Passa al contingut principal

Any 1962

Lluís Pechuán Albiñana

Eixe any el naturalista valencià Lluís Pechuán Albiñana feia seguiment i anellament dels ardeids de l'Albufera de València, també treballà al Fondo d'Elx. Va fer públic que hi havia una colònia de Martinet (Nycticorax nycticorax) que criava a la pineda de la Devesa del Saler, després avisà de la seua desaparició en 1968 en començar les primeres edificacions d'edificis. Publicà al volum 10 d'ARDEOLA de 1966 l'article "Sobre charranes, fumareles y ardeidas que nidifican en la albufera de valencià", "Larus ridibundus anidando en el lago de la Albufera" i "Captura d'un Alopochen aegyptiacus en l'Albufera de Valencia" a l'ARDEOLA l'any 1969. En 1971 va publicar la seua darrera aportació a aquesta revista amb l’article "Sobre la colonia de garzas del Lago de la Albufera de Valencia".

Aquest any al País Valencià sols hi havia 3 anelladors, a València estaven Joan J. Barral Coll que va anellar 812 aus, Lluís Pechuán Albiñana 228, i a Alacant l’alcoià Miguel Juan Payà que anellà 481 aus.

Adolfo Rincón de Arellano  / Foto de Luis García Oliver - Enciclopèdia Catalana


La Societat Terrenos de Valencia, S. A. TEVASA amb el suport del Banc Urquijo aconseguiren de l'Ajuntament de València encapçalat per l'alcalde Adolfo Rincón d'Arellano (València, 1910-2006), l'adjudicació de la redacció del projecte i del pressupost per a la urbanització de la Devesa del Saler. El va fer l’any següent l'arquitecte madrileny Julio Cano Lasso (Madrid, 1920-1996)


Manuel Fraga Iribarne 1962

Es pretenia allotjar el turisme de masses que propugnava Manuel Fraga Iribarne (Villalba, 1922-2012) que havia sigut anomenat ministre d'Informació i Turisme el 10 de juliol de 1962. Una de les primeres reformes que va impulsar fou la Llei de Centres i Zones d'Interés Turístic Nacional que aprovaren l’any següent. Aquesta norma va permetre el desenvolupament urbanístic desbocat i sense límit, en permetre evitar les restriccions que imposava la Llei del Sòl de 1956. Era la ferramenta legal  necessària per a autoritzar la requalificació de la Devesa del Saler.
Devesa del Saler


El 23 de novembre de 1962 l’Ajuntament de València acordà la cessió dels terrenys per a construir el Parador Nacional del Saler. Les obres acabaren en 1966 i el camp de golf s’inaugurà en 1968. A València obrien Galerias TodO al carrer Baró de Càrcer, els primers grans magatzems, tenien soterrani, planta baixa i dues plantes amb escaleres mecàniques, obrien ininterrompudament de nou del matí a set de la vesprada, una altra novetat!


En 1962 hi hagué fortes mobilitzacions del Moviment Obrer a l'hora de negociar els convenis col·lectius. En febrer es declararen vagues a la siderúrgica Bascònia de Bilbao, en la Bazán de Cadis, a Materials i Construccions de València i en Carbons de Berga a Barcelona. A l'abril les vagues s'estengueren a la mineria asturiana i després a les empreses elèctriques, metal·lúrgiques i químiques del País Basc, Lleó, Catalunya i Madrid, a les mines de Huelva, Linares, Jaén i Puertollano, fins i tot s'afegiren els jornalers andalusos i extremenys. Hi hagué forts enfrontaments amb la policia que obligaren a declarar l'estat d'excepció a Astúries, Guipúscoa i Biscaia, sols en la primera setmana de febrer la policia detingué 100 obrers.
El 9 de juny es va publicar el primer número de la revista TRIUNFO per intentar obrir una finestra als corrents de pensament democràtics. En eixes pàgines aparegueren els primers articles que parlaven d'Ecologia i Medi Ambient de Mario Gaviria en l'àmbit estatal. Vint anys després, en 1982, no pogué competir amb altres publicacions més modernes i tancà definitivament.

La Conferència MAR celebrada el novembre de 1962 va estar organitzada per Hans Lukas "Luc" Hoffmann (Basilea, 1923-2016)​ a la Camarga Francesa. Per primera volta governs, ONG's i científics demanaren un tractat internacional per protegir els aiguamolls i crearen una llista amb els de major importància internacional.
La biòloga marina i conservacionista Rachel Carson (Springdale, 1907-1964) després de detectar pesticides per tot arreu del món, de la llet materna fins als pingüins, va escriure “Silent Spring”. Amb aquest llibre aconseguí despertar i unificar diferents personalitats i científics al voltant de l’Ecologia, va esdevindre en un Moviment Sociològic i Filosòfic, i va demostrar la necessitat d’un canvi radical del model de societat per evitar un Antropocidi.Comentaris