Collage RMiB |
“Res està perdut si es reconeix que tot està perdut i cal començar de
nou”
Julio Cortázar
(Brussel·les, 1914-1984)
NATURALISTES
José Damián en 1972, foto de l'Arxiu personal d'Abilio Reig-Ferrer |
Ornitòlegs del sud: José-Damián Navarro i José Navarro García
Els ornitòlegs murcians José-Damián Navarro Medina i José Navarro García visitaren prou sovint els aiguamolls de les comarques de les comarques del sud. José-Damián va ser el primer naturalista a publicar cites de presència del serenet (Panurus biarmicus) a Santa Pola i al Fondo d'Elx, entre 1969 i 1972. En 1972 aquests pioners formaren el Grup Ornitològic del Sud-est (GOSE) amb un extens àmbit geogràfic que abastia des d’Alacant fins a Almeria, passant per Múrcia. Anys després també formaren part de la Societat Ornitològica Marmorenetta que tingué seu a Elx i a Múrcia. Els dos, José-Damián i José Navarro, encetaren un estudi perllongat de la biodiversitat del Fondo, feren 190 visites que sumaren un total de 1.000 hores d'observació i realitzaren set censos els anys 1973, 1975 i 1976. Amb l'Equip d'Anellament del Sud-est (EQASE) del grup murcià l’Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE), hereu murcià del GOSE, anellaren 1.470 aus al Fondo, entre 1972 i 1977, de 32 espècies diferents, també recopilaren els noms valencians de les aus.
Anellament científic d’ocells
En l’anellament científic d'aus començaren a usar-se les anelles metàl·liques proporcionades per l'ICONA, mitjançant l'Oficina d'Espècies Migratòries (OEM) que depenia de la Direcció General per a la Biodiversitat, del Ministeri d’Agricultura. Autoritzaren quatre grups ornitològics a donar la formació, a avaluar i a controlar als anelladors, cap d'ells era del nostre país.
El príncep J.C. Borbó caçant a Angola en 1960 |
Doñana, ADENA i els Clubs Lince
Després de quasi vint anys d’esforços de moltes organitzacions, el 14 d'agost de 1969 es va declarar la protecció del parc nacional de Doñana. Bona part del mèrit fou del WWF, que s’anomenava ADENA a l’estat espanyol. Una altra de les fites assenyalades d’aquesta organització va ser la modificació de la Llei de Caça de 1970 que introduïa per primera volta el concepte d'espècie protegida, anul·lava les recompenses per l'extermini dels animals perjudicials i acabava amb les Juntes Provincials d'Extinció d'Animals Nocius i Protecció de la Caça creades el 1953.
Sota l’anagrama d'un panda gegant (Ailuropoda melanoleuca) obriren delegacions dels anomenats Clubs Lince d'ADENA a les principals viles. A principis dels anys huitanta van obrir local a València a la qual s'acostaren alguns joves adolescents que després es convertirien en destacats naturalistes, com Javier Barona Fernández.
Elías Gomis |
També obriren un altre a Alacant on començaren alguns dels ornitòlegs més destacats, com foren Elías Gomis Martín o Alfonso Lario (Alacant, 1965), ambdós foren membres del grup de "los Gavilanes".
Carlos Borbón-Dos Sicilias |
Polèmiques del WWF
El principal problema del WWF era la seua estructura vertical, que controlaven grans empresaris com Codorniu o rancis nobles com Carlos Borbó-Dos Sicilias. Al si de Junta Directiva del WWF hi hagueren assenyalats caçadors de l’alta societat com el príncep Juan Carlos de Borbó (Roma, 1938). En 2012 després de l'accident que va sofrir l'emèrit caçant elefants a Botswana, hagueren de llevar-li la Presidència d'Honor del WWF. Massa tard s’adonaren que una direcció envellida i plena de rancis elements de l’alta societat no ajudava a protagonitzar reivindicacions conservacionistes. Tot i que alguns reconeguts ecologistes intentaren renovar-la des de dins, com Luis Miguel Domínguez Mencía (Madrid, 1963), tots fracassaren.
Luis Miguel Domínguez |
Als anys huitanta del segle XX l’organització havia quedat com un gran “elefant”, però era una ONG amb poc suport ciutadà i amb un sucós pressupost, l’any 2018 la secció espanyola tenia al seu abast set milions d’euros. Segons l'advocat Carlos Carrasco-Muñoz de Vera (Segovia, 1939) fundador d'AEORMA, el primer grup ecologista espanyol: “ADENA utilitzà a Félix Rodríguez de la Fuente (Poza de la Sal, 1928-1980) per a fer campanyes publicitàries de Kodak i Coca-Cola”, va afegir que “... eixa associació era més un negoci publicitari que una associació de defensa de la fauna”.
Agrupació Navarra d'Amics de la Natura (ANAN)
Es va crear l'Agrupació Navarra d'Amics de la Natura (ANAN), va ser una de les primeres organitzacions naturalistes de tot l'estat. Foren pioners en la custòdia compartida i en la creació de reserves de fauna i flora a finques particulars. Estudiaren la migració de les aus als Pirineus amb el Projecte LINDUS, salvaren de la dessecació la llacuna de Pitillas, aconseguiren aturar un embassament que haguera negat la Foz de Arbayún i van promoure la creació de canyets per nodrir aus necròfagues.
Vell llit del Túria a València en 1969 |
CRÒNICA DE 1969
Platja del Postiguet. Foto del diari INFORMACIÓN |
Boom turístic a Alacant
Esclatà el “boom” turístic i l’èxit el producte de “sol i platja” va aconseguir que a la província d’Alacant hi haguera enregistrats 826 hotels de totes les categories i 20.000 apartaments turístics, a més es va inaugurar el primer camp de golf. Tot mentre enderrocaven els dos darrers balnearis que quedaven a la platja del Postiguet i llevaven dels carrers el darrer tramvia que quedava a la capital de l’Alacantí, amb ells finalitzava una vella forma d’entendre les platges i la mobilitat d’Alacant.
Alts Forns del Port de Sagunt
La siderúrgia del Camp de Morvedre es va modernitzar amb la implantació de l’acereria LD d’injecció de fuel, un tren estructural, un altre de xapa, així com una fàbrica d’oxigen per a alimentar la nova acereria LD. Acereria d'oxigen bàsic (AOB), també coneguda com a siderúrgia Linz-Donawitz (LD), és un mètode primari de siderúrgia en el qual una mescla de carbó i ferro colat es converteix en acer, insuflant oxigen. En la matèria fosa resultant es disminueix el contingut de carboni de l'aliatge, llavors s’aconsegueix un acer amb poc carboni, de molt bona qualitat.
Dimissió del batle de València
Dimitia Adolfo Rincón d'Arellano (València, 1910-2006), el batle de València, quan ja s'havien encetat les obres de les primeres infraestructures de la urbanització de la Devesa del Saler. Llavors estaven construint el Passeig Marítim de la platja del Saler, amb una amplària de huit metres. Segons el Projecte havien d’urbanitzar una superfície total de 871 hectàrees, repartides en 150 hectàrees per a l’edificació, 30 quilòmetres de xarxa viària i 20 més per fer els carrers secundaris. El falangista Rincón d'Arellano no estava d'acord amb la composició del nou govern de l'estat, anomenat el 29 de novembre, perquè l'OPUS DEI, també conegut com l'Obra, assolia tot el poder en detriment dels falangistes, que fins aleshores havien ocupat els principals càrrecs del govern franquista.
Falleres en la inauguració del nou llit del Túria, Foto de José Penalba a Las Provincias |
Inauguració del nou llit del Túria
El 22 de desembre, el ministre d'Obres Públiques va inaugurar l’obra faraònica del nou llit del Túria, tot i que encara no estava acabat. Encara mancaven les obres de modificació de les xarxes de claveguerams i els desguassos de la ciutat, hagueren d’esperar fins a 1973 que finalitzaren definitivament totes les obres i les aigües del riu deixaren de passar pel vell llit del riu. En el pont de Pinedo penjaren una placa de bronze amb aquest text:
«Siendo Caudillo de España Francisco Franco, hoy 22 de diciembre de 1969, Federico Silva Muñoz, ministro de Obras Públicas, pone en servicio este nuevo cauce del Turia».
A partir d'eixe moment els dirigents franquistes començaren a pensar quin ús podrien donar-li al vell llit del Túria i començava a covar-se una altra de lluites ecologistes de València.
CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL
Franco envoltat dels tecnòcrates de l'Opus Dei, en 1969 |
Franco ho tenia tot ben lligat
22 de juliol Franco anomenà com a successor seu al príncep Juan Carlos de Borbó (Roma, 1938). El general colpista li atorgà provisionalment el títol de príncep d’Espanya. Va ser la culminació de la revolució passiva del dictador que començà l’any 1959. Les Lleis Fonamentals de l'Estat determinaven que a la mort de Franco, el país es convertiria en un regne i el primer rei el designaria lliurement el Generalíssim, amb l'única limitació de triar a un membre de la família dels Borbons. Va ser una certa sorpresa perquè molts pensaven que triaria Alfons Jaume Marcel·lí Manuel Víctor de Borbó i Dampierre (Roma, 1936-1989), més conegut com a Alfons de Borbó, casat amb la neta del dictador, però no devia confiar massa en ell. Els mitjans de comunicació del Moviment posaren l'accent en què es tractava d'una nova monarquia, no una restauració de l'antic règim. En el discurs de Cap d'Any va dir el dictador: “Tot està lligat, molt ben lligat”. I així fou, no sols per la designació de l’hereu, sens dubte també es referia a la futura transició política, després de la seua mort.
D’altra banda, intentant adormir el país amb el benestar del franquisme, segons l’Institut Nacional d’Estadística, el 21% de les famílies espanyoles havien assolit la “trilogia del confort en la llar” que consistia an tindre frigorífic, rentadora i televisió. També feren públic que un 13% de les famílies tenien cotxe i asseguraven que l’analfabetisme, “pràcticament” havia desaparegut del país.
Enrique Ruano Casanova |
Tortures i assassinats policials
Enrique Ruano Casanova (Madrid, 1947-1969) era un estudiant de Dret de vint-i-un anys. El 17 de gener el va detenir la policia per llançar paperetes pels carrers de Comissions Obreres. El traslladaren a la comissaria, on el torturaren tres dies seguits, després el conduïren al seu domicili per a fer un escorcoll, d’on caigué per la finestra d’un seté pis. El ministre Manuel Fraga Iribarne va demanar a l’ABC que feren un reportatge aclarint el “suïcidi” de l’activista. El que no van publicar és que un altre detingut eixes mateixes dates, el sindicalista José Luis Úriz, al qual torturava el policia “Billy el Niño”, Antonio González Pacheco (Aldea del Cano, 1946-2020), va sentir com un altre policia li deia al torturador:
“...Ten cuidado que se te va a ir la mano otra vez y lo vas a matar”. El torturador va respondre; “no importa, hacemos como con Ruano, lo tiramos por la ventana y decimos que se quería escapar”.
Interpretació de vaga minera, Arxiu RMiB |
Revoltes d’estudiants i miners
El 24 de gener a conseqüència de les protestes estudiantils es va declarar l’estat d’excepció durant un període de tres mesos. Això implicava la supressió de part dels drets del Fur dels Espanyols, en concret els articles 12, 14, 15, 16 i 18. Així aconseguien deixar mans lliures a les forces de seguretat a l’hora d’enfrontar-se a la dissidència política. A Madrid tancaren la universitat i detingueren a més de 300 estudiants. El 22 de febrer 25.000 miners asturians es van declarar en vaga.
Manifestacions contra la contaminació
La deficient qualitat de l'aire per la contaminació industrial era un greu problema eixos anys. Els mesos de setembre i octubre a la vila d'Erandio es produïren fortes protestes del veïnat per les emissions de gasos contaminants de les empreses que envoltaven aquesta localitat biscaïna. Amb certes condicions meteorològiques es produïen densos núvols tòxics que arribaven a dificultar la respiració, provocats principalment per les empreses Remetal i Indumetal. Segons dades sanitàries de 1968, l'índex de càncer de gola al Gran Bilbao era el més alt de tot l'Estat.
Josu Murueta i Anton Fernández |
Les manifestacions del que es va denominar com a Moviment del Gas es repetiren dia rere dia fins al 28 d'octubre, quan la policia va utilitzar les seues armes reglamentàries disparant contra els manifestants. A conseqüències de les ferides, dies després moria Anton Fernández. Això provocà un enduriment de les protestes i les forces de seguretat franquistes tornaren a matar, en aquest cas a Josu Murueta.
Fundació dels “Guerrilleros de Cristo Rey”
Part del franquisme davant l’augment de l’oposició i la conflictivitat als carrers, es va mobilitzar per crear grups extremistes amb els quals escometre als dissidents. Mariano Sánchez Covisa (1919-1993) va fundar als “Guerrilleros de Cristo Rey” (GCR). Bona part dels seus membres provenien del carlisme i tingueren ajudes evidents per part de la cúpula franquista per a poder actuar amb impunitat. Es van especialitzar a apallissar als rectors obrers o rojos, en 1970 agrediren retors progressistes en Ondarroa. En 1973, després d’una missa dels moviments apostòlics obrers per a commemorar l’1 de maig, un grup de feixistes del GRC van amenaçar i agredir als participants, a un dels retors l’obriren el cap colpejant-lo amb una barra de ferro. En 1976 se’ls relacionà amb els agressors que provocaren els greus successos de Montejurra, i eixe mateix any mataren a l’estudiant Carlos González Martínez, a Madrid. L’any següent tornaren a matar, en aquest cas a un membre de la Jove Guàrdia Roja, Arturo Ruiz. A principis dels anys vuitanta es van dissoldre.
Primer tram d’autopista de peatge
Als seixanta el Banc Mundial recomanà la construcció d’un corredor mediterrani d’autopistes, però com l’estat mancava de prou liquidesa, un empresari català proposà que les caixes d’estalvi ho feren a canvi de l’explotació dels peatges. El primer tram d’autopista peatge que es va obrir al trànsit fou el tram Montgat-Mataró.
Corrupció del govern franquista, l’escàndol de MATESA.
Matesa (Maquinaria Textil del Norte, S.A.) era una empresa dirigida per Joan Vilà Reyes (Barcelona, 1925-2007) que es dedicava a la producció de maquinària tèxtil, com el teler sense llançadora Iwer. Aquest any la visita del ministre argentí d'Indústria va destapar un cas de corrupció que afectava alguns dels ministeris econòmics del govern franquista, que provocà un forat de més d'onze mil milions de pèrdues per a l'estat. L’estat havia concedit crèdits mitjançant el Banc de Crèdit Industrial per a finançar la venda de telers en l’estranger. Tot es va conéixer quan en la recepció oficial, el ministre espanyol va agrair als argentins la compra de 1.500 telers de Matesa, sorprés el ministre argentí va aclarir que sols en van comprar 120. Aviat van descobrir que la resta de màquines s'havien enviat, però no tenien cap comprador, sols ho van fer per a poder cobrar els crèdits d'ajut a l'exportació. L'afer va provocar una crisi de govern molt important que implicà el cessament, entre altres, de Manuel Fraga Iribarne (Villalba, 1922-2012), llavors ministre d'Informació i Turisme.
Arxiu RMiB |
El govern de l’Opus Dei
Aquesta institució de l'Església catòlica que creà monsenyor Jose María Escrivá de Balaguer i Albás (Barbastro, 1902-1975), l’any 1928. El seu nom formal és Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei. L’ordre va prendre protagonisme quan Franco va formar un nou el govern el 26 d’octubre, en el qual entraren: Gregorio López Bravo (Madrid, 1923-1985), Torcuato Fernández-Miranda y Hevia (Gijón, 1915-1980) que més bé era monàrquic i Juan Carlista, José María López de Letona (Burgos, 1922-2018), Alberto Monreal Luque (Madrid, 1928-2014), Enrique Fontana Codina (Reus, 1921-1989), Tomás Garicano Goñi (Pamplona, 1910-1988) i Alfredo Sánchez Bella (Tordesillos, 1916-1999). La pràctica totalitat eren conservadors catòlics vinculats a l'Opus Dei, per la qual cosa aquest gabinet va ser conegut com el «govern monocolor».
Aquesta organització religiosa és una elaborada xarxa clientelar creada amb l’objectiu d’aconseguir poder i estendre's, és molt més semblant a una secta que a un orde religiós. La Prelatura ofereix la santedat als seus membres, encara que no siguen religiosos ordenats, tot mitjançant una vida sòbria, regida per l'oració, l'obediència cega als superiors i el treball, "el valor santificador del trabajo ordinario".
És una mena de "maçoneria blanca" basada en el fanatisme religiós, en una discriminació sexista, en unes classes socials molt estratificades i en el celibat. Les dones són el darrer escaló social i estan dedicades a servir als homes. Mitjançant un control total de l'individu, gràcies a eines com la confessió, els guies espirituals poden supervisar fins als més inconfessables sentiments dels seus subordinats. Els joves reben una educació als col·legis de l’organització on creixen aïllats de la societat i del "pecat" gràcies a la segregació de sexes. Com els joves són l’escaló més dèbil, mentre realitzen estudis superiors viuen en les seues pròpies residències per poder ser supervisats estretament pels seus guies espirituals.
A canvi d’aquest control, els acòlits obtenen un suport total de l’Obra, amb tota mena d’ajuts materials i recomanacions que els permet accedir als millors llocs treballs. Amb el pas del temps, gràcies a les extenses xarxes clientelars de l’Obra, els seus acòlits han aconseguit ocupar bona part dels alts càrrecs de la judicatura, de l’administració o de les notaries. Una volta “col·locats” els seus membres deuen contribuir al suport econòmic de l’organització, que amb eixos ingressos pot ampliar les influències, els seus tentacles controlen, fins i tot, bona part del Vaticà.
Aquesta secta religiosa va encetar el seu creixement exponencial sota el franquisme, gràcies al fet que els tecnòcrates de l’Opus ajudaren a salvar al franquisme del fracàs de l’economia autàrquica, a poc a poc assoliren més quotes de poder. En desplaçar del poder a militars i falangistes es van guanyar la ferma oposició de la resta de famílies franquistes. Mentre els falangistes, des de la Prefectura del Moviment, intentaven cridar l’atenció del dictador per tornar als ministeris, gràcies al control dels mitjans de comunicació del Moviment s’atrevien a dir coses tan curioses en les portades dels diaris com:
“La empresa nacionalsindicalista, superadora de la empresa capitalista y de la empresa socialista”. (Mediterráneo, 30/1/1969)
Jordi Sabater Pi |
Jordi Sabater Pi, un primatòleg tant excepcional com desconegut
Aquest naturalista que no tenia cap títol acadèmic, després d'estudiar als ximpanzés als boscos de Guinea Equatorial, va ser el primer que va desarmar la presumpta línia divisòria entre els éssers humans i les altres espècies animals: la capacitat exclusiva per a fabricar eines. Jordi Sabater Pi (Barcelona, 1922-2009) es va fixar en uns bastons d’uns quaranta centímetres que hi havia incrustats en les parets d'un termiter. Va pensar que podien ser dels pigmeus que habitaven la zona, però després de molta observació, va descobrir que eren els ximpanzés (Pan troglodytes) els que tallaven i usaven els palets, per a extreure tèrmits i larves saboroses del termiter. També els gastaven per a recollir un cert tipus de sorra amb propietats terapèutiques. Aquest any va publicar les seues troballes a la revista Nature, assegurant que els primats construïen i utilitzaven ferraments. Això va ser una afirmació massa forta per a molts antropòlegs i filòsofs, perquè esborrava un dels principals arguments que es feien servir per a separar l’home dels animals. Sabater tornà a Barcelona per a treballar al zoo de la ciutat comtal, i dugué un goril·la albí, el famós Folquet de Neu. En 1972 National Geographic li va atorgar una beca per a investigar les vides dels goril·les al costat de Dian Fossey (San Francisco, 1932-1985). En fer-se més gran anà a la facultat per a graduar-se alhora que augmentà la seua militància en defensa dels animals, va dir: “el que la humanitat està fent amb els grans simis és literalment un genocidi”.
Kissinger ordenà bombardejos a civils a Cambodja i Laos
Entre el 18 de març de 1969 i el 26 de maig de 1970, Henry Kissinger organitzà el bombardeig massiu i secret de zones poblades de civils de Cambodja i Laos, en la coneguda com a Operació Menú, amb l’objectiu d’afeblir les línies de subministrament del Front Nacional d'Alliberament del Vietnam (Việt Cộng). Més tard un comité del Senat va descobrir l’aleshores conseller de seguretat de Richard Nixon, els havia entregat informació falsa perquè autoritzaren l’acció militar. Tot es va descobrir gràcies a la denúncia del Major Knight, al qual l’exèrcit van degradar i l’expulsaren de les forces armades.
Nixon bufat estigué a punt de llançar una bomba atòmica
El 16 d'abril, després que avions de combat coreans derrocaren un avió de reconeixement EC-121 dels EUA matant als 31 tripulants, el president Richard Nixon (Yorba Linda, 1913-1994) molt indignat quan anava massa begut, va ordenar a l'Estat Major Conjunt que ataqués Corea del Nord amb armes nuclears. Per sort l'assessor de Seguretat Nacional, Henry Alfred Kissinger (Fürth, 1923), pogué convéncer als generals que esperaren confirmació de l’ordre l’endemà, quan Nixon estiguera sobri.
EUA: Repressió de pacifistes amb gasos tòxics
El 20 de maig a Califòrnia, helicòpters de la Guàrdia Nacional fumigaren pols tòxics per a la pell damunt de ciutadans que es manifestaven contra la guerra del Vietnam. Els governants estaven tan acostumats a utilitzar la guerra química contra el Việt Cộng que no els paregué mal fer-ho contra els seus enemics interns, els Pacifistes nord-americans.
Revolta dels gais nord-americans
28 de juny al bar gai de Stonewall Inn, al barri de Greenwich Village de Nova York, un grup d’homosexuals i transsexuals es resistiren ser detinguts en una batuda policial, de l’esquadra de la Divisió de la Moral Pública. Llavors començaren uns disturbis generalitzats per a reclamar la llibertat sexual, així com la resta dels Drets Civils que mancaven a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals. Aquest va ser el tret d’eixida de les reivindicacions d’aquests col·lectius. Per a commemorar aquests fets, l’any següent es va convocar el “Christopher Street Liberation Day”, que ha esdevingut en el dia de l’Orgull Gai.
L’home arribava a la Lluna
El 20 de juliol, baixava a la superfície lunar el mòdul de l’Apollo 11, amb els astronautes Neil Alden Armstrong (Wapakoneta, 1930-2012) i Edwin Eugene Aldrin Jr (Glen Ridge, 1930), mentre que Michael Collins (Roma, 1930- 2021) es quedava en òrbita al capdavant de la nau principal. L’endemà feren el primer passeig lunar, era la primera volta que l'home petjava un indret fora del nostre planeta. Es va retransmetre en directe per la televisió espanyola i molts ciutadans es van concentrar a les poques llars que tenien un televisor per a veure-ho, o als bars.
Israel entrava en el club dels països amb bombes atòmiques
El mes de gener, s’ampliava el club de països que tenien bombes nuclears, la cadena de televisió nord-americana NBC va fer públic que, segons els serveis d’intel·ligència dels EUA, Israel tenia bombes nuclears, tot i que mai açò mai s’ha confirmat oficialment.
Els precedents d’Internet
29 d'octubre s'envia el primer missatge a través d'una xarxa electrònica de computadores militars dels EUA, anomenada Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET). Va ser el primer prototip que després es convertiria en Internet.
PUBLICACIONS
Explosió demogràfica. Arxiu RMiB |
L’enginyer agrònom René Dumont (Cambrai, 1904-2001) fou un dels primers a denunciar que la Revolució Verda generava un productivisme per damunt de l’equilibri desitjable per al medi. Es va especialitzar en l’estudi de l’evolució demogràfica i defensà el seu control, avisant en el seu llibre “Nous allons à la famine” (Encaminats a la fam) (1969) del greu problema que significaria l’augment accelerat de la població. També fou un visionari en adonar-se que estàvem condemnats a la Globalització i els problemes que això implicaria: una explosió demogràfica, productivisme, contaminació, misèria i desnutrició amb l’agreujament de les diferències entre rics i pobres.
“Concepts of Ecology”
El biòleg Edward John Kormondy públicà el llibre “Concepts of Ecology” (1969) que el van traduir a l'espanyol en 1973 (Ed. Aliança). En ell se centra en el desenvolupament de quatre conceptes, inclosos els seus antecedents històrics: el flux d'energia; els cicles de nutrients; l’ecologia de la població; i l'ecologia comunitària.
Ademús 1969 |
Fonts i referències:
https://www.informacion.es/aniversario/2017/01/05/tiempo-5999350.html
Centre
Excursionista de València:
https://espeleologiabibliografia.blogspot.com/2010/11/banderins-despeleologia.html
Doñana:
RAMOS-GOROSTIZA,
J.L. (2006) “Gestión ambiental y política de conservación de la naturaleza en
la España de Franco”. Revista de Historia Industrial. Núm 32. Any XV.
file:///E:/00%20hist%20ecol/00%20imatges%20ferramentes/63752-Texto%20del%20art%C3%ADculo-102067-1-10-20080205.pdf
L’Empresa
Nacionalsindicalista:
https://prensahistorica.mcu.es/es/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1005558342
Estadístiques de
l’INE:
https://prensahistorica.mcu.es/es/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1005558324
Franco anomenà
successor:
https://www.elnortedecastilla.es/valladolid/el-cronista/1969-franco-designa-20210803123755-nt.html
Inauguració de la
Fe:
https://www.lasprovincias.es/v/20120303/valencia/gran-hospital-cambio-distrito-20120303.html
Incendis 1969:
Israel tenia la
bomba atòmica:
https://prensahistorica.mcu.es/es/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1005558324
Museu Escolar de
Pusol:
http://www.alicantevivo.org/2011/03/el-museo-de-pusol-de-elche-i.html
Nixon bufat volgué
llançar una bomba atòmica:
Opus Dei:
Sabater Pi:
https://elpais.com/opinion/2022-12-24/jordi-sabater-pi-un-gran-desconocido.html
Música i pel·lícula recomanades:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada