Passa al contingut principal

Pròleg


HISTÒRIA DE 70 ANYS D’ECOLOGISTES I NATURALISTES AL
PAÍS VALENCIÀ (1950-2020)

Mosaics d'Itàlica, Rafa Muñoz

Pròleg

Diuen que la història sols la pot escriure un historiador, la resta sols seria pseudohistòria. Doncs NO! No sóc historiador ni tampoc vull fer una mala història! Hi ha moltes històries, tantes com persones, la suma de totes farien una història en majúscules, més prop de la realitat, el problema és que la major part de les xicotetes històries particulars es perden amb els temps. Aquesta sols vol ser una crònica de l’Ecologia i del Naturalisme valencians, feta per un observador que ha viscut alguns d’aquests esdeveniments en directe. Aquesta és una memòria que encara està per fer, mentre passen els anys i queden en l’oblit grups, lluites i protagonistes singulars que molt sovint eren gent senzilla. Històries de ciutadans que comparteixen un interés pel medi ambient i una estima per la nostra terra, que a més volgueren propiciar el canvi d'una societat cega i sotmesa a la inèrcia del neoliberalisme, que tractà de vendre el miracle del creixement il·limitat, un miratge que de no aturar-lo ens durà cap a un holocaust ecològic

Com aquesta no és una història oficial, no farà com els articles científics que acompanyen les referències al text amb l'autor i l'any, gran part del text són referències, en ser moltes dificultarien la lectura d'aquests fets, tot i que es podran esbrinar les fonts en la completa bibliografia al final d'aquesta crònica. 

Aquest recull de tota mena de publicacions, d'experiències pròpies i d'investigació a internet, va néixer en un primer moment per intentar contar els vint-i-cinc anys de vida de la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) de la soc membre i per tant aquesta crònica prestarà molta atenció a l’Ornitologia valenciana dels darrers setanta anys. Per a conéixer-la és imprescindible llegir amb cura l’excepcional article “Orígens i desenvolupament de l’Ornitologia Valenciana” de Jesús Ignasi Català Gorgues publicat a la revista el Serenet (Volum 4. Any 1999-2000). Per assabentar-se de la història paral·lela a Alacant es deu llegir l’article d’Abilio Reig Ferrer: Notas para la historia de la Ornitología Alicantina” publicat a “Las Aves en Alicante. Anuario Ornitológico 1999”.

Ben prompte vaig adonar-me que per entendre la història de la SVO calia repassar el que havia passat a la resta del País Valencià i com no som un poble massa vertebrat calia emmarcar el nostre camí amb els fets més importants que havien passat la resta de l'estat, però cal no oblidar que vivim en un món globalitzat i per tant tampoc podien faltar els referents internacionals més significatius.

En començar a materialitzar el projecte vaig adonar-me d'un altre greu problema, com podia separar els límits de l'Ornitologia de la resta dels Naturalistes o de la defensa de l'entorn i per tant de l'Ecologia. Doncs no podien quedar a banda! Encara que la tasca semblava fer-se massa gran sentia l'obligació de contar el que havia passat a casa nostra, quelcom que, potser, no s'havia fet encara.

Per les meues limitacions, tal volta massa nombroses, aquesta xicoteta història no aspira ni molt menys a ser exhaustiva en recollir els fets dels Ecologistes i dels Naturalistes. El focus es posarà en les associacions, grups i federacions a més d’alguns dels seus protagonistes, sense oblidar els fets que protagonitzaren, no faltaran algunes de les publicacions més influents.

Per entendre’l millor i per facilitar la consulta d’aquesta crònica es presenta ordenada per anys, de 1950 fins a 2020. També hauran capítols específics per ajudar a esbrinar alguns dels principals problemes i algunes de les llargues lluites que mereixen no quedar desdibuixades dins una seqüència temporal.

Aquest relat deixarà a banda al món acadèmic que ja té el seu lloc dins de la història de la ciència i tal volta llevaria protagonisme als simples ciutadans que encapçalaren aquests moviments. 

No vull allunyar-me de l'objectivitat, però sovint no podré amagar sentiments i opinions personals, perquè aquesta crònica és un recull de lluites, moltes viscudes en primera persona, i la majoria d'elles han sigut batalles perdudes. Guanyar seria assolir una nova societat en equilibri entre els seus membres i amb el medi, regida per la justícia i amb poques desigualtats. El somni compartit per ecologistes i naturalistes és aconseguir que la nostra fora una espècie guardiana de la biodiversitat, dedicada a la recerca científica i a gaudir del goig de viure lliures, en pau i prop de la natura.

Demane disculpes perquè ben segur que el lector trobarà algunes errades, tal volta oblits imperdonables, però la publicació en internet i en concret el format Blog permet adicions o correccions en qualsevol moment. M'agradaria amb aquesta memòria promoure una crònica col·lectiva i dinàmica, oberta a la participació de tothom.

Si ho creus convenient sols has d'adreçar-me els teus comentaris, fotos, correccions, o simplement el teu punt de vista. Com hem fet dins del Moviment Ecologista i Naturalista; sumant punts de vista diferents construirem quelcom més complet!

Comencem doncs aquest viatge en el temps amb un tradicional: Salut i Ecologia!Comentaris