Passa al contingut principal

Any 1994

 

Collage RMiB

NATURALISTES

GER

Juan Luis Bort, un dels fundadors del GER de Castelló, va crear la pàgina web INTERNATURA amb la col·laboració de son germà, Josep Bort. La tingueren ubicada en el servidor de la Universitat Jaume I de Castelló, una volta testada la van promocionar en xarxes socials el mes de gener de l’any següent. No puc assegurar que fora el primer portal d’internet del País Valencià dedicat a temàtica naturalista, però si puc afirmar sens dubte que ha sigut el més important. Com diuen els mateixos autors en el seu renovat portal, en la celebració del 25 aniversari: “Cal recordar que la van fer en un moment que quasi no hi havia pàgines web de natura en l’àmbit peninsular i molt pocs a Europa.




INTERNATURA és una gran bústia i repositori d’informació naturalista que amb el pas dels anys s’ha convertit en una potent eina informàtica on s’arrepleguen cites ornitològiques de tot el país. És una potent ferramenta que va facilitar l’elaboració de l’Anuari Ornitològic de Castelló i poc temps després s’amplià per a convertir-se en el bressol de l’Anuari Ornitològic del País Valencià.

Per destacar algunes de les moltes activitats del GER, assenyalar que van col·laborar amb el Dr. Joan Real, en els primers ràdio-marcatges d’àguila de panxa blanca (Aquila fasciata). Van fer un seguiment de les poblacions de voltors (Gyps fulvus) a Castelló entre 1.973 i 1.993, enguany publicaren les conclusions. En la seua elaboració hi participaren els següents naturalistes:

Del GER estaven Martí Surroca Royo, Fernando Ramia Blasco, Xavier Arenós Usò, Sergi Marzà Sebastià, Lluis Bort Cubero, Amparo Adrian Cortés, Vicent Pardo Alarcon, Leopoldo Pérez Pérez, Miguel E. Vilar Bernat, José V. Martí Ortega, Miguel Tirado Bernat, Pascual Bort Cubero i Roger Pardo Castillo. Per part de l’Associació Protectora de la Naturalesa Llevantina (A.P.N.A.L.) estigueren Quique Luque López i Juan J. Palomo Ferrer. Del Grup Ecologista de Vilafranca (G.E.V.) estigueren Óscar Tena García, Sergio Monfort i   Pere Sorribes. El Grup per a l’Estudi i Conservació dels Espais Naturals (GECEN) estigué representat per Víctor J. Hernández Navarro, Benjamin Pérez Pérez i Joaquín Mollar Planchadell.

 


Coordinadora Antiparany

Els grups GER, APNAL, Colla Ecologista de Castelló, Colla Ecologista Mediterrània d’Almassora, Grup Ecologista de Vilafranca i GECEN van formar la Coordinadora Antiparany a Castelló. L’objectiu era pressionar la Generalitat perquè prohibirà aquesta tècnica de caça d’aus incompatible amb la legislació estatal i europea, per ser un sistema de caça massiu i no selectiu, per tant, contrari a les lleis estatals de conservació de la natura, a la Directiva d’Aus Europea i al Conveni de Berna. Malgrat això la Comissió de Medi Ambient de les Corts Valencianes va aprovar una proposició no de Llei per instar a la Generalitat a regular la caça amb Parany, l’1 de març. La presentà el diputat Lluís Tena Ronchera (Sant Jordi, 1943) que ja havia presentat una moció semblant en 1992. En 1994 hi havia actius al voltant de 5.000 paranys, uns 4.000 a Castelló, 700 a València i 300 a Alacant.

 


APNAL

L’associació naturalista APNAL de Vinaròs va denunciar l’ús de vehicles 4x4 dins de zones ambientals molt valuoses. A més aquesta activitat la promocionaven les mateixes administracions que devien vetlar per la seua protecció, com la Mancomunitat Turística del Maestrat que organitza travessies d’aquest tipus de vehicles. El desficaci arribà al punt que  marcaren una de les rutes just baix de nius d’aus rapinyaires protegits que van perdre les postes d’ous per les molèsties de les caravanes de cotxes.

 


Coordinadora d’Organitzacions de Defensa Ambiental

La Coordinadora d’Organitzacions de Defensa Ambiental (CODA) dirigida per Santiago Martín Barajas (Teruel, 1962) i José Santamarta Flórez, va presentar un informe per oposar-se al Pla Director d’Infraestructures 1993-2007 del govern. La principal crítica dels ecologistes era que era massa ampla perquè a més incloïa el Pla Hidrològic Nacional i el Pla Energètic Nacional. Al final el document sols se centrava en la construcció de 4.860 quilòmetres d’autovies i autopistes, en 1.300 km de noves línies d’alta velocitat, i en la construcció de 150 nous embassaments. Aquest important esforç inversor de 18 bilions de pessetes era incompatible amb la conservació de molts indrets valuosos que es veurien afectats. Com a mostra del desenvolupament accelerat que es vivia, eixe any el parc d’automòbils estatal pujava als 16 milions de vehicles, 12 dels quals eren turismes. Aquest any participaren en les diferents campanyes de la CODA els següents grups valencians: el Grup Ecologista d’Asp, l’Alguer de Santa Pola, el Grup Tamus de Bunyol, ANDA d’Alacant, la Colla Ecologista de Castelló, la Carrasca d’Alcoi i el grup Roncadell de València. 

 

Societat Espanyola d’Ornitologia

Gràcies a l’impuls de BirdLife, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO) havia crescut molt i decidiren mudar-se a un nou casal, a més aprofitaren la dotació del Premi Nacional de Medi Ambient per a pagar l’entrada d’un xalet adossat a Pozuelo d’Alarcón de 300 m².

 


Societat Valenciana d’Ornitologia

Un grup de naturalistes que venien de diferents grups ornitològics valencians i anelladors del Grup d'Anellament Marjal del Moro, encapçalats per José Antonio Peris, van decidir encetar un nou camí en el món de l'ornitologia valenciana perquè no es veien representats per un grup regional d'una gran organització estatal fortament centralitzada com era SEO, que entre altres mancances s’havia oblidat la nostra llengua.

El 16 d’abril, als locals del Centre Excursionista de València, feren l’Assemblea Constituent. Entre els assistents triaren una Comissió Gestora integrada per 7 persones que va redactar les normes de funcionament intern, naixia la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO). Res millor per a reflectir les motivacions i poques expectatives que tenien, que reproduir un fragment de l’Editorial del primer SERENET, la seua revista publicada eixe mateix any:

Un grup d'ornitòlegs i d'observadors d'aus es reuniren amb la finalitat d'impulsar un projecte d'associació que acabarà amb la dispersió d'esforços i el tradicional ambient d'incomunicació, i fins í tot d'hostilitat, que predomina a l’Ornitologia feta al País Valencià. Pocs dels assistents a aquella reunió donaren el seu suport efectiu a la SVO; molts degueren contemplar amb escepticisme les possibilitats de supervivència d'una associació com la nostra malgrat el seu caràcter democràtic, participatiu i obert a qualsevol persona interessada en l’estudi i defensa de les aus i del medi ambient.

El 9 de juliol feren la primera Assemblea General Ordinària al Centre de Protecció del Medi Natural del Saler. En ella aprovaren les normes de règim intern i obriren termini per a la presentació de candidatures a la primera Junta directiva. En l'Assemblea del 19 de gener de 1995, una volta finalitzat l'escrutini van constituir la primera Junta Directiva de la SVO que formaren: President José Antonio Peris; vicepresident Antoni Mira Franco; secretari Enrique Murgui Pérez; i tresorer Javier Armero Iranzo. Com vocals estaven Ferran Miralles, José Luis Echeverria, Roque Belenguer, Jacinto Lòpez, Antonio Cabrera Serrano (Medina Sidonia, 1958-2019) i Marco Matilla Calle.

La SVO es va definir com una associació no governamental, de caràcter no lucratiu i no adscrita a cap entitat política com a objectius tenien l'estudi científic de les aus per afavorir la seua conservació i la de tots els espais on viuen. La van inscriure al registre d'associacions de la Generalitat Valenciana amb el número 6.281, mentre que al registre de l'Ajuntament de València tingueren el número 301/R.

Tingueren el primer casal a la Gran Via Marques del Túria 28,  era una xicoteta papereria i impremta de José Antonio Peris. Entre les primeres tasques que mamprengueren fou convéncer a l’Ajuntament de Sagunt per a sol·licitar conjuntament la protecció de la Marjal dels Moros.

Molts dels joves que es van presentar a l’examen d’anellador i es van preparar en l'Estació Ornitològica de l'Albufera (EOA) amb els mestres Antonio Cabrera Serrano (Medina Sidonia, 1958-2019) i José Antonio “Pepe” Lluch Sampedro, formaren el Grup d’Anellament Llebeig-Albufera. Eixa nova generació la formaren: Maria Jesús Cabo Calatayud, Vicente A. Chirivella Viana, Pedro A. Del Baño Moreno, Francisco J. Galindo Parrilla, Antonio Polo Aparisi, Manuel Polo Aparisi, Fran Lucha i Silvia Saldaña.

 

ECOLOGISTES

Colla Ecologista Mondúver

Aquest any la Colla Ecologista Mondúver estava encapçalada per Josep Lluis Sancho i organitzaren una Convenció Ecologista de la Safor. Formaren part de la Coordinadora de Defensa Mediambiental de la Safor, que l’any 1995 aconseguiren la paralització de la construcció d’una presa al barranc de Borrell, Gandia perquè es feien en època de cria de rapinyaires protegits, quelcom massa freqüent donat la manca de sensibilitat de les administracions i empreses constructores.

 

Joves per l'Ecologia d’Oliva i Gandia

Els grups Joves per l'Ecologia d’Oliva i Joves per l'Ecologia de Gandia treballaren pel medi ambient a la Safor, principalment se centraren en la defensa de la marjal de Pego-Oliva i en la denúncia de la invasió urbanística comarcal, així com en la prevenció d’incendis forestals i unes altres tasques de conscienciació. Entre els seus membres va destacar Sinibaldo Lloret. Van pertànyer a la Plataforma pels Pobles de la Safor.

 

Federació Ecologista del País Valencià

Els dies 20 i 21 d’octubre, organitzat per la Universitat Politècnica de València, es van reunir científics, funcionaris i ecologistes per a intercanviar informació sobre els incendis forestals sota l’eslògan “Un futur amb boscos”. La Federació Ecologista del País Valencià (FEPAV) va organitzar les Jornades Ecologistes de Gestió Forestal els dies 22 i 23 del mateix mes. En elles s’acordà impulsar una Plataforma Cívica per la Defensa del Bosc, amb l’objectiu de desenvolupar campanyes de conscienciació i educació ambiental.

Es va formar la Coordinadora de Defensa del Montgó, a més d’AGRÓ encapçalat per Joan Sala, estava Aedenat amb Antonio Estevan Estevan (Madrid, 1948-2008) i Esquerra Unida. Intentaren aturar la urbanització de la Marquesa VI prevista sobre terrenys que eren urbanitzables, però que estaven dins del P. N. del Montgó. Aquells anys la construcció de les segones residències creixia cada dia, i el pitjor és que furtaven sòl del parc. S’hagué d’esperar fins que l’any 2002 perquè la Generalitat aprovarà el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) que declarava no urbanitzables els terrenys al voltant de Jesús Pobre, que connectaven amb el Bisserot, tots ells dins de l’àrea d’amortiment del parc. Els promotors van recórrer als tribunals que finalment donaren la raó al parc i a la necessitat de protegir-lo de l’urbanisme.

 


Coordinadora Estatal Antinuclear

Els dies 22 i 23 de gener es va reunir a València la Coordinadora Estatal Antinuclear (CEAN), entre altres qüestions tractaren els problemes dels transports de materials radioactius i del dipòsit de residus nuclears del Cabril, Còrdova.

 


Associació Canalina per a la Defensa del Medi Ambient

Es va crear l’Associació Canalina per a la Defensa del Medi Ambient ACDEMA. És un grup que treballa per la defensa del Medi Ambient a Canals, han fet campanyes de neteja del riu Canyoles, del riu Sants i de l’antic port de l’Olleria, dels voltants de la zona industrial de les Moles. Han fet tasques de recuperació del paratge de La Tira del Rei i presten molta atenció la repoblació forestal.

 


Acció Ecologista Agró

El mes de novembre un grup de membres d’Acció Ecologista AGRO plantaren uns pins al mig d’un green al camp de golf del Saler, just quan jugaven un campionat. Les autoritats detingueren als activistes i el jutjat els condemnà al pagament d’una multa de 250.000 pessetes. Van fer una campanya contra l’autorització d’una setmana de caça intensiva, coneguda com les Càbiles al parc de l’Albufera, que fan a finals de gener després de la perellonà i abans de la sembra. Aquesta tradició consisteix an caçar tota una setmana del tiró i té poc més de cent anys d’existència, abans arribà a durar fins a quinze dies. Es fa per a tancar la temporada de caça al parc natural. A més d’aquest remat de “festa de plom i mort”, als vedats de Sueca, Silla, Cullera o Sollana tenen un període autoritzat de caça de vuit tirades, sols els dissabtes entre novembre i principis de gener.

 

Rafalell i Vistabella

AE-AGRÓ va presentar una querella pels aterraments il·legals a la marjal de Rafalell i Vistabella, a l’Horta Nord. Els camioners que duien els enderrocs afirmaren que tenien permís dels propietaris, l’empresa ZARBOSA de Rosa Lladró Sala, la filla dels empresaris d’Almàssera que fundaren porcellanes Lladró. Cal recordar que la marjal estava qualificada de sòl No Urbanitzable pel PGOU de València, però els propietaris volien urbanitzar-la. Suposaren que omplint la marjal de runes, en desaparéixer els valors naturals, els autoritzarien la requalificació. Entre les empreses que feien les descàrregues estava Agricultors de la Vega. Enguany van provocar un incendi que cremà bona part de la marjal.

 


Valencia en Bici

El 15 de gener València en Bici va fer una campanya de bici-manifestacions, s’ajuntaren un centenar d’activistes que reivindicaren un carril bici pel primer cinturó de ronda. El divendres 28 del mateix mes, un altre centenar de ciutadans feren una altra concentració, van  afegir la reivindicació d’un aparcament de bicis a la plaça del País Valencià. Van coincidir amb la comitiva oficial de cotxes de l’alcaldessa i li cantaren: “Rita, Rita, Rita, si fueses en bici no estarìas tan gordita”. El dissabte 12 de febrer tornaren a reunir-se dues-centes ciclistes amb disfresses, aplec que repetiren el dia 24 de febrer. No ho aconseguiren, però a canvi l’ajuntament es va comprometre a l'ampliació d’una segona fase de la xarxa de carril bici, des del pont d'Aragó fins a l'avinguda de la Plata.

 

Collage RMiB

Oliva Nova

El Grup Samaruc d’AE-Agró va intentar aturar la construcció del complex urbanístic d’Oliva-Nova, on feren un gran camp de golf i un grapat d’instal·lacions turístiques al seu voltant. Aquesta requalificació urbanística va ocupar i desfer els millors muntanyars del cordó litoral de la Safor, a més eren una frontera natural entre la marjal de Pego-Oliva i la mar. Malauradament, l’any següent inauguraven el complex d’Oliva Nova. Entre altres activistes de Samaruc s’ha destacat Gregori Royo.

 

Collage RMiB

Gasoducte d’ENAGAS

El projecte de construcció d’un gasoducte  encarregat a l’Empresa Nacional del Gas SA (ENAGAS) entre València i Cartagena, amb una llargària de 173 km. El tram Paterna-Callosa de Segura estava previst que travessarà de nord a sud la serra Mariola, entre Alfafara i l’ermita de Polop, a Alcoi. Després devia continuar entre les serres de Biscoi i el Carrascar de la Font Roja. La seua construcció implicava rompre una franja de 12 m d’amplària. AE-Agró presentà al·legacions basades en la singularitat dels valors naturals d’aquests serres. Com a alternativa proposaren que el traçat es fera pel fons dels valls, en paral·lel a les infraestructures que ja estaven fetes. En la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) van acceptar la necessitat de modificar el recorregut entre Alfafara i Alcoi, a més d’un tram als voltants d’Elx per a protegir els xops d’Elx (Populus euphratica).

 

Collage RMiB

Abocador a Dosaigües i incineradora a Bunyol

Davant la mala gestió del tractament i emmagatzematge dels fems de l’àrea metropolitana de València, AE-AGRÓ s’oposà al projecte de fer un Centre de Transformació i Tractament de Residus al terme de Cortes de Pallars i la posterior autorització per a la incineració de residus a Bunyol. Argumentaren que l’abocador es volia fer damunt d’un dels principals punts de recàrrega dels aqüífers de les comarques centrals. Els ecologistes asseguraven que incomplia la Directiva Europea 275/93 donat la permeabilitat del sòl del lloc triat i el volum de 182.400 m³ de residus que tenia previst acollir. Finalment, en 1998 es va obrir ben prop el hui conegut com a Abocador de Dosaigües, que amb una capacitat de 5.621.000 m³ es convertia en el més gran del País Valencià. Es va fer un vall que es va cremar aquest mateix any, en un barranc que acabava al riu Xúquer. A més en 2021 es va aprovar l’ampliació de llicència fins a 2025, augmentant l’emmagatzematge fins als 5.380.225 m³.

En paral·lel el Grup TAMUS anuncià que l’empresa Terraire volia instal·lar-se al polígon de Bunyol, tot i que necessitaven 100.000 m², l’equivalent a la superfície total que tenia tota eixa zona industrial. Es tractava d’una empresa de Reciclatge que pretenia fer una vitrificadora de residus i escòries. Mitjançant un procés que consisteix a dissoldre els residus perillosos, a una temperatura d’entre 1.300° i 1.500 °C, amb una mescla d'òxid de sodi, òxid de calci, i sílice, això forma un brou vitri emmotllable que, en adquirir un estat sòlid, es torna de color fosc molt semblant a l'obsidiana on queden segellades les substàncies tòxiques. Es va crear la Plataforma Antiincineradora formada per TAMUS, AE-AGRÓ, Esquerra Unida, CC.OO i les associacions de veïns que aconseguiren que l’alcalde Juan Andrés Perelló Rodríguez (Bunyol, 1960) del PSOE, haguera d’aturar l’acord municipal d’autoritzar la instal·lació de la incineradora de fems. El van aconseguir gràcies a organitzar una gran manifestació el 21 de novembre, mentre es reunia la Comissió Informativa d’Obres Públiques de Bunyol per a informar del Pla Parcial de Solana que devia acollir la incineradora. Al carrer es concentraren més 3.000 ciutadans de tota la comarca i després es reuniren els alcaldes de Xiva, Xest, Godelleta, Torís i Macastre per a convéncer a Bunyol que paralitzarà la incineradora. Dos dies després l’empresa promotora va renunciar al projecte.

 

A-III i Pla de Carreteres

AE-AGRÓ va presentar el primer recurs contenciós administratiu de l’estat contra el traçat de l’autovia Madrid-València, en la seua entrada al nostre territori, al voltant de l’embassament de Contreras i dels “Cuchillos”. Es basaren en el descart per qüestions tècniques les recomanacions de la Declaració d’Impacte Ambiental DIA de l’A-III que indicava que l’opció A era la menys greu.

També s’oposaren al Segon Pla de Carreteres de la Generalitat Valenciana perquè consideraven que la manca de dades, ni planificació adequada produïa més efectes negatius al territori que millores aportava a la mobilitat. Com a mostra van assegurar que l’autovia de l’Alcúdia cap a Alzira i la branca que anava cap a Carcaixent suposarien la destrucció de vora 500.000 m² de les millors terres de conreu. Afegiren que el trajecte d’Alzira cap a Tavernes que devia anar per Aigües Vives i la Valldigna tallaria horts i muntanyes molt valuoses.

 

Collage RMiB

Acord amb la Tèrmica d’Andorra

L’acord extrajudicial que signaren EA-AGRÓ, els ajuntaments i la Generalitat amb ENDESA el 13 de juliol, significà el tancament el procés judicial obert en 1989 per la contaminació amb pluja àcida causada per la Central Tèrmica d’Andorra. Abans de prendre la decisió, primer el van debatre en dues assemblees fetes el mes de juny amb la militància del grup, i en l’Assemblea General del 2 de juliol aprovaren acceptar l’acord. Joan Llinares i Gómez (Alzira, 1953) encapçalà la defensa del pacte extrajudicial perquè obligava a l'empresa a un estricte calendari per a la reducció de les emissions de CO₂, cosa que li costà molt acceptar a ENDESA, i més en comprovar la indiferència d'ajuntaments i Generalitat. D’altra banda, AE-AGRÓ s’havia quedat a soles en les negociacions davant la retirada de GREENPEACE de la querella, una volta que s’anuncià la voluntat de totes les parts d’arribar a un acord.

Aquest acord provocà un greu trencament en el si d’AE-AGRÓ. Uns activistes encapçalats per José Manuel Rodríguez, Mara Cabrejas Hernansanz, Jaume Sancho, Susy Navarro, Glòria Fernández, Enric Jordà, Santiago Almiñana Sáez (Alzira, 1965), José Angel Pérez, Jesús Raigal, Honori Pasqual i Martí (Agrés, 1945), Sal·lus Herrero i Gomar i José Cisneros el van considerar com una renúncia de l’ecologisme. Publicaren un article en premsa acusant AE-AGRÓ de claudicar front l’obligació legal que implica que el contamina deu pagar i en ser aquest pacte molt més beneficiós per als interessos d’ENDESA que una condemna per delicte ecològic.

En el document acordat es contemplaven inversions de 5.000 milions de pessetes per als municipis afectats, dels quals sols 2.000 els posava l’empresa elèctrica i això implicava que 3.000 milions els pagarien els contribuents, minvant la responsabilitat de l’autor del delicte ecològic. Acusaren AE-AGRÓ d’haver-se convertit en un grup d’ecologistes reformistes, alineats amb les tesis dels eco-tecnòcrates del capitalisme verd que regien l’administració valenciana.

El temps donà la raó als crítics d’AE-AGRÓ, perquè l’acord es va convertir en paper mullat ben prompte. En els pressuposts de la Generalitat de 1995 no es va incloure cap partida per a complir amb els compromisos econòmics que devia aportar l’administració valenciana. Els plans d’ajudes a la inversió acordats per a compensar als municipis es gastaren en tot menys en la recuperació del medi ambient o en desenvolupament sostenible, mentrestant la Fundació els Ports-Maestrat, la que devia vetllar pel compliment dels acords mirava cap a una altra part, alhora que rebia sucosos fons.

 

Fundació els Ports-Maestrat versus Fundació Mediambiental C.V. (FMCV)

No hi ha moltes referències de la fundació que crearen per a compensar la pluja àcida, pareix que deixà de publicar dades en 1998, tot i que en la web de la Fundació Mediambiental de la Comunitat Valenciana (FMCV), entre altres projectes en els quals ha participat, apareix informació de la Fundació els Ports-Maestrat, la defineix com un projecte amb una durada de quatre anys, finançat per ENDESA i la Generalitat amb 160 milions de pessetes. La FMCV es defineix com una entitat sense ànim de lucre, creada el 15 de gener 1993. Els seus objectius són la compra, recuperació i gestió d'aquells enclavaments amb una importància ecològica, així com totes aquelles activitats que estiguen dirigides a preservar espècies faunístiques, botàniques o paisatgístiques, subjectes a degradació o desaparició.

Sorprén el tipus de la majoria dels projectes de la FMCV, han fet programes com l’ecogestió integral per a reduir les emissions de CO i afavorir la seua captura, a més de millorar la qualitat de vida dels veïns. Un altre és “Las Siete Fuentes” per a naturalitzar una EDAR i un altre fa unes fonts molt boniques amb plantetes, on han amollat una espècie de peix invasor com és la gambúsia (Gambusia afinis)! El més cridaner de tot és que aquests projectes, que potser tingueren finançament de fons europeus, s’han fet en un lloc de luxe màxim, en la urbanització Valle Residencial Los Monasterios, a Puçol, on viuen bona part de les famílies més adinerades de València.

Com a compliment d’un altre dels punts dels acords, en 2004 publicaren “La calidad del aire en las comarcas els Ports-Maestrat”, un estudi realitzat pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), signat per Millán Millán Muñoz i altres autors.

 

Collage RMiB

Centre d’Educació Ambiental Granja Julia

Va néixer una experiència d'horts comunitaris que evolucionà com a casal d’educació mediambiental i punt de trobada on treballen diferents grups socials de Paterna, entre altres, el Col·lectiu de Joves de la Coma.

 


Colla Ecologista la Carrasca

La Colla Ecologista la Carrasca publicà el document “Nous problemes de seguretat en centrals nuclears”. Aquest any es va cremar la serra de Mariola i la Colla va fer document audiovisual. Després d’una breu descripció de els seus valors naturals i dels problemes de conservació, plantejaven un conjunt de mesures i estratègies per a reduir el problema dels incendis forestals.

 

Traspàs d’Humberto da Cruz

El veterà i polèmic ecologista Humberto da Cruz (†2008) va dimitir de la direcció general de l’ICONA davant del seu imminent cessament (El País, 25/5/94). Ecologistes en Acció asseguren que ho va fer davant els entrebancs que trobà en el seu intent de renovar i fer més ambientalista aquesta institució hereva de les pràctiques franquistes en la gestió de la natura. L’havien nomenat en 1993 i sols pogué materialitzar uns pocs triomfs, com va ser la difícil ampliació del parc nacional de Pics d'Europa.


Collage RMiB

 

PACIFISTES I OBJECTORS

Al País Valencià proliferaven els col·lectius d’objectors i pacifistes, eixe 1994 teníem sota el nom genèric de Moviment d’Objecció de Consciència (MOC): el MOC de València, el MOC de Petrer-Elda que publicaven el butlletí “La vaca mocosa”, el MOC d’Ontinyent que publicà la revista “MOCOCO” i El MOC d’Elx que publicà el butlletí “La Karretilla”. El mes de novembre membres del MOC en roda de premsa rebutjaren la prestació social substitutòria (PSS) per considerar-la una imposició administrativa. Els activistes volgueren donar visibilitat a la vaga de fam que feien 50 insubmisos empresonats i realitzaren un dejú de vint-i-quatre hores en solidaritat, tot mentre desplegaven pancartes davant de Capitania a València i al centre de Castelló.

Abundaven els grups àcrates com el Kol·lectiu Autònom Antimilitarista, Mili KK, la Coordinadora per la Insubmissió Llibertària. Al Kasal Popular (KAA) es reunia l’Assemblea d’Insubmisos de València que publicà el fanzine “Desobediència”, també tenien un programa a Ràdio Klara: “Agitación Informativa”. Tot i que hi havia uns altres grups més centrats en l’objecció i la insubmissió, com l’Assemblea antimilitarista proinsubmissió de Villena, Dones pel Desarmament i a la Vall d’Albaida estava el Grup de Recolzament als Insubmisos.

Els pacifistes comptaven amb un suport ample de la societat, i més clarament en els partits progressistes i sindicats, com la CNT o en els col·lectius de joves. Una bona mostra van ser el Bloc d’Estudiants Agermanats i l’Assemblea d’Estudiants Nacionalistes, que organitzaren a la Universitat d’Alacant unes jornades antimilitaristes, els dies 21, 22, 23 i 24 de març. El títol que donaren a la trobada deixà ben clar els seus objectius: “Enfront del militarisme, desobediència civil.” En el lliurament dels premis 25 d’Abril que atorga Acció Cultural del País Valencià, a la Societat Coral el Micalet feren un acte solidari amb l’insubmís Santi Almiñana, i amb els professors de la Universitat de València que es van inculpar en el procés: Josep M. Aulló, Rafa Pla, Vicent Tordera i Vicent Martínez Santo.

 

Presos de Consciència en 1994

El govern, l’oposició i l’objecció de consciència

En el vessant institucional teníem l’ambigüitat del PSOE i un sorprenent PP que en tal de guanyar vots es presentava més favorable a la fi del servei militat obligatori. Als tribunals una de calç i una altra d’arena, segons fora el tarannà de jutges i fiscals. Un eixample de casa nostra: al jove insubmís de Villena, Luis Miguel Ruiz Cerdán el van condemnar a sis mesos de presó, condemna que no hauria de complir per no tindre antecedents penals, mentre a Guipúscoa van empresonar un frare franciscà de vint-i-vuit anys, per declarar-se insubmís. Un fiscal del Tribunal Militar demanà dobles penes per a José Antonio Escalada i Manuel Blázquez, els dos mariners que el gener del 1991 van desertar de les corbetes Infanta Elena i Vencedora, poc abans que eixiren cap a la guerra del Golf. El fiscal al·legà com agreujant l’alarma social que hauria produït el seu comportament, els va sol·licitar tres anys i vuit mesos de presó per a cadascun dels acusats, als quals imputa dos delictes de deserció i no pas un. Els dos joves van viure més d'un any en la clandestinitat fins que l'agost del 1992, el Tribunal Constitucional va ordenar aixecar l'ordre de recerca i captura que pesava sobre ells (Miguel González, El PAÍS, 9/6/1994).

Pedro Santolaya, director general d'Objecció de Consciència, va declarar que el creixement exponencial d'objectors feia perillar el servei militar obligatori. En sols cinquanta-dos dies de 1994, havien rebut 10.782 sol·licituds d'objecció, extrapolant dades això implicava que a finals d'any tindrien al voltant de 106.000 objectors (El País, 24/2/94). Mentrestant el ministre de justícia Juan Alberto Belloch Julbe (Mora de Rubielos, 1950) va dir que s’acostava el moment de suprimir les penes de presó per als insubmisos i va constatar que de continuar el ritme de rebuig a la mili, en tres anys no podrien reclutar suficients soldats per a cobrir les necessitats de l’exèrcit espanyol (El País, 27/2/94).


Presos de consciència en 1994


Per a contrarestar hagué d’eixir el ministre de defensa, Julián García Vargas (Madrid, 1945), es mostrà partidari de modificar la llei d’objecció de consciència de 1984. El que més li interessava llevar era el reconeixement automàtic de l’objecció (El País, 2/3/94). Pocs dies després es refermaven els membres de l’exèrcit afirmant que calia investigar la sinceritat dels objectors! (El País, 11/3/94). Donada la impopularitat de les condemnes als insubmisos, el mes de maig el govern anuncià que tenien preparat un projecte de llei de modificació del Codi Penal que contemplava l’eliminació de les penes de presó, per a “compensar” les canviaven per penes d’inhabilitació d’entre 10 i 14 anys (El País, 22/5/94).

En l’altra banda de l’espectre polític, Alberto Ruiz Gallardón Jiménez (Madrid, 1958) va reconéixer que el Partit Popular (PP) contemplava l’abolició del Servei Militar Obligatori a mitjà termini (El País, 23/3/94). Llavors com calia convéncer als joves de les bondats de fer la mili, el ministeri de Defensa anuncià que els soldats quan acabaren la seua jornada podrien anar-se'n a casa a dormir (El País, 9/4/94). Res més guanyar les eleccions europees, el PP començà a pressionar per aconseguir un avançament de les eleccions generals. Entre el fum de propostes electoralistes, el mes de juliol proposaren pagar 30.000 pessetes al mes als soldats que feren el Servei Militar (El País, 12/7/94).

Els rapinyaires també patien agressions mortals per part dels avions de l’exèrcit, el 16 d’agost un F-18 de la base aèria de Saragossa es va estavellar després de xocar amb un voltor (Gyps fulvus) al camp de tir de “Las Bardenas”.


Collage RMiB


CRÒNICA DE 1994

Incendis

Aquest any va ser el pitjor en víctimes mortals i hectàrees perdudes en incendis, a tot l’estat es van cremar 405.000 hectàrees i més de la meitat eren boscos, es va perdre una superfície equivalent a la suma total de les illes de Gran Canària, Lanzarote i Fuerteventura, a més hi hagué 36 víctimes mortals. El País Valencià va ser el més afectat en 752 incendis, 203 provocats, vam perdre un total de 146.264 hectàrees que es van convertir en cendres, un 16% dels boscos del País Valencià i moriren 14 persones.

El dissabte 2 d’abril una parella de joves d’excursió pel Penyagolosa van encendre un foc per a torrar unes xulles al terme de Castell de Vilamalefa, el foc es va escampar i cremà bona part dels termes de Vilafermosa del Riu i Llucena, en total foren 7.120 hectàrees. El dia 9 un altre foc va desfer 1.123 Ha a Borriol. 24 de maig es va botar un foc a Domenyo que va cremar 2.350 Ha. El 2 de juny a Loriguilla es van cremar 2.952 hectàrees a causa d’una negligència i el 22 del mateix mes, una altra descurança a Calles va provocar la pèrdua de 5.264 Ha.

El mes de juliol fou terrorífic, a la pertinent sequera acumulada els darrers anys s’ajuntaren forts vents de ponent, temperatures extremes i turmentes amb molt aparell elèctric. A Espadella, l’Alt Millars, un llamp caigut el dia 2 de juliol provocà un incendi que durà fins al dia 15 i cremà 19.311 hectàrees, s’estengué pels termes de les Fonts d'Aiòder, Torralba del Pinar, Figueres i Montant.


Collage RMiB


El dia 4 de juliol fou una altra jornada negra en la qual començaren molts incendis. Un foc provocat per una descàrrega elèctrica a Villarluengo (Terol) entrà a Castelló on cremà 16.831 Ha, fins i tot hagueren d’evacuar Olocau del Rei. Una tempesta seca va provocar un gran incendi a Fontanars dels Alforins que durà fins al dia 12 i afectà més de 18.416 hectàrees. Es va perdre el 60% de la Serra Mariola, els millors boscos del Comtat i l’Alcoià. En les tasques d’extinció s’estavellà un avió dromader Antonov i moriren els cinc tripulants. Aquest foc va provocar la pèrdua del 94% de la seua superfície forestal d’Ontinyent. Eixe mateix maleït dia, a Millars (la Canal de Navarrés), els llamps d’una tempesta seca provocaren un gran incendi que cremà 25.430 hectàrees, sols aconseguiren apagar-ho el dia 12. El foc arraconà i matà set brigadistes, un guarda forestal, un regidor i un voluntari de Cortes de Pallars que havien pujat en un Land Rover. L’endemà no donà treva, una burilla llançada a Requena va calar un foc que costà apagar fins al dia 12, en total es van convertir en cendres 24.064 Ha, les flames s’estengué als termes Set Aigües, Bunyol, Xiva, Benaixeve, Xelva, Xestalgar i Xera. Eixe mateix dia es van produir uns altres focs a Tous, Agullent, Xulilla, Cofrents i Albaida.

El 10 d’agost començà un paorós incendi a les Alcubles que es va estendre per Altura, Llíria, Sogorb i Gàtova que cremà més de 9.000 ha a la serra Calderona. El mateix dia un altre foc provocat començà a Sacanyet. A la Salzadella es van perdre 2.800 Ha i a Toga, l’Alt Millars, unes altres 778 Ha. El 12 al Montgó, al terme de Dénia, es va cremar tot el cim i el vessant nord, hagueren de desallotjar als veïns de la Marquesa i la Colònia, un total de 820 hectàrees es convertiren en cendres. El dia 31, un altre foc provocat per un llamp a Requena, va desfer 1.650 Ha. A Alacant dos incendis provocats fora de la província cremaren 844 i 2.223 Ha.

 

Collage RMiB

Greenpeace i la fusta tropical al port i Natzaret

El mes de setembre Greenpeace va organitzar una protesta contra la destrucció dels boscos tropicals al port de València. Presentaren un informe sobre la responsabilitat de l’estat en la destrucció dels boscos. Deu activistes abordaren el vaixell Smyrni que venia carregat de fusta procedent de Costa d’Ivori (EL PAÍS, 20/9/94). La policia detingué sis ecologistes i els tribunals els condemnaren a una multa simbòlica. L’Associació de Veïns de Natzaret aprofità l’arribada del vaixell dels ecologistes per a fer-los arribar un dossier sobre les afeccions al Medi Ambient provocades pel port i les indústries perilloses ubicades en ell, però pegades al barri, com l’empresa d’olis Aceprosa. En el document es queixaven que “grans contenidors de mercaderies portuàries ens destrossen l'horta, per cert, “protegida” per les autoritats municipals i autonòmiques competents, i al mateix temps continuen sense retornar els contenidors de fem que han desaparegut”.

 

Collage RMiB

Mortalitat peixos, pudina a Natzaret!

Tanta calor i poca aigua amb molt mala qualitat provocaren un manca d’oxigen en l’aigua del darrer tram del riu Túria, pegat al port de València, el 5 d’agost aparegueren molts peixos morts. El 14 de setembre els veïns de Natzaret aconseguiren reunir-se amb el port i l’ajuntament per a exigir solucions. La resposta que obtingueren és que anaven a estudiar el cas, i els demanaren dos mesos per a trobar una solució, tot mentre els peixos continuaven morint i tufant el barri. Davant la inacció i la manca de resposta de les administracions, després de tot un mes vacances, els veïns van denunciar els fets als tribunals, gràcies a això, les autoritats anunciaren que anaven a dragar el llit del Túria i a buscar com oxigenar les aigües en els mesos més calorosos.


Collage RMiB

 

Emissari submarí de Pinedo

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Pinedo es va construir en 1981, en el seu moment fou la més gran d’Espanya. Donà servici a 18 municipis i un total de 800.000 habitants, tractant cada dia 324.000 m³ d’aigües residuals. En 1987 es va crear l’Entitat Municipal d’Aigües Residuals (EMARSA) per a gestionar-la. En 1991 per a desfer-se dels líquids sobrants començaren la construcció de l’emissari submarí de Pinedo, que fou el més llarg d’Europa. Es tracta d’una canonada que s’endinsa 3,8 quilòmetres al mar per a vessar un cabal de 8,5 m³/s d’aigües a mig depurar, a 20 metres de profunditat. La seua construcció implicà greus afeccions a les aigües costaneres, entre el port i el Perelló. El dragat d’una rasa, l’arrossegament del tub i el posterior cobriment amb escullera ompliren el mar de sediments que enterboliren les aigües i feren mal bé bona part de les praderies de posidònia properes. Cal recordar que aquesta planta marina depura les aigües, fixa els sediments i és un refugi per a moltes espècies.

Malauradament amb la posada en marxa de l’emissari augmentaren els nutrients, el nitrogen i el fòsfor dissolts en la mar. Aquest còctel accelerà l’eutrofització i provocà les marees verdes que sovint pateixen les platges del Saler. L’excés d’algues microscòpiques, o fitoplàncton, reduïren la llum que arribava al fons i afectaren la vegetació subaquàtica que havia sobreviscut  a la construcció de l’emissari. Va ser el mateix procés que va acabar amb l’equilibri biològic de l’Albufera, a principis de la dècada dels anys setanta. La contaminació es veu agreujada quan hi ha episodis de fortes pluges que augmenten el cabal entrant a la depuradora, com en condicions normals ja està saturada, no pot tractar l’excés d’aigües i acaba abocant-les directament al mar, augmentant greument la contaminació del mar.

 Ja ho havien avisat els grups ecologistes com AE-AGRÓ que proposaren substituir els emissaris submarins per una xarxa de sistemes de depuració i reciclatge de les aigües molt més efectiu, semblant al que s’aconsegueix amb els actuals filtres verds, que tan bon resultat estan donant en el llac de l’Albufera.

 

Collage RMiB

Els objectius ocults de Vicente Sanz i Zaplana!

El Cas Naserio tragué a la llum paraules clarificadores de membres del Partit Popular de la Comunitat Valenciana. Es van fer públiques diverses gravacions fetes en 1994, en una Vicente Sanz Monlleó (Almenara, 1946), president del Partit Popular de la província de València, afirmava: “... estoy en política para forrarme”. En una altra Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro (Cartagena, 1956), president del partit en el País Valencià deia: “... me tengo que hacer rico”.

 

Collage RMiB

Sequera, onada de calor i Guerra de l’Aigua

Feia cinc anys que patíem una greu minva de pluges amb sols una mitjana de 200 litres/m²/any, dels quals un terç havien caigut en tromba. Fins aleshores la mitjana havia sigut de 500 litres/m²/any. La manca de reserves d’aigua era dramàtica, només ens quedaven 24 hectòmetres d'aigua per al reg als embassaments de Xúquer i Túria.

El mes de juliol a la Vega Baixa del Segura els llauradors havien perdut 3.200 milions per la sequera i a tot el País Valencià les pèrdues es valoraren en 36.000 milions de pessetes, els llauradors valencians i murcians demanaren un transvasament d’emergència del Tajo al Segura,  de 80 hm³.

Llavors començaren els enfrontaments entre el govern i la Junta de Castella la Manxa per l’autorització del transvasament. El ministre Josep Borrell Fontelles (la Pobla de Segur, 1947) volia autoritzar 60 hectòmetres cúbics d’aigua, però es trobaren amb la ferma oposició de José Bono Martínez (Salobre 1950) que afirmà categòricament que no prestaria ni una gota d’aigua. El justificà assegurant que a la seua comunitat hi havia 107 municipis amb restriccions que afectaven prop de 200.000 ciutadans (El País, 21/7/94), l’endemà, dia 22 el govern anuncià el transvasament de 55 hm³ (El País, 22/7/94).

Mentrestant patíem una forta onada de calor que ens dugué temperatures de record, segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en juliol a Alacant arribaren als 41,4 °C. A Ontinyent el 4 de juliol arribaren als 45,5 °C. El 12 agost la ciutat de València tingué 37,5 °C que el dia 23 pujaren als 42,5 °C. Eixe darrer dia, per primera vegada, es decretava l'alerta roja per altes temperatures a determinats indrets del país, com a Xàtiva on arribaren als 44 graus o a Dénia on tingueren 38° C.

 

Legislació

El mes de gener es va publicar la llei valenciana 6/1994, la Reguladora de l'Activitat Urbanística (LRAU) que era competència exclusiva de la nostra autonomia. En realitat en compte de regular estava pensada per a facilitar l’expansió d’un urbanisme depredador del territori, amb l’excusa d’afavorir el desenvolupament econòmic. Aquesta llei pretenia felicitar la creació de noves grans àrees residencials, camps de golf i àrees industrials. Entre les ferramentes que va crear destacava la creació d’una nova figura legal, el PAI (Programa d'Actuació Integrada). Per a permetre la reclassificació de sòl no urbanitzable sols calia la petició d’un particular. Els promotors immobiliaris passaren a decidir el model del territori en detriment de la planificació urbanística pública. Això va provocar una allau de propostes depredadores del territori, acompanyades de suborns per a evitar entrebancs per part de polítics ni del personal de les administracions.

El Consell aprovà el Decret 265/1994, per a crear Catàleg Valencià d’Espècies Amenaçades de Fauna, però el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va anul·lar una part, calgué refer-lo amb el Decret 32/2004.

Donada la necessitat de substituir i adequar la nostra legislació a les normes estatals i europees respecte de la protecció del Medi Ambient, es va publicar la Llei d’Espais Naturals Protegits de la CV, la 11/94. En ella es van definir set categories diferents d'espais naturals protegits: parc natural, paratge natural, paratge natural municipal, reserva natural, monument natural, lloc d'interés i paisatge protegit. A més, amb caràcter general es protegien totes les zones humides, les coves i els assagadors ramaders.

 


Breus

Ecologistes denunciaren que l’Ajuntament de Nàquera mantenia obert un abocador il·legal que sovint estava cremant-se. Això significava un greu perill d’incendi forestal en estar molt prop dels boscos que envolten la localitat. També es van mobilitzar contra l’intent de l’Ajuntament de Moixent de requalificar el Bosquet per a urbanitzar-lo. Eixe paratge que fins aleshores tenia una presa, horts, séquies que dataven del segle XVIII i era considerat com a sòl no urbanitzable. Davant les denuncies, la Generalitat va manifestar-se contrària a la urbanització d’aquest valuós indret.

Es va crear la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica (RVVCCA), per a controlar la qualitat de l'aire, amb l’objectiu de mesurar contínuament els principals contaminants i algunes variables meteorològiques en diferents punts del territori.

Afortunadament, la Generalitat va renunciar a la construcció d’una carretera de l’Orxa a Vilallonga seguint part de l’antic traçat del “Tren dels Anglesos”, que anava d’Alcoi a Gandia i que tancaren en 1969. Hui s’ha convertit en una via verda i aquest tram és una ruta de 13 km, molt recomanable.

El 28 de desembre moria Just Ramírez Palomar (València, 1948-1994), arquitecte, ecologista i pacifista, fou una de les figures més influents de l’esquerra, a casa nostra. 


Collage RMiB


CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONAL

 

Collage RMiB

Llei d’Ordenació del Sistema Elèctric Espanyol

Es va aprovar la Llei d’Ordenació del Sistema Elèctric Espanyol (40/1994) que acordà el tancament definitiu de les últimes centrals nuclears projectades, a més d’alguns de les que estaven construint-se i s’aturaren amb l’entrada del PSOE al govern. Foren les nuclears de Lemóniz I i II, Valdecaballeros I i II, Trillo II, Regodola I i Sayago I, nosaltres amb Cofrents no tinguérem sort, tal volta per això del “Levante feliz. Per a compensar les teòriques pèrdues que implicava per a l’oligopoli elèctric, valorades en 4.359 milions d’euros, l’estat va aprovar un cànon o “peatge” que pagarem els consumidors fins a l’any 2020, per sort l’aboliren en finalitzar l’any 2014. En paral·lel els polítics que deixaven la primera línia obtingueren sucosos nomenaments als consells d’administració de les elèctriques, un retir daurat.

 

Collage RMiB

Tractat de la Carta d’Energia

Entrà en vigor el Tractat de la Carta d’Energia (ECT), va ser un acord internacional que adoptaren 49 països. Entre els signataris estaven tots els països de l’antiga URSS, els països de l'Europa Central i de l'Est, el Japó, Austràlia, i la Comunitat Europea. Era una mena de pacte per a crear un marc jurídic que donarà confiança per afavorir el mercat lliure per damunt de les legislacions de cada país, intentava donar seguretat als occidentals per a invertir en els països que acabaven d’eixir del comunisme. Passats els anys aquest tractat fou l’arma que utilitzaren les multinacionals energètiques per a combatre les normes de protecció del medi ambient, les polítiques de descarbonització i l’impuls de les energies renovables.

 

Collage RMiB

Avaries, explosions i contraban d’urani

El 4 de febrer es van detectar tres esquerdes en els conductes per a introduir les barres de combustible radioactiu al reactor de la nuclear d’Almonacid de Zorita, Guadalajara. Un mes després, el 3 de març es feia públic que en realitat havien trobat un total de 171 clevills en el reactor, considerats com a greus i preocupants, per tant, hagueren d’aturar-lo de forma segura per a inspeccionar i reparar-lo. Finalment, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) donà permís per a reobrir el 28 de setembre.




Prop de la base militar francesa de Toló, a Marsella, va haver-hi una explosió en el compartiment d’alternadors del submarí nuclear Emeraude. La detonació matà deu mariners, però per sort la nau pogué emergir i tornar a port. (EL PAÍS, 31/3/94)

Es va fer públic que des de la posada en marxa de les deu centrals nuclears espanyoles en 1988 fins a 1994 havien tingut 180 aturades no programades provocades per avaries. El CSN va afegir orgullós que no havia mort ningú! (EL PAÍS, 12/10/94)

Vuit anys després de l’accident de Txernòbil, Ucraïna demanava més ajudes internacionals per a continuar en les tasques de tancament de la central nuclear. El director del complex nuclear va anunciar que la situació del sarcòfag de la central era molt deficient i empitjorava cada dia que passava (El País, 20/6/94). El G7 acordà la donació de 200 milions de dòlars per al seu tancament (El País, 10/7/94).

Amb la descomposició de la Unió Soviètica i la crisi que provocà a Rússia es multiplicaren les possibilitats per al contraban de materials radioactius. En març van arrestar tres homes a Sant Petersburg, per intentar vendre aproximadament 3,5 quilos d'urani enriquit al 90%. El material suposadament l’havien furtat de l'Associació de Producció Elektrostal que es troba als suburbis de Moscou. El mes de maig es van trobar sis grams de plutoni 239 en un garatge d'una ciutat alemanya i poc després van capturar un ciutadà alemany que venia plutoni a la ciutat de Bremen.

En juliol es va conéixer que dirigents de viles militars secretes denunciaren que davant la manca de recursos per al manteniment de les instal·lacions nuclears, els vaixells i submarins o de les plantes de tractament de residus radioactius, es multiplicaven les probabilitats de patir accidents, tant o més greus que el de Txernòbil. El mateix mes les autoritats russes van arrestar tres oficials de la Flota del Nord que havien furtat 4,5 kg d’U-238, la policia de Timisoara va arrestar cinc romanesos que intentaven vendre 2,6 kg d'urani rus. El dia 6, les autoritats russes de Shezninks descobriren 5,5 kg d'U-238 prèviament robats a la instal·lació nuclear de Chelyabinsk-65 i la policia turca va arrestar ciutadans seus als quals els va confiscar 12 kg d'urani per a armes.

El mes d’agost continuaren acumulant-se els casos, la policia d’Estònia va arrestar un home i li confiscà 3 kg d'U-238 que havia soterrat al seu garatge i la policia hongaresa va arrestar dos homes i va confiscar 4,4 kg de material que es creu que eren barres de combustible d'un reactor de Rússia. Uns lladres van irrompre a una planta química de l’Óblast de Tambov i van robar 4,5 grams de cesi 137. A l'aeroport de Munic van descobrir dos espanyols i un colombià amb 500 grams de plutoni 239 enriquit que eren suficients per a armar una bomba atòmica. El 24 d’agost van detenir a Rússia dos enginyers aturats que duien 10 kg d’urani furtat per a intentar vendre-ho.

El mes de setembre les autoritats búlgares van arrestar sis ciutadans seus per la tinença de 9 contenidors de material radioactiu i la policia russa va arrestar tres persones a Glazov que intentaven vendre 100 kg d'U-238. Un polonés va intentar vendre 1 kg d'U-235/238 a Alemanya. Un tribunal el va condemnar posteriorment a dos anys i mig de presó per comerç d'urani radioactiu. A Eslovàquia arrestaren cinc ciutadans seus quan intentaven introduir gairebé 1 kg d’U-235 i a Romania va detenir uns individus que intentaven vendre 4,55 kg de tetraclorur d’urani a 25.000 dòlars el quilo, tot mentre a Tallin trobaren un contenidor en un carrer amb substàncies radioactives.

En octubre les autoritats russes van arrestar tres homes que intentaven passar 67 kg d'U-238 a la ciutat de Psko. A Romania va detenir quatre persones que intentaven vendre més de 4 kg d'U-235 i U-238 i pocs dies després arrestaren set persones amb 7 kg d'urani i una quantitat no identificada d'estronci o cesi. A Bulgària detingueren dos conductors d’un autobús que anava a Turquia amb unes càpsules de plom amb material radioactiu i a Rússia capturaren una banda criminal amb 27 kg d'U-238 i una quantitat desconeguda d'U-235. La policia turca va localitzar un ciutadà àzeri que intentava vendre 750 g d'urani. El mes de novembre minvaren els casos, la policia hongaresa va descobrir 26 kg de material radioactiu al maleter d'un cotxe.

Per a finalitzar aquest llarg recull que sols fou la punta de l’iceberg del tràfic de materials radioactius, assenyalar que en desembre el diari rus Pravda publicà que tres membres del personal de l'Institut de Física Nuclear van ser condemnats per robar 4,5 kg d'urani. Els guàrdies fronterers hongaresos van confiscar 1,7 kg d'urani i van detenir quatre ciutadans eslovacs. La policia txeca trobà un vehicle aparcat en un carrer de Praga amb una caixa que contenia 2,7 quilograms d'U-235 enriquit al 87,7%.

En 2004 el científic Abdul Qadir Jan, director del programa nuclear de Pakistan entre 1976 i 2001 i un dels artífexs del disseny i fabricació de la primera bomba atòmica islàmica, va admetre haver transferit il·legalment tecnologia nuclear a Corea del Nord, a l’Iran i Líbia. Sols aquest 1994 es van produir 28 casos de contraban de materials radioactius provinents de Rússia.

Un altre greu problema es va conéixer, la Unió Soviètica injectà a pressió milers de milions de litres de residus radioactius al subsol. Mitjançant aquest procediment es van desfer de la meitat de les seues deixalles de mitjana i baixa activitat en tres llocs diferents, a Tomsk en la conca del riu Obi, a Dimtrovgado en la de riu Volga i en Krasnoyarsk en la del riu Yenisei. Cal recordar que aquest tipus de substàncies tenen una vida tòxica d’entre 500 o 600 anys. Es calcula que les autoritats russes injectaren una quantitat equivalent als 3.000 milions de curis, per a comparar, en l’accident de Txernòbil es deixà anar a l’atmosfera 50 milions de curis. El procediment més segur per a guardar aquests líquids és solidificar-los amb vidre o ceràmica en barrils i emmagatzemar-los en llocs segurs.

 

Collage RMiB

Contaminació per Lindà (HCH)

Les multinacionals alemanyes Boehringer i Merck a més de la suïssa Sandoz, estigueren entre 1966 i 1982 fent abocaments clandestins d’insecticida HCH-lindà al riu Idiazabal, afluent del Nerbion. Es tracta d’un compost organoclorat que s'utilitza com a insecticida en l'agricultura, la veterinària i la farmàcia i és molt persistent en degradar-se molt lentament. L'Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer, que depén de l'Organització Mundial per a la Salut (OMS), va classificar aquest producte com a «cancerigen per als éssers humans» i ho va situar en el Grup 1, en el qual es troben els contaminants més perillosos. El 4 d’agost d’aquest any les multinacionals responsables arribaren a un acord amb el govern basc per a pagar 900 milions de pessetes amb les quals descontaminar de la ria. El govern basc ja s’havia gastat 200 milions en tractaments per a descompondre el lindà i a més hagueren de construir dipòsits de seguretat per a emmagatzemar-lo a Sondika, que costaren 700 milions de pessetes més. La descomposició dels residus d’hexaclorociclohexà (HCH) era considerat fins aleshores com impossible, però trobaren un sistema per a descompondre-ho en tri-clorobenzé i sal. Aquest acord per a sufragar la descontaminació va ser un èxit molt treballat perquè fins aleshores el mateix European Chemical Industry Council (CEFIC) va reconéixer davant la Comissió Europea que les multinacionals delegaven les tasques de gestió dels residus en empreses pantalla i descapitalitzades i en cas que apareguera qualsevol problema es declaraven en fallida, eludint les seues responsabilitats. Gràcies a presentar reclamacions al Parlament Europeu forçaren les empreses a negociar. A l'estat hi ha quatre conques hidrogràfiques que superen els límits fixats per la Directiva Europea Marc de l'Aigua de 0,004 mil·ligrams de lindà per litre, són O Porriño, Sabiñánigo, la conca baixa del Nervió-Idiazabal i a Gardelegi, Vitòria.

 

Collage RMiB

Reunió del G7, BM, FMI i GATT a Madrid

El mes d’octubre es va celebrar la reunió anual del G7 i l’Assemblea General del Fons Monetari Internacional (FMI), la del Banc Mundial (BM) i el GATT (Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç), a Madrid. Es van reunir més de 15.000 participants, ministres d’economia, banquers o directius de multinacionals, entre altres perfils.

El mes d'octubre a Madrid es va celebrar la reunió anual del G7 i les assemblees generals del Fons Monetari Internacional (FMI), la del Banc Mundial (BM) i el GATT (Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç). Es van reunir més de 15.000 participants, entre ells bona part dels ministres d'economia, banquers o directius de multinacionals.

El dia de la inauguració dos activistes de Greenpeace aconseguiren despenjar una pancarta reivindicativa de l’estructura del teulat. El dia 2 va fer-se una manifestació demanant més fons per als pobres, van fer servir l’eslògan “No els volem aquí, 50 anys són prou”. Feien referència als cinquanta anys dels acords de Bretton Woods de 1944, de la conferència de monetària i financera de les Nacions Unides. En ella es van establir les normes per a regular les relacions econòmiques internacionals per acabar amb el proteccionisme i acordaren crear el BM i el FMI.




Els grups ecologistes i de l’esquerra alternativa organitzaren un Fòrum Alternatiu, l’1 d’octubre signaren la Declaració “Les altres veus del Planeta”, en vuit punts resumiren les seues propostes:  

1/ Les polítiques imposades pel BM i l’FMI són responsables l’augment de la pobresa global, de la destrucció ambiental i la guerra.

2/ Cal més autonomia i llibertat per a les dones.

3/ S’ha d’acabar amb el creixement accelerat de l’economia de mercat.

4/ És necessari fer front a la globalització econòmica i financera.

5/ Hem d’afrontar la crisi ecològica global des de l’autonomia i la responsabilitat local.

6/ És imperatiu anul·lar el deute extern dels estats.

7/ S’ha de replantejar l’ajuda internacional.

8/ Cal abolir les institucions econòmiques mundials.

 

Collage RMiB

Breus

L’1 de gener començà l’alçament de l’exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN), liderat pel subcomandant Marcos, Rafael Sebastián Guillén Vicente (Tampico, 1957). El mateix dia va entrar en funcionament l'Espai Econòmic Europeu (EEE). El dia 24, a 530 quilòmetres de Hong Kong explotà i es va partir en dos un petrolier maltés amb 23.000 tones de cru.

L'11 de febrer el govern espanyol intervingué la cooperativa d'habitatges PSV, impulsada pel sindicat UGT.

El 21 de març entrà en vigor la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

El 6 d'abril a Ruanda va començar la massacre de més 800.000 tutsi. El dia 29 fugia Luis Roldán Ibáñez (Saragossa, 1943-2022), director de la Guàrdia Civil i provocà la dimissió del ministre de l'Interior, el valencià Antoni Asunción Hernández (Manises, 1951-2016).

El 2 de maig l'activista Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, 1918-2013) guanyà les primeres eleccions democràtiques a Sud-àfrica, tancant un període marcat pel racisme, l'apartheid. Del 23 al 27 hi hagué una reunió de la Comissió Balenera Internacional (CBI) a Puerto Vallarta, Mèxic, on aprovaren la creació d’un santuari antàrtic per a les balenes, sols el Japó votà en contra.

El 17 de juny s’adoptà la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació.

El 3 de desembre Sony llançava al mercat la seua primera videoconsola, la PlayStation.

 

Fonts i referències:

Accidents Nuclears:

https://elpais.com/diario/1994/11/22/sociedad/785458801_850215.html

Broad, S.J. (1994) “Rusia lleva más de 30 años inyectando residuos nucleares directamente en tierra”. The New York Times News Service.

Acord Tèrmica d’Andorra

https://elpais.com/diario/2000/05/14/cvalenciana/958331891_850215.html

Butlletins de la Casa Verda, núm.- 79, 80, 81, 82 i 83:

https://issuu.com/faximil/docs/1994-bcv-083/1

Centre d’Educació Ambiental Granja Júlia:

https://centrojulia.wordpress.com/

Contraban nuclear:

https://www.enciclopediadelapolitica.org/contrabando-nuclear/

El Tren dels Anglesos:

https://www.auntirdepedra.com/2011/05/el-ferrocarril-alcoi-gandia-i-el.html

Emissari de Pinedo

https://www.cac.es/cursomotivar/resources/document/2011/12.pdf

file:///E:/00%20hist%20ecol/1994/TAPB1de1.pdf

Fundació Els Ports-Maestrat / FMCV:

https://fundaciomediambiental.org/?proyectos=els-ports-maestrat-patrimonio-de-futuro

GER, INTERNATURA

http://www.internatura.org/blog/?p=6405

http://www.internatura.org/index.php

http://www.internatura.org/aocv/

HCH-Lindà:

https://www.ecologistasenaccion.org/151810/

https://www.ecologistasenaccion.org/198116/el-lindano-un-contaminante-que-no-se-ve/

Incendis

https://www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/incendios-forestales/incendios_forestales_espania_1994_tcm30-132542.pdf

https://periodicontinyent.com/es/25-anys-de-la-major-tragedia-forestal-dontinyent-lincendi-del-94/

https://elpais.com/diario/1994/07/07/espana/773532021_850215.html

Informe qualitat de l’aire als Ports-Maestrat:

http://www.ceam.es/GVAceam/ceam_val/publicaciones/divulgacion/VentaLibros/libro_ElsPorts/libro_ElsPorts.htm

Just Ramírez:

https://historiaecologistapv.blogspot.com/2021/03/just-ramirez-ciutadania-verda-i.html

Mariola en flames, la Carrasca:

https://www.carrasca-ecologistesenaccio.org/_antiga/videos.html

Portades del diari El País de 1994:

https://irp.fas.org/cia/product/go_appendixa_032796.html

Repositori de revistes i butlletins pacifistes i antimilitaristes de la Universitat d’Alacant:

https://archivodemocracia.ua.es/fr/moc-pv/revistas-antimilitaristas-y-del-moc-pv.html

Revista Ecologista:

https://www.ecologistasenaccion.org/revista/

Revista Quercus, núm. 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 i 106.

Sequera

http://valenpedia.lasprovincias.es/historia-valencia/1994/las_perdidas_agricolas_por_la_sequia_son_de_36_000_millones

Tractat de la Carta d’Energia:

https://cronicon.net/wp/tratado-sobre-la-carta-de-la-energia-el-acuerdo-de-inversion-mas-peligroso-del-mundo/

https://www.energycharter.org/fileadmin/DocumentsMedia/Legal/ECT-es.pdf

 

 


 

PUBLICACIONS

El sociòleg John Bellamy Foster (Seattle, 1953) va publicar “The Vulnerable Planet: A Short Economic History of the Environment” que va influenciar molt en la formació de l’ecosocialisme. Després d’estudiar la relació entre la crisi mediambiental global i la crisi econòmica capitalista proposà una alternativa socialista sostenible com a resposta. Després de reinterpretar Marx des d’un punt de vista ecològic va encunyar el concepte “fractura metabòlica”, que es pot definir com la ruptura de l'equilibri entre naturalesa i societat.

 

Música i pel·lícula recomanades: 

 


 




Comentaris