Passa al contingut principal

Any 1968

 


Mentre fora de les nostres fronteres, en l’anomenat any de la utopia, el món canviava a tota velocitat gràcies a la conjunció dels Moviments Contraculturals dels Estats Units, el Maig de 68 francés, la Primavera de Praga, la matança d’estudiants de Tlatelolco, a la plaça de les Tres Cultures de Mèxic, la Guerra del Vietnam o els assassinats de Martin Luther King o Robert F. Kennedy als EUA. A casa nostra aquest fou un any amb poc destacable, l'únic ressenyable és que es multiplicava la quantitat de turistes que ens visitaven, eixe any vingueren un total de 19.183.973 estiuejants.


Martin Luther King i Robert F. Kennedy


En el bienni 1967-1968 a València hi havia 7 anelladors: Lluís Pechuán Albiñana que anellà 7.076 aus, Joan J. Barral Coll que ho feu a 1.171 ocells, entre ells una de les primeres baldrigues, J. M. Ricart anellà 1.683 aus, un d’ells era un Duc petit (Asio otus) i una Tallareta sarda (Sylvia sarda) a més recopilà noms populars valencians dels ocells, Francesc Llorens Moncholí anellà 53 aus i J. I. Tamarit 4 aus. A Alacant sols treballava E. García Fogués que va anellar 473 aus i J. Bengochea Meyer que anellà 42 aus a Castelló

El mes d'abril SEO va organitzar les primeres Jornades Ornitològiques Espanyoles a la vila andalusa de Jerez de la Frontera. Els ornitòlegs valencians Jose Julio Tato Cumming i Lluís Pechuán Albiñana van presentar una comunicació sota el títol "El llac de l'Albufera de València" on proposaven la creació d'una reserva ornitològica a la Mata del Fang per protegir les colònies reproductores d'agrós.


Albufereta, Alacant 1968

El mes de novembre obria el Centre d’Estudis Universitaris (CEU) d’Alacant, el campus el construïren on hi havia abans l’aeròdrom de Rabassa. Aquest seria l’embrió de la Universitat d’Alacant.


ADENA


El WWF va obrir la seua delegació a Espanya sota el nom d'ADENA. L’organització va elegir  com a president al príncep hereu Juan Carlos de Borbó, llavors un reconegut aficionat a la caça, com a vicepresident triaren una figura emergent en l'àmbit de la natura, al falconer i comunicador naturalista; Félix Rodríguez de la Fuente


Colón y Carvajal amb l'emèrit en una jornada de caça


Entre altres directius del WWF estigueren el falangista i president de la Federació de Caça Jaime de Foxá i l'administrador de la Casa Reial, altre conegut caçador, Manuel de Prado i Colón de Carvajal. Com assessors tècnics fitxaren a José Antonio Valverde i Francisco Bernis. Anys després el contingent de directius naturalistes reconeguts estigué representat per Jesús Garzón i Javier Castroviejo

Un jove J. C. de Borbó caçant al palau de las Marismillas, Doñana

El WWF era tan persuasiu recaptant fons que inclòs aconseguiren que Coca-cola els pagarà anuncis a la televisió espanyola. En maig de 1969 havien recaptat 25 milions de pessetes amb els quals compraren 3.214 hectàrees més de Doñana, aconseguiren protegir els estanys, “lucios”, de Mari López i el Lobo.


"...inauguró esta Central Nuclear primera que inicia en nuestra Patria la era atómica industrial"

Es va inaugurar la primera central nuclear de l’estat, l'anomenaren José Cabrera, però popularment fou coneguda com la Nuclear de Sorita, a Guadalajara. El reactor era de tecnologia d’aigua a pressió del fabricant nord-americà Westinghouse


Sala de Control de la nuclear de Sorita

El projecte l'havia conduït l'empresa Unión Eléctrica Madrileña (UEM), posteriorment canvià de nom i fou Gas Natural Fenosa, més recentment tornà a canviar a Naturgy. La inauguració oficial de la nuclear la féu Franco el 12 de desembre de 1968, amb ella s'iniciava l'era atòmica industrial espanyola. L'any 2006, una volta acabada la seua vida útil, la central es va desconnectar definitivament de la xarxa elèctrica i començà el seu desmantellament definitiu que finalitzà l'any 2009.Aquest any se celebrava la desena edició del Festival de la Cançó de Benidorm que guanyà Julio Iglesias acompanyat de Los Gritos, interpretaren "La Vida sigue igual", s’endugueren la Sireneta d’Or mentre Massiel guanyava el Festival de la Cançó d'EUROVISIÓ. El festival de Benidorm era una de les estratègies per publicitar internacionalment el destí turístic de la Costa Blanca, marca que abasta tota la façana costanera d'Alacant.

L'ambaixador americà Llewellyn E. Thompson i el ministre d'Exteriors soviètic Andrei Gromyko signen el Tractat de No Proliferació Nuclear, l'NPT, a Moscou.


Es va signar el Tractat de No Proliferació Nuclear (NPT), aquest acord limitava la possessió d'artefactes militars nuclears a cinc països: els Estats Units, Regne Unit, França, URSS i la Xina. Fins aleshores eren els únics que havien fet assajos nuclears, a més eren els cinc membres permanents del Consell de Seguretat l'ONU. Espanya no volgué ratificar aquest tractat esperant poder fabricar la seua bomba atòmica en un futur. Franco estava disposat a fer-ho tot i que tenia por de les represàlies nord-americanes, que li pressionaven perquè no ho intentara.


París, maig de 1968Comentaris