Passa al contingut principal

Any 1959

 

Foto publicada per Pep Cantó en xarxes socials, en homenatge a l'anellador alcoià, Miguel Juan Payá Barceló.

L’alcoià Miguel Juan Payà Barceló (Alcoi, ?-2020) devia ser l’únic anellador valencià en eixos moments, molt possiblement, fou el primer anellador del país enregistrat a la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO), principalment treballà a la Font Roja.


Luc Hoffman, Biodiversity 01 


José Antonio Valverde Gómez (Valladolid, 1926-2003) acabava de conéixer a Hans Lukas "Luc" Hoffmann (Basilea, 1923-2016), ornitòleg, conservacionista i filantrop suís, que l’ajudà a anar als congressos naturalistes europeus. Al Congrés Ornitològic de Hèlsinki Valverde i ell encetaren una campanya per recaptar fons per poder comprar una finca a Doñana i protegir-la. Ambdós aconseguiren aquest mateix any organitzar el congrés de Wildfowl Research Bureau (IWRB) a Jerez. Passejaren als assistents a cavall pel vedat encisant-los amb les riqueses naturals i aconseguint nombroses donacions.

Ramon Margalef, dibuix de Daniel Soriano / CC BY-SA 

Ramon Margalef López (Barcelona, 1919-2004), biòleg català especialitzat en limnologia, oceanografia i ecologia, va ser el primer catedràtic d’Ecologia a l’estat, en la Universitat de Barcelona l’any 1967. En la dècada de 1950 a 1959 estudià les aigües marines de Castelló, en concret la relació entre el fitoplàncton i la productivitat pesquera. Publicà un total 15 estudis al respecte entre 1951 i 1964 tots realitzats en aigües de la Plana Alta. Cal recordar la importància del fitoplàncton que són vegetals que mesuren menys d’un mil·límetre, tots junts produeixen el 75% de l’oxigen que respirem i absorbeixen el 25% de l’anhídrid carbònic que generem.  


Setmanari Valle de Elda, 9 de maig de 1959


El Decret d'Ordenació Econòmica de 21-VII-1959 suposà la fi de la política autàrquica franquista en liberalitzar els intercanvis comercials i permetre les inversions de capital estranger. Pocs dies després amb la Llei d'Ordre Públic de 30-VII-1959 es prohibia als obrers la possibilitat de fer aturs col·lectius, fou un intent de callar al Moviment Obrer. Al retall adjunt del setmanari Valle de Elda es demostra el que entenia el franquisme del Moviment Obrer i com celebrava la festa del Treball de l'1 de maig.


Foto de Wikipedia


L'1 de desembre dotze països van signar el Tractat Antàrtic per gestionar la seua ocupació i l'explotació dels seus recursos. Assenyalar molt resumidament que per primera volta es deixava tot un continent sense ser propietat de cap país, s'aturaven totes les reclamacions de sobirania i a més es protegia, prohibiren qualsevol actuació militar, es va afavorir l'intercanvi científic i es prohibiren tota mena d'explosions nuclears.


Fotograma del NODO Imatges núm. 865 (RTVE) Peníscola en 1959


Muntatge amb fotogrames del NODO Imatges núm. 865 (RTVE) Peníscola en 1959


Detall del llibret de les festes de Villareal de los Infantes (Vila-real) maig de 1959


Biblioteca Digital Valenciana, etiqueta de taronges en 1959


Comentaris