Passa al contingut principal

Pròleg


HISTÒRIA DE 70 ANYS D’ECOLOGISTES I NATURALISTES AL
PAÍS VALENCIÀ (1950-2020)


Mosaics d'Itàlica, Arxiu RMiB


Pròleg

Diuen que la història sols la pot escriure un historiador, la resta sols seria pseudohistòria. Doncs NO! No sóc historiador ni tampoc vull fer una mala història, almenys ho intentaré!

Hi ha moltes històries, tantes com persones, la suma de totes farien una història en majúscules, com més ampla i diversa, per tant, més a prop de la realitat. Massa sovint la Història té tendència a posar el focus en les grans fites o els grans líders, la major part de les xicotetes històries particulars es perden amb pas de les generacions.

Aquesta pretén ser una crònica de l’Ecologia i del Naturalisme valencians, feta per un observador que ha viscut alguns d’aquests esdeveniments en directe. És una memòria que encara està per fer, són molt pocs els treballs sobre l’ecologisme o el naturalisme, però són quasi inexistents els que s’han fet des d’una òptica valenciana i valencianista.

Els anys passen i va quedant en l’oblit grups, lluites i protagonistes singulars que generalment eren gent senzilla. Històries de ciutadans que compartien un interés pel medi ambient i una estima per la nostra terra, que a més intentaren propiciar el canvi d'una societat sotmesa a la inèrcia del neoliberalisme, que ha sabut vendre amb èxit el miracle del creixement il·limitat, un miratge cegador que de no aturar-lo ens durà cap a un holocaust ecològic i civilitzatori.

Açò no és cap història oficial, per tant, no serà un article científic ple de referències. Com és un recull de tota mena de publicacions, d'experiències pròpies i alienes, d'investigació en xarxes socials, perquè hauria de tindre tantes que dificultarien la lectura d'aquests fets. Intentaré que es puguen esbrinar bona part de les fonts al final de cada capítol, a més d'una completa, en acabar aquesta crònica.

La idea d’encetar aquesta crònia va néixer per intentar contar els vint-i-cinc anys de vida de la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) de la soc membre. Per tant, prestarà molta atenció a l’ornitologia valenciana dels darrers setanta anys. Per a conéixer-la amb molta més profunditat és imprescindible llegir amb cura l’excepcional article “Orígens i desenvolupament de l’Ornitologia Valenciana” de Jesús Ignasi Català Gorgues publicat a la revista el Serenet (Volum 4. Any 1999-2000). Per assabentar-se de la història paral·lela a Alacant es deu llegir l’article d’Abilio Reig Ferrer: “Notas para la historia de la Ornitología Alicantina” publicat a “Las Aves en Alicante. Anuario Ornitológico 1999” o les memòries d’activitats del GER de Castelló que són una altra eina imprescindible per a esbrinar l’ecosistema particular que hi ha a les comarques del nord.

Una volta començada l'aventura d'escriure aquestes pàgines, vaig adonar-me que per entendre la història de la SVO calia repassar el que havia passat a la resta del País Valencià. Com no som un poble massa vertebrat i estem sotmesos a una cultura oficial que reiterativament oblida a les províncies perifèriques, vaig pensar que calia emmarcar la nostra història amb els fets més importants que havien passat la resta de l'estat. De seguida vaig adonar-me que com l'estat no és un far de coneixement i vivim en un món globalitzat, tampoc podien faltar els referents i els fets internacionals més significatius, tots ajudaven a entendre'ns millor.

En començar a materialitzar el projecte comproví un altre greu problema, no podia separar els límits de l'ornitologia de la resta dels naturalistes. En tractar la defensa de l'entorn, tampoc podia obviar a l'Ecologia i els Ecologistes. La tasca semblava fer-se massa gran per als meus coneixements i capacitats, però sentia l'obligació d’intentar contar el que havia passat a casa nostra, quelcom que potser, encara no s'havia intentat.

Per les meues limitacions, tal volta massa nombroses, aquesta xicoteta història no aspira ni molt menys a ser exhaustiva en recollir tots els fets dels Ecologistes i dels Naturalistes valencians, però té la pretensió d'estar oberta a la participació de qualsevol interessat, a més és senzill l'addició o la rectificació gràcies a tindre el format d'un bloc.

El focus principal es posarà en les associacions, grups i federacions, en alguns dels seus protagonistes, sense oblidar els fets que protagonitzaren, no faltaran referències a algunes de les publicacions que més ens van influir.

Per a facilitar la consulta d’aquesta crònica es presenta ordenada per anys, de 1950 fins a 2020. S’intercalen capítols específics per ajudar a esbrinar els principals problemes i algunes de les llargues lluites que mereixen no quedar desdibuixades dins una seqüència temporal restringida.

Per a entendre-ho repassarem els esdeveniments polítics i socials més significatius, prestant molta atenció al País Valencià, però sense oblidar els més importants de l'àmbit estatal i internacional. Com a recomanació estètica, al final de la narració de cada any es pot trobar una banda sonora publicada eixe exercici. Obrirem algunes finestres al passat amb algunes fotos que il·lustren com era el nostre país i comprovarem com ha canviat.

Aquest relat no deixarà a banda al món acadèmic, però com ja té el seu lloc dins de la història de la ciència, i tal volta llevaria protagonisme als simples ciutadans que encapçalaren moviments populars, no seran el centre del relat. Ben cert que intentaré que no falten els principals referents ideològics o els científics més assenyalats, com tampoc deixarem a banda aportacions de grans filòsofs, arquitectes, urbanistes, sociòlegs o biòlegs.

No vull allunyar-me de l'objectivitat, però tampoc vull amagar sentiments i opinions personals, és difícil perquè aquesta crònica és un recull de lluites, moltes d'elles viscudes en primera persona, a més la majoria d'elles han sigut batalles perdudes. Aprofitaré els avantatges de no ser historiador, de ser un simple ecologista i naturalista.

Guanyar la lluita pel nostre entorn significaria que poguérem assolir una nova societat, que estiguera en equilibri amb el medi, regida per la justícia i que tinguera poques desigualtats. El somni compartit per ecologistes i naturalistes és aconseguir que la nostra espècie siga una guardiana de la biodiversitat, dedicada a la recerca científica i a gaudir del goig de viure lliures, en pau i prop de la natura.

Demane disculpes perquè ben segur que el lector trobarà errades, tal volta oblits imperdonables, però la publicació en internet, en concret el format Blog permet correccions en qualsevol moment. M'agradaria amb aquesta memòria servir de basament per a construir una crònica col·lectiva i dinàmica, oberta a la participació de tothom. Si ho creus convenient sols has d'adreçar-me els teus comentaris, fotos, correccions, o simplement el teu punt de vista a rafelbastit @ yahoo.es.

Com fem dins del Moviment Ecologista i Naturalista, sumant punts de vista diferents construirem quelcom més complet! Comencem doncs aquest viatge en el temps amb un tradicional: Salut i Ecologia! 


Comentaris