Passa al contingut principal

Zaplana, un incendi i Terra Mítica

 

Collage RMiB

“Il nostro Capo”

Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro (Cartagena, 1956) volia ser pilot d’avions, però com no va aconseguir entrar a l’Acadèmia de San Javier, es va dedicar a fer com que estudiava dret a la Universitat de València (1).

En 1972, quan tenia setze anys va conéixer a Rosa Maria Barceló Martorell (Benidorm, 1957) que només tenia 15. Les relacions quallaren aviat, Maria era molt bon partit en ser filla d’un gran empresari benidormer, el cap d’una de les principals famílies de la localitat. El seu sogre, Miquel Barceló Pérez (Benidorm, 1923-2018) era propietari de l’hotel Les Dunes, que està en primera línia de la platja de Ponent, però aviat es va dedicar a la política, va ser senador d’AP primer i després del PP, entre 1986 i 2012. El seu germà, Jaume Barceló Pérez arribà a ser l’alcalde de Benidorm entre 1969 i 1971. El jove Eduardo encisà al sogre que el va acollir com a un fill i l’aconsellà convenientment (2).

En 1977 quan comptava amb vint-i-un anys es va afiliar a Unió de Centre Democràtic (UCD) i en 1981 es va casar amb l’hereva. En 1982 després de l’enfonsament electoral de l’UCD, sens dubte sàviament aconsellat per Miquel Barceló, es va afiliar a Alianza Popular (AP). Sota la protecció del sogre aconseguí rematar els estudis de dret en 1984, quan comptava amb vint-i-vuit anys, tot i que hagué de canviar-se a la Universitat dAlacant.

L’any 1991 va eixir com a regidor en les municipals del 26 de maig, però no li costà gaire canviar el lideratge de l’oposició per l’alcaldia. El 22 de novembre del mateix any aconseguí l’alcaldia de Benidorm gràcies a una moció de censura contra l’alcalde socialista, Manuel Catalán Chana (Madrid, 1947) (3). El vot decisiu per a guanyar-la va ser el d’una trànsfuga del PSPV, Maruja Sánchez Trujillola Ben-pagà”. De retruc ella, el seu marit i la seua nora obtingueren molts anys de sucosos salaris de la corporació municipal i efectiu per alçar una hipoteca de 20 milions de pessetes que pesava sobre el seu xalet a la Nucia, a més el fill entrà a treballar a la delegació alacantina de Canal 9 (4 i 5).

La carrera política del jove advocat de Cartagena començà a accelerar-se el 26 de setembre de 1993 quan l’elegiren com a president del Partit Popular (PPCV), guanyà a Pedro Agramunt Font de Mora (València, 1951). En les autonòmiques del 28 de maig els populars guanyaren per majoria simple i el 3 de juliol de 1995 l’envestien com a President de la Generalitat. Amb l’arribada a la presidència de la Generalitat augmentaven les possibilitats de fer negocis térbols, que hagué de patir el nostre país, la corrupció al voltant de l'urbanisme especulador i depredador del territori i un dels primers fou el projecte estrela de Terra Mítica que anuncià només prengué possessió del càrrec.

Ben prompte se li quedà menut el País Valencià, encara li esperava una llarga carrera política lluny de casa nostra. En juliol de 2002 se n’anà a Madrid per a ser ministre de Treball del segon govern de José María Aznar López (Madrid, 1953) i després va ser el Portaveu del Govern (2003-2004). En perdre el PP les eleccions del 2004, s’obriren les portes corredisses i l'anomenaren delegat de Telefònica per a Europa, amb un salari milionari.

En 2010 començà el seu calvari particular, Zaplana, es va vorer implicat en el cas Taula, també conegut com el cas IMELSA, on segons el penedit Marcos Benavent, exgerent d’IMELSA, una empresa pública de la Diputació de València, l’expresident hauria rebut pagaments i comissions en les adjudicacions de la ITV i del Pla Eòlic Valencià (8).

Sis anys després, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investigava a Jaime Ignacio González González (Madrid, 1960), president de la Comunitat de Madrid. Gravaren una conversa telefònica amb Zaplana i obtingueren la principal prova de càrrec per a obrir l’Operació Lezo. Mitjançant la qual l’Audiència Nacional investigà un presumpte cas de corrupció en la gestió de l’empresa pública Canal d’Isabel II. Els acusaren de demanar suborns per a ingressar-los als comptes del PP i en comptes privats, amagats darrere de societats fictícies a Colòmbia

En maig de 2018 van detenir al “Molt Honorable” acusat de presumpte blanqueig de capitals, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació i associació il·lícita, en el marc de l'Operació Erial, per un valor d’onze milions d’euros.

Entre altres li acompanyaren amb diversos graus d’implicació: Francisco Grau exsecretari del consell d'administració de la CAMJuan Gabriel Cotino Ferrer (Xirivella, 1950-2020) exdirector de la Policia i els seus nebots, els empresaris Vicente i José Cotino, a més de l'esposa de l'expresident.​ Zaplana ingressà en presó preventiva a Picassent, però poc després va caure malalt per una leucèmia. Això fou suficient perquè obtinguera el suport de bona part de l’espectre polític que s'uniren per a demanar al jutjat que li concedirà la llibertat provisional per compassió. 


 

Collage RMiB

L’incendi de la serra Cortina

Cal retrocedir uns anys i remuntar-nos als dies 9 i 11 d’agost de 1992. Només acabat d’aplegar Zaplana a l’alcaldia de Benidorm es van declarar dos paorosos incendis que cremaren el Murtal, un bosc que s’estenia per la vessant est de la serra Cortina. Evidentment, els diferents focs els provocaren uns “desconeguts”, justament els dies més apropiats perquè les flames s’estengueren i acabaren cremant més de 10 milions de m² dels termes de Benidorm i Finestrat. La intensitat del foc va ser tan forta que obligà evacuar les urbanitzacions Montecasinos i Panorama (6).

Aquesta era una de les pinedes més grans del Mediterrani, en conseqüència amb el seu valor natural estaven catalogades com a sòl no urbanitzable de protecció especial forestal. Fins a eixe moment la resta d’alcaldes de la Marina Baixa l’havien considerat com el pulmó comarcal i s’oposaren als intents d’urbanitzar-lo. No més apagat el foc, Zaplana aprofità per a acusar Conselleria de descoordinació i lentitud en les tasques d’extinció, tot mentre defensava la repoblació i recuperació del bosc (7).

Mentre Zaplana estigué al capdavant del consistori benidormer es van produir dos incendis més la Partida del Moralet, que després s’aprofitaren per a requalificar el sòl cremat i en acabant, tindre prou terres quasi regalades per a poder construir una gegantina actuació urbanística al voltant d'un parc temàtic (7).

 

Collage RMiB

Terra Mítica

En arribar a la presidència de la Generalitat en 1995, Zaplana va promoure el canvi de qualificació dels boscos cremats, prop de Benidorm. Eixos anys s’havia parlat molt de fer un parc Disneyland a Europa que va obrir portes en 1992 i l’1 de maig de 1995 van inaugurar el primer Port Aventura Park. El nostre Molt Honorable no volia quedar-se arrere i volgué fer el millor parc temàtic d’Europa amb el qual atraure turistes per a omplir els hotels de la Marina Baixa.

Nasqué el projecte de Terra Mítica que va ser declarat d'interés per a la Comunitat Valenciana, incloïa una enorme zona hotelera amb capacitat per a 2.500 habitacions, dos camps de golf i un altre parc temàtic. Les previsions oficials asseguraven que el parc duria 3 milions de visites anuals.

L’empresa pública Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) es va crear l’any 1996 per desenvolupar grans projectes, com l’Àrea Parc Temàtic a Benidorm-Finestrat, on es faria Terra Mítica o la Ciutat de la Llum d’Alacant. L’any següent la SPTCV pagava una mica més de 17 milions d'euros per les expropiacions del 70% de la superfície prevista, la que pertanyia als afectats que acceptaren la primera oferta. El 30% restant que no volgueren vendre en primera instància, apel·laren judicialment i finalment en 2008, van guanyar el plet al Tribunal Suprem, per la qual cosa cobraren molt més, uns 30.000 €/Ha.

En febrer de 1998 redactaren el Pla Especial Director d'Infraestructures i Usos (PEDIU) per a construir Terra Mítica damunt 450 hectàrees cremades, el corresponent al 20% d'aquell sòl, deixaren el 36% restant per a zones verdes i el 44% per a usos dotacionals polivalents, com a espais d’ús turístic, esportiu, residencials i equipaments i viaris.

Durant la seua construcció ningú es va preocupar per les despeses perquè l’objectiu del Molt Honorable era fer el millor parc d’atraccions d’Europa. Van fer grandíssimes redones i vials, pàrquings gegants, tot adornat amb una jardineria tropical ostentosa, tot i que ningú va preveure el cost en jardiners per al seu manteniment i l’aigua necessària per a mantenir-les vives en el xafogós estiu benidormer. El pressupost inicial previst de 270 milions acabà pujant a 480 milions d’euros.

Finalment, Terra Mítica s’inaugurava el 27 de juliol l’any 2000, en una fastuosa cerimònia amb més de 2.000 convidats, entre ells el príncep Felip. Des d’un primer moment va ser evident que allò era un desgavell, amb atraccions a mig fer i bona part de les dotacions inacabades. En 2002 aconseguiren que l’empresa nord-americana Paramount Parks entrarà en l’accionariat, tot i que no trigà molt a anar-se’n, això cobrà religiosament tots els costosos drets d’ús de la seua marca.

Quatre anys després d’obrir-se el parc entrava en suspensió de pagaments amb uns deutes de 100 milions d’euros. En 2006 després d’estrictes retallades aconseguiren 600.000 € de benefici, però el deute arrossegat pujava a 260 milions d’euros que aconseguiren reduir a 20, venent els terrenys d’expansió del complex.

Després de més anys amb pèrdues en 2010 aconseguiren llogar el parc a l’empresa Aqualandia-Mundomar per a deu anys. La Generalitat era propietària del 22,31% de l’accionariat, la CAM i BANCAIXA tenien el 24% cadascuna. En 2012 pogueren malvendre el parc a eixa mateixa empresa per 67 milions d’euros. Sols el parc Terra Mítica ens costà als valencians un mínim de 377 milions d’euros.

 

Collage RMiB

Conseqüències de Terra Mítica.

Entre els anys 2000 i 2001 mentre terminaven de construir les dotacions del projecte “Terra Mítica” dos directius del parc i vint empresaris participaren una estafa mitjançant l’emissió de factures falses per serveis ficticis, per a repartir-se els diners públics. En 2016, després d’un perllongat procés judicial per corrupció, condemnaren a l’excunyat de Zaplana, Justo Valverde, aleshores responsable de contractació del parc, a quatre anys i deu mesos de presó. Pitjor li anà a l’empresari Vicente Conesa al que condemnaren a vint-i-tres anys de carcel per estafa i frau a la Hisenda pública.

En 2019 publicaren en premsa les sospites de fiscalia que els prop de set milions d’euros que Zaplana tenia amagats a Andorra, trobats en les investigacions del cas Erial, provenien de comissions il·legals de Terra Mítica. Un d’eixos comptes estava a nom de l’amic íntim de l’expresident, Joaquín Miguel Barceló, per a compensar-ho el va col·locar en el consell d’administració del parc temàtic. Un altre compte estava a nom de Fernando Belhot, que era el seu assessor en evasió de capitals, hagué de reconéixer davant l’UCO i Fiscalia que eixos diners eren de propietat de Zaplana (9).

No es pot calcular el valor total que vam perdre, caldria mesurar el valor dels boscos i terres de la Serra Cortina. Hauríem de sumar-li el cost de la gegantina obra que mamprengueren i les pèrdues que provocà el seu manteniment durant dotze anys. Cal recordar que part dels accionistes foren les caixes d’estalvis valencianes, la CAM i Bancaixa, que haguérem de rescatar i després regalar. Segurament parlar de 1.000 milions d’euros perduts no seria un desgavell.

Hem repassat el que va ser un dels primers casos de malbaratament de recursos naturals i cabals públics. El modus operandi va ser senzill, cremaren el pulmó de la Marina Baixa, requalificaren el sòl i el van expropiar, la major part per sota del seu valor. Dissenyaren un desgavell urbanístic amb un parell de parcs temàtics, camps de golf, hotels i urbanitzacions. Pel camí desaparegueren diners en forma de comissions. En obrir-se Terra Mítica començaren a perdre més diners i per a evitar més pèrdues  hagueren de vendre tot el que tenia un valor, finalment regalaren el parc a una empresa.

És el de sempre, feren un projecte-falla molt cridaner, gastaren cabassos de diners públics en construir-ho, pel camí es van quedar amb una part dels diners. Finalment, com que no podien mantenir-ho, hagueren de malvendre-ho, tot mentre cobraven sucoses comissions per les operacions de privatització. Foren uns lladres, uns mafiosos molt ben organitzats, les víctimes fórem tots els valencians.

 

Fonts i Referències:

(1)    Manuel Vicent (2003). El País: https://elpais.com/diario/2003/08/31/domingo/1062301954_850215.html

(2)    Silvia Taulés (2018). El Confidencial: https://www.vanitatis.elconfidencial.com/famosos/2018-05-22/rosa-barcelo-eduardo-zaplana-golpe-esposa-mujer-detenido_1567261/

(3)    elDiario.es. 29/11/2007:

https://www.eldiario.es/canariasahora/politica/zaplana-confirma-insinuaciones-roman-rodriguez_1_5578544.html

(4)    Grimaldos (2007). “Zaplana, el brazo incorrupto del PP”. Edicions Foca. 

(5)    Losgenoveses.net (2002). “Tránsfugas de leyenda: Maruja Sànchez”. El País, edició País Valencià, 4/3/02: https://www.losgenoveses.net/Personajes%20Populares/zaplana/asuntillos/quefuedemaruja.html

(6)    Miguel A. Soto (2017) Greenpeace:

http://archivo-es.greenpeace.org/espana/es/Blog/incendio-terra-mitica/blog/60008/

(7)    Blog Benidormerias:

https://jdiaz474.wordpress.com/2017/09/13/de-aquel-fuego-estos-recuerdos/

(8)    “El ionqui dels diners”. El Punt Avui, 8/9/2016.

https://www.elpuntavui.cat/societat/article/-/1002177-el-lionqui-dels-dinersr-denuncia-lpur-endollisme-i-fraur-en-les-contractacions-dimelsa.html

(9)    Ignacio Zafra (2019). “La Fiscalía cree que los siete millones de Zaplana en Andorra procedent de Terra Mítica”. El País, 14/03/19.

https://elpais.com/politica/2019/03/13/actualidad/1552504708_453091.html

Comentaris