Passa al contingut principal

Pròleg


HISTÒRIA DE 70 ANYS D’ECOLOGISTES I NATURALISTES AL
PAÍS VALENCIÀ (1950-2020)


Mosaics d'Itàlica, Arxiu RMiB


Diuen que la història sols la pot escriure un historiador, la resta sols seria pseudohistòria. Doncs NO! No soc historiador ni tampoc vull fer una mala història, almenys ho intentaré! Per tant, intentaré fer una crònica!

Hi ha moltes històries, tantes com persones, la suma de totes construirien una Història en majúscules, com més ampla i diversa, més propera a la realitat. Massa sovint la crònica històrica té tendència a posar el focus en les grans fites o els grans líders, aleshores la major part de les xicotetes vivències, anhels i lluites es perden amb pas de les generacions, però és la suma d’eixos petits esforços els que aconsegueixen espentar el canvi.

Aquesta pretén ser una crònica de l’Ecologia i del Naturalisme valencians, feta per un observador que ha viscut alguns d’aquests esdeveniments en directe. És una memòria que encara està per fer, són molt pocs els treballs centrats en l’estudi de l’ecologisme o el naturalisme, però són quasi inexistents els que s’han fet des d’una òptica valenciana i valencianista.

Els anys passen i van quedant en l’oblit grups, lluites i protagonistes singulars que generalment eren gent senzilla. Fets protagonitzats per ciutadans que compartien un interés pel medi ambient i una estima per la nostra terra, que a més intentaren propiciar el canvi d'una societat sotmesa a la inèrcia del neoliberalisme, que ens ha sabut vendre amb èxit el miratge del creixement il·limitat, que de no aturar-lo ens durà cap a un holocaust ecològic i civilitzatori.

La història per a Georg Wilhelm Friedrich Hegel (Stuttgart, 1770-1831) era un llarg camí de l'esperit cap a l'autoconsciència absoluta. Abans d'arribar-hi calia transitar molts trajectes i aturar-se totes les estacions, com per exemple el camí del judaisme cap al cristianisme. Sembla que en l'àmbit intel·lectual no hem avançat massa des d'aleshores. Intentaré fer ressenyes resumides dels principals corrents de pensament relacionades amb l'Ecologia, quelcom complicat a l'hora de decidir quins tenen cabuda i quins no, demane perdó per anticipat.

La idea d’encetar aquesta crònica va néixer per intentar contar els vint-i-cinc anys de vida de la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) de la soc membre. Per tant, serà complicat restar-li protagonisme a l’ornitologia valenciana dels darrers setanta anys. Per a conéixer-la amb molta més profunditat és imprescindible llegir amb cura l’excepcional article “Orígens i desenvolupament de l’Ornitologia Valenciana” de Jesús Ignasi Català Gorgues publicat a la revista el Serenet (Volum 4. Any 1999-2000). Per assabentar-se de la història paral·lela a Alacant es deu llegir l’article d’Abilio Reig Ferrer: “Notas para la historia de la Ornitología Alicantina” publicat a “Las Aves en Alicante. Anuario Ornitológico 1999” o les memòries d’activitats del GER de Castelló que són una altra eina imprescindible per a esbrinar l’ecosistema particular dels naturalistes de les comarques del nord.

Una volta començada l'aventura d'escriure-la, vaig adonar-me que per entendre la història de la SVO calia repassar el que havia passat a la resta del País Valencià. No som un poble massa vertebrat i estem sotmesos a una cultura oficial que reiterativament oblida a les províncies perifèriques, a més d’intentar reflectir la nostra memòria particular, vaig pensar que valia la pena emmarcar-la amb els fets més importants que havien passat la resta de l'estat, en l’àmbit del Medi Ambient. De seguida vaig comprendre que com l'estat espanyol no és un far de coneixement i com vivim en un món globalitzat, tampoc podien faltar els referents i els fets internacionals més significatius, tots ens ajudarien a entendre'ns millor.

En començar a materialitzar el projecte comproví un altre greu problema, no podia separar els límits de l'ornitologia de la resta dels naturalistes del país. En tractar-se de la defensa de l'entorn, tampoc es podien oblidar l'Ecologia i els Ecologistes. La tasca semblava fer-se massa gran per als meus coneixements i capacitats, però sentia l'obligació d’intentar contar el que havia passat a casa nostra, quelcom que potser, encara no s'havia intentat.

Per les meues limitacions, tal volta massa nombroses, aquesta xicoteta història no aspira ni molt menys a ser exhaustiva i recollir tots els fets dels Ecologistes i dels Naturalistes valencians. Llavors té la pretensió d'estar oberta a la participació de qualsevol interessat, a més com està realitzada en format de bloc, és prou senzill l'addició o la rectificació de qualsevol errada o mancança. El focus principal es posarà en les associacions, grups i federacions, sense deixar a banda alguns dels protagonistes, no faltaran referències a algunes de les publicacions que més ens influïren.

Per a facilitar la consulta d’aquesta crònica es presenta ordenada per anys, des de 1950 fins a 2020. S’intercalen capítols específics per ajudar a entendre els principals problemes, així com algunes de les llargues lluites que mereixen no quedar desdibuixades dins d’una seqüència anual.

Per a entendre l’eclosió i l’evolució de l’Ecologisme repassarem els esdeveniments polítics i socials més significatius, prestant més atenció al País Valencià, però sense oblidar els fets o fites més importants de l'àmbit estatal i internacional. Al final de la narració de cada capítol anual s’afig una breu recomanació sonora, amb música que es va publicar en eixe exercici. Mitjançant algunes fotos intentarem obrir finestres al passat, perquè il·lustren millor com era el nostre país i per a poder comprovar com hem canviat, o els paradisos que hem perdut. Els moments polítics més significatius, tot i que no estiguen directament relacionats amb l’ecologia i el medi ambient també es tractaran, però posant focus en els vessants apòcrifs, allunyats de l’edulcorada versió oficial. 

Aquest relat intentarà no deixar a banda al món acadèmic, però no serà el centre del relat. La intenció és que no falten els principals referents ideològics, els científics o descobriments més assenyalats, com tampoc deixarem a banda aportacions de grans filòsofs, arquitectes, urbanistes, sociòlegs o biòlegs. La tasca continua creixent, però segur que val la pena intentar-ho.

No vull allunyar-me de l'objectivitat, però tampoc em preocupa amagar sentiments i opinions personals en certs moments. És prou difícil perquè aquesta crònica és un recull de lluites, moltes d'elles viscudes en primera persona i la majoria d'elles han sigut batalles perdudes. Perquè desaprofitar els avantatges de no ser historiador, de ser un simple ecologista i naturalista amb ganes d’esbossar una crònica de fets poc coneguts, sovint amagats i oblidats.

És necessari recordar que els ecologistes sempre han sigut un problema per als poders, per això no els ha prestat massa atenció la història tradicional. Al contrari han intentat demonitzar-los o, massa sovint, substituir-los per la figura més amable del voluntariat. Sempre és millor comptar amb joves desinteressats i desinformats, voluntaris que treballen debades per a mitigar greus afeccions al medi ambient provocades pel sistema, que tindre enfront un grup de peluts i peludes que denuncien en premsa les desfetes provocades per indústries o per polítics corruptes. Per això cal destacar l'extraordinària tasca dels meravellosos voluntaris alhora que és necessari que la societat conega que l'únic que pretenent els ecologistes és enfonsar el progrés i bonances del capitalisme per a enfonsar la humanitat en una nova edat de pedra.

Vull recordar que Ecologistes, Naturalistes, Pacifistes, Associacions de Veïns i els Obrers lluiten pel nostre entorn, per intentar fer una nova societat que es desenvolupe en harmonia i en equilibri amb el medi. Volem crear una nova organització social regida per la justícia, que reduïsca desigualtats, sense deixar a ningú arrere, ni a humans, ni a la resta d’espècies ni ecosistemes. El somni compartit per tots és aconseguir que la nostra espècie siga la guardiana de la biodiversitat, que visca dedicada a la recerca científica, a gaudir del goig de viure lliures, en pau i prop de la natura.

Per a poder construir una ampla crònica col·lectiva i dinàmica, que vol estar oberta a la participació de tothom. Si ho creus convenient, sols has d'adreçar-me els teus comentaris, fotos, correccions, o simplement el teu punt de vista al correu rafelbastit @ yahoo. es Sumant punts de vista diferents construirem quelcom més complet! Comencem doncs aquest viatge en el temps amb un tradicional: Salut i Ecologia!


Comentaris