Passa al contingut principal

Any 1982

 NATURALISTES

Es va formar el Grup d'Estudi i Protecció dels Rapinyaires (GER) tot i que no es van inscriure al registre d’Associacions fins a 1985. Alguns dels membres que hi formaren part van ser Toni Vela Cerdán, Quique Errando Mariscal, Vicente Urios Moliner, Ramón Olmos, José Pallarés, José Parra, Miguel Penades, Javier Ramírez i Aquilino Gozálvez. A eixe grup s'acostaren joves com Javier Barona, José Reyes Álvarez, Daniel Báguena, Santos Perales, Paco Collado, Quique Messeguer, Rubén Bádenas o Santi Miñana.

Van ser els pioners en l'estudi dels grans rapinyaires valencians, entre 1983 i 1991 feren molts kilòmetres per carreteres envellides i per pistes allunyades per a localitzar els llocs de nidificació i fer el seguiment reproductiu de l'àguila reial (Aquila chrysaetos homeyeri) i de l'àguila de panxa blanca (Aquila fasciata). Aconseguiren alguna subvenció de les administracions que no arribava ni a cobrir les despeses de combustible. Desinteressadament aportaren una valuosa informació de la qual molts estudiosos i l'administració tragueren bon profit.


Aquest any Quique Errando va aconseguir estendre el seguiment dels rapinyaires a Castelló,  encara que això dividia les escasses subvencions que rebien. Gràcies a això va nàixer el GER-Castelló. El GER València es va dissoldre en 1995 i els membres actius passaren a treballar en altres grups ornitològics de les comarques centrals.

El GER Castelló tingué molta més vida, ha publicat nombrosos treballs ornítics. Els fundadors van ser Quique Errando, Miguel Agueras Moreno i Josep Bort Cubero, es van independitzar del GER València en 1984.

Anys després entre molts altres formaren part d’aquest grup: Amparo Adrián, Martín Surruca, Vicent Font, José V. Marti, Óscar Tena, Sergi Marzà, Joaquin Mollar, Fernando Ramia, Leopoldo Pérez, Xavier Arenós, Juan Lluis Bort, Lidón Badenes, Sergio Monfort, Benjamin Pérez, Miguel E. Villar, Pere Sorribes, V. J. Hernández, Miguel Tirado, Pascual Bort, Quique Luque, Vicent Pardo i Leopoldo Pérez. 

Un dels mèrits més destacats és que van ser els pares del darrer l'Anuari Ornitològic i espentaren a col·laborar a tots els ornitòlegs de la resta del país que fins a eixe moment tenien tendència a no mirar més enllà del seu melic. Anys després el GER es va federar amb Ecologistes en Acció.
Al Baix Maestrat, a Vinaròs, aparegué l’Associació Protectora de la Naturalesa Llevantina (APNAL) amb Domingo Serret, Quique Luque López i Juan J. Palomo. Es van federar amb Ecologistes en Acció l’any 1998. Des de juny de 2003 publiquen la revista el Toll Negre. El comité editorial el formaven José Miguel Mercé Zamora, Enrique Luque López i Juan Manuel Aparicio Rojo, van publicar un total de 12 volums fins a l’any 2010.

Aquest any encetava una segona etapa la Colla Ecologista de Castelló, al capdavant hi estaven la biòloga Isabel Queralt i Ramon, guarda forestal. Poc després continuaren mantenint la flama encesa Manolo Roda i Reme.

Al principi dels anys vuitanta molts ecologistes deixaren les viles i la primera línia de l’activisme per a complir el somni de viure al camp d’una manera alternativa. Les més valentes i els més valents formaren comunes rurals a Riba-roja, Moncofa, Beniarbeig, Torrent o Benifaió. Tal volta la més persistent de totes començà a Atzeneta del Maestrat i Xodos, tot i que acabaren a la vora del riu Carbo, als peus del Penyagolosa.

Començà a ajuntar-se el Grup Ecologista Larus que estava format per vuit ornitòlegs del Grau de Castelló. Eren fills de pescadors que eixien a la muntanya, a la mar i a les marjals com ho feien tots els seguidors de Félix, amb els típics prismàtics i un quadern de camp.

Una altra fita conservacionista d’aquest any va ser la prohibició de la caça a la Mata del Fang, Albufera de València, calgué esperar a 1985 perquè ho feren amb la Mata de Sant Roc, en 1986 vedaren la Manseguerota i el Lluent. Finalment en 1987 es va prohibir la caça en tot el llac. 

Es multiplicaven els grups ornitològics, es va formar el Grup Pandion o el Grup Miloca on estaven Nacho Dies i Pedro Martínez, al Grup Anthus estava Carlos Oltra Martínez, tot això al cap i cassal.

A la resta de comarques aparegueren el Grup Cargolet a la Safor on hi havia ornitòlegs com Jesús Villaplana i Ferrer, el grup FITE d'Ontinyent amb Maria Antonia Serna Fité. 

L’Associació Naturalista d’Aiora i la Vall (ANAV) comptà amb la participació de naturalistes com Aquilino Gozálvez Aparicio i Manuel Picazo, el seu entusiasme era tan fort que fins i tot aconseguiren muntar un canyet per nodrir voltors dispersius.

A l'estat les contínues crisis hi havien minvat molt la Federació d'Amics de la Terra (FAT), sols hi quedaren dins uns pocs grups menuts que necessitaven el seu paraigua per a continuar treballant. AEPDEN justificà la seua marxa perquè la secretaria no donava cap suport als grups membres, més aviat prenia decisions sense comptar amb els membres, s'havia burocratitzat i s’assignà un sou.


Linx ibèric, Arxiu RMiB


L’historiador i naturalista Grande del Brío i Hernando Ayala afirmaren que havien descobert una població relicta de linx a Dosaigües, al barranc de l’Úmbria. Asseguraven que els veïns els havien vist caçant esquirols. Sorprén que era una zona no massa gran que havia quedat aïllada entre zones cremades. A pesar d’altres intents de trobar linx ibèric (Lynx pardinus) a les terres de l’interior valencià i de què s’arreplegaren alguns testimonis creïbles, mai es va poder demostrar la seua presència.

GRANDE, R., HERNANDO, A. (1982) “Localizadas dos nuevas áreas de lince”. QUERCUS. NÚM.3, 20-21.ECOLOGISTES

A València es va desfer el Grup Ecologista Llibertari GEL i alguns dels seus membres s’uniren a uns altres grups, formaren la coordinadora ECORAD (Ecologia Radical), la Federació Ecologista del P. V. (FEPAV). Altres continuaren camí amb el grup Rosella de Torrent o a la Coordinadora ecologista i veïnal d’Aldaia. Els més propers als postulats anarquistes fundaren els ateneus llibertaris "Al Margen" i "Progrés" o entraren a col·laborar en Radio Klara.

Per les comarques començaren a aparéixer grups ecologistes com el Taller d’Ecologia de Xàtiva. A la Vall d'Albaida naixia el primer grup ecologista comarcal, el Col·lectiu Ecologista Lluerna, foren una secció dins del Centre Excursionista d'Ontinyent. Aquest col·lectiu va encetar la celebració del dia de l'arbre, organitzaren excursions botàniques, xerrades i exposicions sobre natura. La Lluerna mai va esdevenir com associació independent.


Columbretes, Arxiu RMiB


El darrer bombardeig de les Columbretes el van fer a mitjans del mes d’abril. Després activistes d’Acció Ecologista ocuparen dos dies les Columbretes. El dia 25 d’abril la Colla Ecologista de Castelló i Acció Ecologista convocaren una manifestació a Castelló i una altra el dia 6 de juny a València per a exigir la seua protecció. El 29 d’abril el ple de l’ajuntament de Castelló acordà demanar a Capitania la fi dels exercicis de tir i que es garantira la seua protecció. 

Les mobilitzacions aconseguiren el seu propòsit i eixe mateix any el Ministeri de Defensa va dictar la finalització dels exercicis de bombardeig de les illes Columbretes, s'obria la porta per a la seua protecció. La lluita per alliberar-les dels exercicis de tir militars havia començat en 1978, gràcies a un article de denúncia que va traure la revista Valencia Semanal. Els avions dels Estats Units d’Amèrica i els espanyols havien estat dotze anys llançant tota mena de bombes i projectils. Els seus exercicis de tir se centraren principalment a l’illot Bergantí, que pràcticament van desfer.


Cérvol (Cervus elaphus), Arxiu RMiB


L’exèrcit espanyol intentà substituir Columbretes per un camp de tir per a l’aviació a Cabañeros, a Ciutat Reial, hui és un parc nacional per a defensar els valors naturals. En eixe moment allí hi havia més 8.000 cérvols (Cervus elaphus) i moltes més espècies singulars vivint al mig d’un gegant bosc de sureres (Quercus suber). Tot mentre la Coordinadora de Defensa de les Aus (CODA) sol·licitava la seua declaració com espai protegit. No feia molt temps que el mateix exèrcit volgué fer un altre camp de tir a l’arxipèlag de Cabrera.

“El ejército podria hacer un campo de tiro en Cabañeros”. QUERCUS. NÚM.3, 20-21. 1982.
Es va inaugurar la Casa Verda al carrer Cura Femenia de Russafa on es reunien Acció Ecologista i d’altres col·lectius que sorgiren al voltant. El seu propòsit fou ser un bressol i punt de trobada del moviment ecologista, volgué ser un espai compartit amb els diversos sectors del moviment alternatiu.
Un d’eixos col·lectius singulars fou el Fons de Documentació del Medi Ambient que es dedicaren a reunir i catalogar tota la informació i publicacions de temàtica ecologista, ajuntaren temàtiques d'energia, contaminació, natura, patrimoni artístic i històric, transport i armamentisme. Feia falta accés a informació i documentació per a assolir maduresa en el missatge ecologista. L’encapçalaren el professor Jandro de la Cueva Martin, Ferran Garcia, Enric Martínez, Toni García, Elia Reolid, Manolo Fuambuena i Manolo Navarro.

 

CRÒNICA DE 1982
L'1 de juny un artefacte va explotar en la Delegació d'Hisenda de València, fonts oficioses atribuïren l'autoria a Terra Lliure, tot i que mai ho van reivindicar. El mes de setembre un paquet explosiu va esclatar en les oficines centrals d'Hidroelèctrica al cap i casal, que provocà escassos danys.
Mitjançant la Llei Orgànica 5/1982, de l’1 de juliol s’aprovà l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. Ni regne, ni país, gràcies a l'UCD i el PSOE ens convertirem en una comunitat de veïns!

Quan l'estatut anà al Congrés dels Diputats, la majoria de l’UCD s’encarregà de descafeïnar-lo encara més del que ho havien pactat. El poc interés del PSOE a Madrid i la necessitat de consens, provocà la  renúncia de les nostres senyes d’identitat. El van justificar per a no patir més retards en assolir l’autogovern. Madrid sols podia tolerar una autonomia de primera per a bascos i catalans, un País Valencià autònom desestabilitzava el centralisme i capgirava massa poder cap a les perifèries.

A Crevillent es va organitzar el I Simpòsium de les Zones Humides del Sud-est.
Les eleccions generals del 28 d’octubre al País Valencià significaren una majoria absoluta per al PSOE amb 19 escons, el PCPV desaparegué del parlament de Madrid, no tragué cap escó.
La UCD també va desaparéixer i el seu relleu el prengué Alianza Popular conlligats amb Unió Valenciana a la circumscripció de València. Tragueren un total de deu escons. 

Unió Valenciana s'havia inscrit com a nou partit polític el mes de juliol, tot i que van néixer com a associació en 1980 per a defensar la personalitat valenciana. Entre els seus promotors destacava la figura del darrer alcalde franquista de València, Miguel Ramón Izquierdo (València, 1919-2007).
La pantanà de Tous, mig país negat!

El dia 19 d'octubre comença a trencar-se el cel, a la Vall d’Aiora i a la Canal de Navarrés s’acumularen 700 mm/dia de pluges que ompliren sobtadament l’embassament. Alguns estudis meteorològics afirmen que en certs indrets caigueren 1.100 litres/m².

El 20 d'octubre es va desbordar l'aigua per damunt del pany de l'embassament. En caure l'aigua erosionà la base de la presa, s'enfonsà part del pany de la presa de Tous. Els tècnics no pogueren obrir les comportes dels sobreeixidors en fallar el subministrament elèctric i perquè no tenien equips electrògens autònoms. Segons informes dels tècnics al juí, d'haver-les obert s'hauria provocat una forta avinguda, però no el desastre que causà la coneguda popularment com la Pantanà.
En trencar-se la presa eixiren de sobte 120 milions de metres cúbics d'aigua embassada amb molta velocitat. Una riuada gegant de 16.000 m³/s al riu Xúquer arrasà les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, inundant 290 km². Hagueren d’evacuar a més de 100.000 persones, moriren 40 persones i 300.000 es quedaren sense casa. Pobles sencers com Gavarda i Beneixida quedaren totalment destrossats i hagueren de reconstruir-los en un altre lloc més segur.
Eixe mateix vint d'octubre caigueren dos-cents disset litres per metre quadrat que convertiren tota la ciutat d'Alacant en un aiguamoll gegant. Les pèrdues econòmiques es valoraren en 7.500 milions per a tota la província, les carreteres i les infraestructures agràries foren les més afectades.

TEMEZ, J.R, MATEOS, C. (1993) “Hidrogramas de entrada a Tous, datos para un juicio crítico”. Revista de Obras Públicas. NÚM. 3.319. Año 140.

CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL

El 30 de maig Espanya entrava en l’OTAN com a membre de ple dret.


Abans de les eleccions la UCD va decidir tancar definitivament el Projecte Islero encetat l’any 1963 amb l'objectiu de construir una bomba atòmica espanyola.

El mes de setembre el PSOE encetà la seua campanya electoral prometent la creació de 800.000 llocs de treball i fer un referèndum sobre l’OTAN. Hi havia moltes ganes d’un govern d’esquerres i ells saberen vendre progressisme i moderació. En novembre guanyaren les eleccions, s’obriren moltes esperances que per fi la protecció del Medi Ambient i l’Ecologia obtingueren el protagonisme que mereixien. No calgué esperar molt, ben prompte els activistes s’adonaren que, com sempre, el Medi Ambient i l’Ecologia sols eren promeses que omplien els programes electorals, una volta assolit el poder, res canvià, sols els responsables polítics.

Espanya va ratificar el Conveni de Ramsar i va inscriure en la Llista d'Aiguamolls d'Importància Internacional el Parc Nacional de Doñana i les Taules de Daimiel (BOE núm. 199, de 20 d'agost de 1982).

ETA matà a Ángel Pascual Múgica, director de la societat publicoprivada creada per a rellançar el projecte de construcció de la nuclear de Lemóniz, estava paralitzat per la pressió dels atemptats de l'organització nacionalista. El govern socialista decidí abandonar definitivament el projecte de la nuclear basca. Això costà als consumidors de tot l'estat la quantitat de 350.000 milions de pessetes, que haguérem de pagar a Iberduero en recàrrecs a les factures de la llum.

Entre 1975 i finals d’aquest any 1982 es van produir a l’estat espanyol un total 3.200 actes violents. La responsabilitat dels assassinats es reparteix de la següent forma: ETA provocà 376 víctimes, les Forces de Seguretat de l’Estat foren responsables de la mort de 180 ciutadans, l’extrema dreta assassinà a 67 ciutadans. 

Al País Valencià hi hagué un total de 111 accions violentes, un 4% del total estatal, que provocaren la mort de deu ciutadans. Un fet clarificador de la connivència dels aparells de l’estat amb una part dels responsables de la violència, és que dues terceres parts dels atemptats fets per l’extrema dreta no pogueren ser imputats a cap responsable. La “Transició de l’Embut” continuava treballant perquè no canviara res.

Entre 1949 i 1982 vuit països van desfer-se d'unes 140.000 tones de residus nuclears dins de 223.000 bidons que tiraren a l'oceà Atlàntic, alguns ben prop de les costes d'Astúries. La Coordinadora Estatal Antinuclear CEAN va encetar una campanya per denunciar-ho. 

GREENPEACE omplia els noticiaris de tot el món amb les seues llanxes inflables al costat de grans vaixells que els llançaven damunt contenidors amb material radioactiu. En 1982 s'enfrontaren al vessament de bidons d'un mercant holandés, 500 km enfront de les costes gallegues.

Finalment en 1993 es va signar el Conveni Internacional de Londres per prohibir el vessament de residus radioactius a la mar.


 Conspiració colpista del 27 octubre

L’1 d’octubre el ministre d’interior de l’UCD, Juan José Rosón Pérez (Becerreá, 1932-1986) s’assabentà que estaven preparant un altre colp d’estat, i semblava estar molt millor organitzat que el 23-F de l’any anterior. 

El president del govern, Leopoldo Calvo Sotelo Bustelo (Madrid, 1926-2008) decidí intervenir amb immediatesa mentre sol·licitaven als mitjans de comunicació que no informaren en profunditat per a evitar l’alarma ciutadana. L’endemà detingueren als principals implicats. Empresonaren als coronels d'artilleria Luis Muñoz Gutiérrez i Jesús Crespo Cuspinera i al tinent coronel José Crespo Cuspinera. Els van incomunicar mentre canviaven als condemnats pel 23F de presó, a Jaime Milans del Bosch y Ussía (Madrid, 1915-1997) el dugueren a Algesires.

Les primeres investigacions demostraren que hi havia més 400 implicats. El pla consistia a realitzar nombroses accions violentes contra polítics i intel·lectuals d'esquerres, a més pretenien volar un edifici d'habitatges militars i acusar de l'atemptat a ETA. El 27 d'octubre, un dia abans de les eleccions generals ocuparien l'acadèmia d'artilleria on estava empresonat Milans del Bosch i l'alliberarien perquè dirigirà als revoltats. Tenien previst ocupar i neutralitzar els principals llocs de comandament militar amb l'acció de vuitanta comandos, després declararien l'estat de guerra. Comptaven amb suport de la Unitat d'Helicòpters de Colmenar Viejo i de dues Companyies d'Operacions Especials (COES) que hi havia a Madrid.

En guanyar les eleccions el PSOE estigué d'acord amb la dreta de limitar les investigacions als tres responsables principals que foren condemnats a dotze anys i un dia de presó. Dotze anys per intent d'assassinats, atemptats terroristes, sedició... Tingueren sort, no eren joves d'Alsasua ni catalans!

Una altra volta els polítics estenien un vel per amagar darrere a bona part dels implicats. En el procés d'apel·lació els paregué molta condemna i els rebaixaren la pena a sis anys. Eixiren en llibertat en desembre de 1986.

 

Foto de Debbie Bookchin, Murray Bookchin in Burlington, 1990.


PUBLICACIONS

Aquest any el nord-americà Murray Bookchin (New York, 1921-2006) publicà el llibre "L'Ecologia de la llibertat", és una síntesi d'ecologia, antropologia i teoria política per defensar l'Eco-anarquisme com a alternativa al Capitalisme, deia quel’ecologisme sense lluita de classes és jardineria”.
Aquesta alternativa s’ha de construir a partir del desenvolupament sostenible, s’ha de basar en l'avanç tecnològic i en l'Ecologia Social. Per a Bookchin l'Ecologia Social és una disciplina que permet estudiar els problemes produïts per les crisis socials i ambientals. L’anàlisi d’eixos problemes s’ha de fer des de diferents punts de vista, perquè tenen distints vessants socials i polítics. Són provocats per la dinàmica de dominació implantada per les jerarquies socials. Les alternatives sols poden eixir de la crítica, la construcció, la teoria i la pràctica. 

Un eixample aclaridor de com l'Ecologia Social proposa enfrontar-se en l'anàlisi d'un problema com és la crisi energètica i social del Capitalisme: els combustibles fòssils barats han sostingut el mite capitalista del creixement perpetu, han afavorit concentracions de capital. Per a poder mantenir eixa acumulació de capitals ha promulgat lleis que han augmentat la precarietat i la desregulació del treball humà a tot el món.

Bookchin diferenciava entre una natura primerenca que ens envolta i una natura cultural que permet l’eliminació de sistemes jeràrquics, del domini d’éssers "superiors" als "inferiors". Afirmava que els sistemes de dominació que ens imposa la societat industrial ens duien cap a una actitud de domini irresponsable sobre la naturalesa.

Els illencs del GOB anaven al seu ritme, però sempre amunt, aquest any publicaren l’Atles d’Ocells Nidificants de Mallorca.


EL PAÍS VALENCIÀ EN 1982


Cabo Roig, Oriola, 1982

Moraira, 1982BANDA SONORA RECOMANADA:Comentaris