció d’altres deu: agró roig (Ardea purpurea), fumarell de galta blanca (Chlidonias hybridus), gall de canyar (porphyrio porphyrio), collverd (Anas platyrhynchos), gomet (Ixobrychus minutus), fotja (Fulica atra), polla d’aigua (Gallinula chloropus), cabussonet (Tachybaptus ruficollis), totestiu (Parus major) i la xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus). També pogueren certificar la reproducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) a més de la presència d’un exemplar adult de l’exòtica tortuga de florida (Trachemys scripta). En el cens d'aus aquàtiques hivernants en 2012 trobaren onze espècies d’aus que utilitzaven aquest aiguamoll com a refugi els mesos freds.

 


2014. GRUP D’ANELLAMENT L’HORTA

Per a commemorar el dia mundial de les zones humides, AE-AGRÓ organitzà una passejada en bici i una jornada d’anellament d’aus conduït per Ximo Galarza, José Maria Hernández i Marisé Trenco que  formaven el Grup d’Anellament l’Horta. Aquest grup treballà uns anys marcant les aus de Rafalell i Vistabella.

 

Foto d'Acció Ecologista AGRÓ, 2015

2015. MÉS INCENDIS

A mitjan febrer es va declarar un nou incendi provocat, van prendre cinc focus diferents que costà cinc hores de sufocar i que va socarrar 12 hectàrees. El foc arribà a provocar el tall de l’autovia V21, en comprovar la reiteració d’incendis que degradaven el mareny, AE-AGRÓ va reclamar la implicació de les administracions responsables per aconseguir una protecció efectiva de la marjal.

 

2017. COORDINACIÓ PER A LA RECUPERACIÓ

En 2017 el regidor de València Sergi Campillo Fernández (València, 1978) i l’alcalde de Massamagrell Pep Galarza Planes, ambdós de Compromís, es van ficar d’acord per a coordinar accions per a protegir i millorar la marjal. En 2018 l’Ajuntament de València va prohibir el bany en la platja verge de Rafalell, perquè la protecció del sòl no permetia les obres per recondicionar-la, també va desestimar l’autorització per al bany dels gossos per la presència d’un petit ocell protegit reproductor, com era el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).

 

Rafalell i Vistabella, Arxiu RMiB

2021. NOU INCENDI I REGENERACIÓ A MASSAMAGRELL

El mes de gener es tornà a calar foc la marjal, en concret el tros que està al costat del centre comercial el Manar. Això donà impuls necessari a Massamagrell per a demanar una subvenció a la Diputació de València, per valor de 44.104.5 €, per a instal·lar un filtre verd amb el qual depurar els sobrants d’aigües de rec. Construïren un estany artificial que va dissenyar i executar el Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF), també aprofitaren per a restaurar les dunes mitjançant la plantació d’espècies vegetals en perill d'extinció com la Silene cambessedesii o càdec de mar (Juniperus oxycedrus L. subsp. macrocarpa). A l’estiu Massamagrell i València organitzaren un voluntariat per a protegir els nius de corriol camanegre, amb suport de la Societat Valenciana d’Ornitologia, l’Associació Ambiens i AE-AGRÓ. Gràcies a la senyalització i protecció de la zona dunar es va aconseguir la reproducció d’una parella de després de tres anys de perdre les 19 postes que havien ficat per la pressió de gossos i passejants.

 

2022 ZEPA I MÉS BIODIVERSITAT

L’any següent, l’Ajuntament de València va sol·licitar a la Generalitat la declaració de la marjal com a Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) donat que en ella es refugiaven una ampla representació d'espècies, algunes de les quals estan catalogades en Perill d'Extinció o com a Vulnerables en el Catàleg Valencià de Fauna. Entre altres hi havia petxinots (Unio mancús), samarucs, fartets, tortuga d’estany europea (Emys orbicularis), arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i corriols camanegre. El mes de setembre voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró no van trobar cap tortuga d’estany autòctona, mentre que capturaren crancs rojos americans (Procambarus clarkii), peixos perca-sol (Lepomis gibbosus), carpes (Cyprinus carpio) i carpins (Carassius carassius), tots ells al·lòctons i invasors.

 

Arxiu RMiB

Sembla que, tot i que continuen les amenaces per la degradació de l’espai, definitivament està assegurat el futur d’aquest relicte aiguamoll de l’Horta Nord, com a espai natural protegit lliure d’edificacions!

 

Fonts i Referències:

AE-AGRÓ Projecte Emys

https://www.hortanoticias.com/retiren-de-la-marjal-de-rafalell-i-vistabella-164-exemplars-de-diferents-especies-invasores/

AE-AGRÓ Protecció 2015

https://www.diarilaveu.com/noticia/13342/accio-en-defensa-de-la-marjal-de-rafalell-i-vistabella-massamagrell?amp=1

Ajuntament de València sol·licita declaració ZEPA

https://actualitatvalenciana.com/valencia-ajardinamiento-siete-aguas/

Butlletí La Casa Verda núm. 87 Pp 34-35

https://issuu.com/faximil/docs/1996-bcv-087

Campillo i Galarza acorden protecció

https://www.valencia.es/es/-/los-ayuntamientos-de-valencia-y-massamagrell-se-comprometen-a-poner-en-valor-la-marjal-de-rafalell-y-vistabella-

https://www.hosteleriaenvalencia.com/noticias.asp?id=1328

Comissió de Medi Ambient Parlament Espanyol

https://www.congreso.es/public_oficiales/L6/CONG/DS/CO/CO_236.PDF

Corriol Camanegre voluntariat Massamagrell

https://www.elmeridiano.es/massamagrell-programa-actividades-medioambientales-en-la-playa-y-la-marjal-de-rafalell-y-vistabella/

https://www.samarucdigital.com/article/el-corriol-camanegre-cria-amb-exit-a-la-platja-de-rafalell-i-vistabella

Corts Valencianes

https://www.cortsvalencianes.es/sites/default/files/migrated/resolutions/doc/04_114.pdf

Ferrer, J., Jiménez, S., Regidor, M.C., Martín, M., Pérez, J.M., (2011) “Contribución de la Confederación Hidrográfica del Júcar en la recuperación de humedales. el caso del tancat de la pipa (Parc Natural de l’albufera, Valencia, España). In Viñals, M.J., Blasco, D., y Morant, M. (eds). (2011). “Los humedales mediterráneos: el contexto ambiental y social. Reflexiones para su estudio y gestión eficaz”. Ed. Fundación Biodiversidad. Pp 212-222.

IDEA denúncies 1998

https://elpais.com/diario/1998/11/07/cvalenciana/910469884_850215.html

Incendis

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2007/03/09/vientos-165-km-hora-avivan-13602953.html

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2008/03/13/incendio-intencionado-arrasa-4-5-13461254.html

https://elpais.com/diario/1999/01/30/cvalenciana/917727479_850215.html

https://ecodiario.eleconomista.es/espana/noticias/6480956/02/15/Extinguido-el-incendio-en-la-marjal-de-Rafalell-i-Vistabella.html

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2008/03/13/incendio-intencionado-arrasa-4-5-13461254.html

Pàgina del CAE

https://www.mediterranea.org/cae/tocinocart.htm#MASSAMAGRELL

PARDO, J.E., SEGURA, F.S., SANTJAUMEM, E. 1996. “Evolución cuaternaria de la antigua albufera existente entre Puçol y Alboraia”. Cuadernos de Geografía. 59: 63-86. València.

PIZARRO, C.G. EL MUNDO 28/1/1998.

https://www.elmundo.es/elmundo/1998/enero/28/ciencia/destruccion.html

Quadern de Natura, “Una renovada marjal de Rafalell i Vistabella” 2020

http://svocuadernocampo.blogspot.com/2020/10/una-renovada-marjal-de-rafalell-i.html

Reintroducció peixos autòctons

https://www.lainformacion.com/asuntos-sociales/c-valenciana-la-generalitat-libera-32-000-ejemplares-de-peces-amenazados-en-humedales_jq5zfarghehdom3opdcb57/

Reproducció de tortuga estanya

http://marjalmassamagrell.blogspot.com/2011/07/reproduccio-de-la-tortuga-destany.html

Sentència del Tribunal Suprem

https://www.mediterranea.org/cae/massamagrell-sentencia_ts_de_5-5-2004.pdf

Sol·licitud de zona ZEPA

https://www.levante-emv.com/valencia/2022/11/18/valencia-rescata-marjal-rafalell-i-78757114.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=btn-share

 

Rafa Muñoz i Bastit, 2023

Comentaris