Passa al contingut principal

Any 1962

Lluís Pechuán Albiñana

NATURALISTES

Eixe any el naturalista valencià Lluís Pechuán Albiñana feia seguiment i anellament dels ardeids de l'Albufera de València, també treballà al Fondo d'Elx. Va fer públic que hi havia una colònia de martinet (Nycticorax nycticorax) que criava a la pineda de la Devesa del Saler, després avisà de la seua desaparició en 1968 en començar les primeres edificacions d'edificis. 

Publicà al volum 10 d'ARDEOLA de 1966 l'article "Sobre charranes, fumareles y ardeidas que nidifican en la albufera de valencià", "Larus ridibundus anidando en el lago de la Albufera" i "Captura d'un Alopochen aegyptiacus en l'Albufera de Valencia" a l'exemplar de 969. En 1971  aparegué la seua darrera aportació: "Sobre la colonia de garzas del Lago de la Albufera de Valencia".

Aquest any al País Valencià sols hi havia 3 anelladors, a València estaven Joan J. Barral Coll que va anellar 812 aus i Lluís Pechuán Albiñana 228, a Alacant continuava treballant l’alcoià Miguel Juan Payà que anellà 481 aus.


CRÒNICA DEL 1962


Adolfo Rincón de Arellano  / Foto de Luis García Oliver - Enciclopèdia Catalana


La Societat Terrenos de Valencia, S. A. TEVASA amb el suport del Banc Urquijo aconseguiren l'adjudicació de la redacció del projecte i pressupost per a la urbanització de la Devesa del Saler, de l'Ajuntament de València que encapçalava l'alcalde Adolfo Rincón d'Arellano (València, 1910-2006). L'encarregat del projecte va ser l'arquitecte madrileny Julio Cano Lasso (Madrid, 1920-1996), que el presentà l'any següent. 


Manuel Fraga Iribarne 1962

Es pretenia impulsar el turisme de masses que propugnava Manuel Fraga Iribarne (Villalba, 1922-2012) que havia sigut anomenat ministre d'Informació i Turisme el 10 de juliol de 1962. Una de les primeres reformes legals fou la Llei de Centres i Zones d'Interés Turístic Nacional que aprovaren l’any següent. Aquesta norma va permetre el desenvolupament urbanístic desbocat sense límit, en permetre botar-se les restriccions que imposava la Llei del Sòl de 1956. Era la ferramenta legal  necessària per a autoritzar la requalificació de la Devesa del Saler.
Devesa del Saler


El 23 de novembre de 1962 l’Ajuntament de València acordà la cessió dels terrenys per a construir el Parador Nacional del Saler, les obres acabaren en 1966 i el camp de golf s’inaugurà en 1968. A València al carrer Baró de Càrcer obrien Galerias TodO, foren els primers grans magatzems comercials a la ciutat. Comptaven amb un gran soterrani, planta baixa i dues plantes amb escaleres mecàniques, obrien ininterrompudament de nou del matí fins a les set de la vesprada, una altra novetat!

El sector del tèxtil alcoià estava format per 340 empreses que empraven a 9.000 treballadors. Aquest any començà la mobilització sindical i augmentà la conflictivitat laboral per a demanar salaris i condicions laborals dignes.


CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL


En 1962 hi hagué fortes mobilitzacions del Moviment Obrer a l'hora de negociar els convenis col·lectius. En febrer es declararen vagues a la siderúrgica Bascònia de Bilbao, a la Bazán de Cadis, a Materials i Construccions de València i a Carbons de Berga, Barcelona

Al mes d'abril les vagues s'estengueren a la mineria asturiana i després a les empreses elèctriques, metal·lúrgiques i químiques del País Basc, Lleó, Catalunya i Madrid, a més de les mines de Huelva, Linares, Jaén i Puertollano, fins i tot aconseguiren que s'afegiren els jornalers andalusos i extremenys. Hi hagué forts enfrontaments amb la policia que obligaren a declarar l'estat d'excepció a Astúries, Guipúscoa i Biscaia, sols en la primera setmana de febrer la policia detingué 100 obrers.

La Conferència MAR celebrada el novembre de 1962 va estar organitzada per Hans Lukas "Luc" Hoffmann (Basilea, 1923-2016)​ a la Camarga Francesa. Per primera volta governs, ONG's i científics demanaren un tractat internacional per protegir els aiguamolls i crearen una llista amb els de major importància internacional.


PUBLICACIONS


El 9 de juny es va publicar el primer número de la renovada revista TRIUNFO per intentar obrir una finestra als corrents de pensament democràtics. La publicació va néixer a València en 1946 com una revista de cine, tot i que l’any 1948 es traslladà a Madrid. Aquest 1962 es transformà en una revista d’informació general. En eixes pàgines aparegueren els primers articles publicats a l’estat que parlaven d'Ecologia i Medi Ambient de Mario Gaviria Labarta (Cortes de Navarra, 1938-2018). Vint anys després, en 1982, no pogué competir amb altres publicacions més modernes i tancà definitivament.
La biòloga marina i conservacionista Rachel Carson (Springdale, 1907-1964) després de detectar pesticides per tot arreu del món, de la llet materna fins als pingüins, va escriure “Silent Spring”. Amb aquest llibre aconseguí despertar l'interés i unificà diferents personalitats i científics al voltant d'una nova ciència; l’Ecologia. Amb el pas del temps va esdevenir en un Moviment Sociològic i Filosòfic, en demostrar la necessitat d’un canvi radical del model de societat per evitar un Antropocidi.
MUSICA RECOMANADA:

 
Comentaris