Passa al contingut principal

Pròleg


HISTÒRIA DE 70 ANYS D’ECOLOGISTES I NATURALISTES AL
PAÍS VALENCIÀ (1950-2020)

Mosaics d'Itàlica, Rafa Muñoz

Pròleg

Diuen que la història sols la pot escriure un historiador, la resta sols seria pseudohistòria. Doncs NO! No sóc historiador ni tampoc vull fer una mala història! Hi ha moltes històries, tantes com persones, la suma de totes farien una història en majúscules, com més ampla i diversa, més a prop de la realitat estarà. D’altra banda hi ha tendència a posar el focus en les grans històries i els grans personatges, la major part de les xicotetes històries particulars es perden amb pas del temps.

Aquesta sols vol ser una crònica de l’Ecologia i del Naturalisme valencians, feta per un observador que ha viscut alguns d’aquests esdeveniments en directe. Aquesta és una memòria que encara està per fer, són molt pocs els treballs sobre l’ecologisme i el naturalisme i són quasi inexistents els que s’ha fet des d’una òptica valenciana i valencianista.

Els anys passen i queden en l’oblit grups, lluites i protagonistes singulars que molt sovint eren gent senzilla. Històries de ciutadans que comparteixen un interés pel medi ambient i una estima per la nostra terra, que a més volgueren propiciar el canvi d'una societat cega i sotmesa a la inèrcia del neoliberalisme, que ens venen amb prou èxit el miracle del creixement il·limitat, un miratge que de no aturar-lo ens durà cap a un holocaust ecològic.

Aquesta no és una història oficial, per tant on és un article científic que afix les referències. És un recull de tota mena de publicacions, d'experiències pròpies i d'investigació a internet. Hi ha tantes que dificultarien la lectura d'aquests fets, tot i que es podran esbrinar les fonts en la completa bibliografia que pujarem al final d'aquesta crònica.

Va néixer per intentar contar els vint-i-cinc anys de vida de la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) de la soc membre i per tant aquesta crònica prestarà molta atenció a l’ornitologia valenciana dels darrers setanta anys. Per a conéixer-la amb molta més profunditat és imprescindible llegir amb cura l’excepcional article “Orígens i desenvolupament de l’Ornitologia Valenciana” de Jesús Ignasi Català Gorgues publicat a la revista el Serenet (Volum 4. Any 1999-2000). Per assabentar-se de la història paral·lela a Alacant es deu llegir l’article d’Abilio Reig Ferrer: “Notas para la historia de la Ornitología Alicantina” publicat a “Las Aves en Alicante. Anuario Ornitológico 1999” o les memòries d’activitats del GER de Castelló que són una eina imprescindible per a esbrinar l’ecosistema particular que hi ha a les comarques del nord.

Una volta començada l’aventura d’escriure aquesta crònica, vaig adonar-me que per entendre la història de la SVO calia repassar el que havia passat a la resta del País Valencià. Com no som un poble massa vertebrat i estem sotmesos a la cultura oficial de l’estat, que sovint s’oblida de les províncies perifèriques. Encara això, calia emmarcar la nostra història amb els fets més importants que havien passat la resta de l'estat, però com tampoc l’estat és un far de coneixement i vivim en un món globalitzat, tampoc podien faltar els referents i els fets internacionals més significatius.

En començar a materialitzar el projecte vaig adonar-me d'un altre greu problema, com podia separar els límits de l'ornitologia i dels naturalistes, de la defensa de l'entorn i per tant de l'Ecologia. Doncs no, no podien quedar a banda! Encara que la tasca semblava fer-se massa gran per als meus coneixements i capacitats, sentia l'obligació d’intentar contar el que havia passat a casa nostra, quelcom que potser, encara no s'havia intentat.

Per les meues limitacions, tal volta massa nombroses, aquesta xicoteta història no aspira ni molt menys a ser exhaustiva en recollir tots els fets dels Ecologistes i dels Naturalistes valencians, però està oberta a la participació de qualsevol interesat i pot créixer gràcies a la publicació en un bloc.

El focus principal es posarà en les associacions, grups i federacions, a més en alguns dels seus protagonistes, sense oblidar els fets que protagonitzaren, no faltaran referéncies a algunes de les publicacions més influents.

Per a facilitar la consulta d’aquesta crònica es presenta ordenada per anys, de 1950 fins a 2020. S’intercalen capítols específics per ajudar a esbrinar els principals problemes i algunes de les llargues lluites que mereixen no quedar desdibuixades dins una seqüència temporal.

Per a entendre tots aquests fets s'apuntaran els esdeveniments polítics i socials més significatius, prestant molta atenció al País Valencià, però sense oblidar els més importants que ocorregueren en l'àmbit estatal i internacional. Com a recomanació, al final de la narració de cada any es pot trobar una banda sonora d'eixe exercici així com algunes fotos que il·lustren com era el nostre país.

Aquest relat deixarà parcialment a banda al món acadèmic, perquè ja té el seu lloc dins de la història de la ciència i tal volta llevaria protagonisme als fets dels simples ciutadans que encapçalaren aquests moviments populars. Però no pot desentendre's de les idees i aportacions de filòsofs, arquitectes, urbanistes, sociòlegs o biòlegs, per això intentaré fer un esbós de les aportacions més assenyalades que ajude a completar aquesta història.

No vull allunyar-me de l'objectivitat, però sovint no podré amagar sentiments i opinions personals, perquè aquesta crònica és un recull de lluites, moltes d’elles viscudes en primera persona i la majoria d'elles han sigut batalles perdudes.

Guanyar aquesta lluita per l’entorn significaria que poguérem assolir una nova societat, que estiguera en equilibri amb el medi, regida per la justícia i amb poques desigualtats. El somni compartit per ecologistes i naturalistes és aconseguir que la nostra espècie siga una guardiana de la biodiversitat, dedicada a la recerca científica i a gaudir del goig de viure lliures, en pau i prop de la natura.

Demane disculpes perquè ben segur que el lector trobarà errades, tal volta oblits imperdonables, però la publicació en internet i en concret el format Blog permet adicions o correccions en qualsevol moment. M'agradaria amb aquesta memòria promoure una crònica col·lectiva i dinàmica, oberta a la participació de tothom. Si ho creus convenient sols has d'adreçar-me els teus comentaris, fotos, correccions, o simplement el teu punt de vista a rafelbastit @ yahoo.es.

Com fem dins del Moviment Ecologista i Naturalista, en sumar punts de vista diferents construirem quelcom més complet! Comencem doncs aquest viatge en el temps amb un tradicional: Salut i Ecologia!


Comentaris