Passa al contingut principal

El Naturisme

 


El naturisme va sorgir a Alemanya a la fi del segle XIX com un moviment cultural que buscava millorar la salut dels obrers que vivien amuntonats en les grans ciutats, en un entorn amb pèssimes condicions higièniques. En el poc temps lliure que disposaven, l'única alternativa saludable que tenien al seu abast era fer exercici físic suau a la natura, prendre banys de llum, sol o aigua i fer-ho nu era molt més profitós.


International Naturist Federation


En 1974 la Federació Naturista Internacional va definir oficialment el Naturisme com; «una manera de viure en harmonia amb la natura, caracteritzada per posar en pràctica el nudisme en comú, amb la finalitat d'afavorir el respecte a un mateix, als altres i al medi ambient».


Federació Espanyola de Naturisme


A Espanya començà a practicar-se a principis del segle XX, com una més de les branques del Moviment Llibertari Higienista que proposava pràctiques com el nudisme, el vegetarianisme, l'esperantisme o l'emancipació femenina, entre altres. 



 

Els valencians fórem pioners del naturisme en l'estat, en 1920 hi havia al terme de Dénia, ben prop de la Xara, el Sanatori Naturista Espanyol de Beniatlà. En 1922 es va fer el primer congrés espanyol a València, va ser l'Assemblea Naturista realitzada del 25 al 28 de maig. Els dies 16 i 19 de maig de 1933 organitzarem el Tercer Congrés Naturista Espanyol a Busot, Alacant.

La Federació Espanyola de Naturisme es va formar en 1980 i en 2018 formaven part d’ella de-set associacions i entre elles l'Associació Naturista Valenciana (ANVA) i l'Associació Naturista Camp de Morvedre (ANCM). A Alacant tenim la Comunitat Nudista d’Alacant, l’Associació Naturista Osiris, l’Associació Naturista Vegetariana de Villena i l’Associació Naturista d’Alacant. Tots aquests grups treballen perquè la societat reconega la benmereixença de l'opció de la nuesa, com quelcom natural. Res més natural que el nostre cos!




Una bona mostra de la proximitat filosòfica del Naturisme amb l'Ecologisme la trobem en un cas particular a casa nostra. Antonio Torralbo Cerezo és un ciutadà que fa dècades que s'ocupa amb cura de mantenir neta i en perfectes condicions una xicoteta cala de tradició nudista, el Racó del Conill. Cada dia neteja la platja sense recriminar res a ningú, agafant fins a la més mínima burilla. Practicant la nuditat ha sigut un eixample de respecte a la natura per a tots els visitants que busquen un lloc tranquil on gaudir del sol i del Mediterrani, un oasi de natura entre la gran vila que és Benidorm i la capital de la Marina Baixa, la tradicional, bigarrada, pescadora i xocolatera, la Vila Joiosa.


Associació Naturista Valenciana


A Castelló tenim platges nudistes a Alcalà de Xivert, Almenara, Cabanes, Orpesa, Peníscola, Torreblanca i Vinaròs. A València podem anar a la platja de la Garrofera i la platja de la Devesa, al parc natural de l’Albufera de València. A Elx trobem la platja del Carabassí, a Alacant els Saladars i l’illa de Tabarca. A la Vila Joiosa tenim l’Esparrellò i el Racó del Conill. També hi ha indrets naturistes a l'ínterior, entre Elda i Novelda trobem el barranc de les Salinetes, el Clot negre i el Clot Roig. També hi ha càmpings nudistes com el Sierra Natura a Navalón o Bola a Villena.



Associació Naturista del Camp de Morvedre


Comentaris