Passa al contingut principal

Any 1957


Primera edició de "Guía de campo de las aves de España y Europa" de Peterson, Mounfourt i HollomNATURALISTES

Ramón Sáez Royuela (Burgos, 1932-2011) va ser cronològicament el primer biòleg de l’estat perquè fou l'únic que aprovà al mes de juny, de la primera promoció que isqué de la Universitat Complutense de Madrid. Aquest fundador de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO) i destacat ornitòleg publicà en 1973 la “Guía de la Anátidas de España”.
La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO) va crear el Centre de Migració d’Aus (CMA) per organitzar i regular l'anellament científic que fou la ferramenta emprada pels naturalistes per a poder estudiar la migració dels ocells.

SEO va negociar amb el Ministeri d'Agricultura i amb l'editorial OMEGA la publicació de "Guía de campo de las aves de España y Europa" de Roger Tory Peterson (Jamestown, 1908-1996), Guy Mounfourt (Londres, 1905-2003) i H. Hollom, traduïda per Mauricio González-Gordon Díez (Hampton Hill, 1924-2013). La versió original l’havien publicat en Gran Bretanya en 1955. Aquesta guia ha venut més d’un milió d’exemplars i s’ha traduït a dotze llengües.

Aquest any es va organitzar la tercera expedició de naturalistes a DoñanaJosé Antonio Valverde Gómez (Valladolid, 1926-2003) anà amb els millors especialistes europeus: Monfort, Peterson, Max Nicholson (1904-2003), Lord Alanbrooke o Julian Sorell Huxley (Londres, 1887-1975), primer director general de la UNESCO


Eric Hosking

Els acompanyà el fotògraf Eric John Hosking (Chelsea, 1909-1991) que va filmar el documental "Wild Spain" on per primera volta es veia una àguila imperial (Aquila adalberti) al seu niu. Aquesta producció ensenyà a tot el món les grans riquesses naturals amagades als aiguamolls andalusos. Guy Mounfort publicà aquest any el llibre "Portrait of Wilderness" (Retrat d'una Terra Salvatge), amb les fotos d'Eric John Hosking (Chelsea, 1909-1991), en el qual es narren les tres expedicions a Doñana.


CRÒNICA DE 1957

Començà l’any amb mal oratge, fortes nevades cobriren, entre altres localitats, el mateix Alacant. Els temporals foren molt forts i afectaren especialment a la Marina Alta. Una forta gelada a la Ribera Alta provocà la pèrdua de tota la collita de taronges d’Alzira. Fou tan traumàtic que fins i tot els fallers locals decidiren eixe any no plantar els seus monuments.


Nina Güendolina de FAMOSA


A la Foia de Castalla, també coneguda com la Vall de la Joguina, un gran nombre de petites empreses jogueteres van decidir unir-se per afrontar el canvi tecnològic que significava l'aparició del plàstic. Fundaren l’empresa Fàbriques Agrupades de Nines d'Onil, S. A. (FAMOSA). L’any següent llançaren al mercat la seua primera nina de plàstic, Güendolina.

En 1911 l’Ajuntament de València comprà la Devesa i el llac de l’Albufera a Patrimoni de l’Estat per 151.160,75 pessetes. Entre les clàusules del contracte figurava que la ciutat es comprometia a conservar íntegrament els boscos i el llac, no es podia canviar l’ús del sol. Si volien urbanitzar devien revisar eixe conveni, a més devien respectar a la llei Règim Local de 1955 i a la Llei de Boscos i Muntanyes de 8 de juny. Fins aleshores el compromís adquirit era que mentre fora terreny forestal calia repoblar-lo i sanejar-lo, devien reconstruir la duna litoral, habilitar vies de comunicació i fer una Caserna Forestal al Saler.

L'alcalde de Bunyol decidí prohibir aquest any la festa de la Tomatina perquè pensava que atemptava contra el règim franquista. Des que uns joves de la localitat resolgueren una picabaralla a tomatades que furtaren d'una verduleria, havien celebrat la festa cada any.


Marines Vell

Els mateixos dies de fortes pluges que provocaren la riuà de València, a la localitat de Marines Vell les aigües del 14 d'octubre provocaren una gran allau de pedres i terra provinents de l'enderroc d'una muntanya propera. La solsida matà sis persones i afecta greument la majoria d'habitatges del poble que comptava amb 569 veïns. Les destrosses aconsellaren el trasllat de la localitat al pla de Llíria, a deu quilòmetres de distància.
Aquest any es produïren les primeres vagues obreres al País Valencià, les organitzaren els treballadors del tèxtil d'Alcoi, després de mantenir contactes entre enviats del Partit Comunista d'Espanya (PCE) amb el moviment catòlic local enquadrat dins de la Joventut Obrera Cristiana (JOC) i en la Germandat Obrera d'Acció Catòlica (HOAC) que feia les tasques d'un sindicat.

 

CRÒNICA ESTATAL I INTERNACIONALLa Direcció General de Radiodifusió va realitzar les primeres proves a València i Alacant per a instal·lar repetidors de televisió. Les emissions havien començat a Madrid l'any anterior. El mes de setembre d’aquest 1957 es va emetre el primer espai informatiu de TVE sota el format i nom de TELEDIARIO.


SEAT 600

El 27 de juny l’empresa SEAT (Societat Espanyola d’Automòbils de Turisme) va posar a la venda el primer 600. Aquest vehicle fou la millor mostra del desenvolupisme i del consumisme del franquisme. A l’estat començava el període de promoció de la mobilitat privada en detriment del transport públic, s’abandonà el manteniment del ferrocarril i començà la boja carrera per a construir carreteres i autopistes.


Nuclear de Mayak

El 29 de setembre la planta nuclear de Mayak prop de la ciutat de Cheliábinsk (URSS) va haver-hi una explosió que deixà 470.000 persones exposades a la radiació i 200 civils moriren per càncer. Fins a 2020 és considerat com el tercer pitjor accident nuclear de la història.


Sputnik 1

El 4 d'octubre la Unió Soviètica va posar en òrbita el Sputnik 1, va ser el primer satèl·lit artificial. L’aprofitaren per a transmetre senyal de televisió per tot el món amb els símbols comunistes com l'himne de l'URSS. Un mes després llançaren el Sputnik 2 amb el primer tripulant, la gosseta Laika. Fou el primer ésser viu en eixir a l'espai exterior i orbità al voltant de la Terra. Va morir unes hores després d'enlairar-se a conseqüència de l'estrés i el sobreescalfament del mòdul. L'exhibició de tecnologia soviètica continuà sorprenent l'occident, el mes de desembre botaren el primer vaixell trencaglaç atòmic.


Gosseta Laika


BANDA SONORA RECOMANADA: Un dels èxits de 1957 fou "Fallera valenciana"Comentaris